Εκτός παιδικών σταθμών 22.700 παιδιά με έγκυρες αιτήσεις

Εκτός παιδικών σταθμών 22.700 παιδιά με έγκυρες αιτήσεις

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λεφτά υπάρχουν, αλλά 15.000 παιδιά βρέθηκαν, λόγω της οριζόντιας περικοπής των διαθέσιμων θέσεων, εκτός του προγράμματος δωρεάν φιλοξενίας σε παιδικούς-βρεφονηπιακούς σταθμούς και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών για το επόμενο έτος. Τι έγινε; Οι συνολικές αιτήσεις που υποβλήθηκαν αφορούσαν 112.282 παιδιά. Εγκυρες θεωρήθηκαν 97.629. Οι προσφερόμενες θέσεις συνολικά σε σταθμούς και κέντρα ήταν 89.642. Τελικά όμως τα παιδιά που τοποθετήθηκαν είναι 74.912. Δηλαδή 22.700 παιδιά με έγκυρες αιτήσεις μένουν εκτός, ενώ 14.700 θέσεις μένουν κενές, καθώς οι αιτήσεις αφορούσαν άλλες περιοχές ή ορισμένοι γονείς έκαναν αίτηση μόνο σε έναν παιδικό σταθμό. Οταν συμπληρώνονταν οι διαθέσιμες θέσεις, τα παιδιά έμεναν εκτός. Βασική αιτία αυτής της εξέλιξης αποτελεί η φετινή «καινοτομία» να επιβληθεί οριζόντια περικοπή των προσφερόμενων θέσεων στο πρόγραμμα ανά σταθμό κατά 30%. Δηλαδή εάν ένας σταθμός έχει 30 θέσεις, μόνο οι 21 μπορούν να καλυφθούν από το πρόγραμμα της δωρεάν φιλοξενίας.

Με βάση αυτή την εξέλιξη, από τα 200 εκατομμύρια ευρώ που είχαν δεσμευθεί για το πρόγραμμα μένουν αδιάθετα 23 εκατομμύρια. Παρέμβαση για το θέμα έκανε χθες το Δ.Σ. της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ζητώντας από τα αρμόδια υπουργεία να καταργηθεί η ισχύουσα ρήτρα του 70%. «Με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξουν και νέες –υπάρχουσες– θέσεις για τα παιδιά που δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα παρότι πληρούν τις προϋποθέσεις. Για όσα παιδιά, που και με αυτήν τη ρύθμιση δεν καλυφθούν από τις δομές που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα, τότε να διατεθούν κονδύλια στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, προκειμένου να μπορέσουν να τα φιλοξενήσουν, έτσι ώστε να μη μείνει κανένα παιδί εκτός», τονίζεται στην απόφαση του Δ.Σ.

Η ΚΕΔΕ ζητεί επίσης από το υπουργείο Οικονομικών την άμεση απαλλαγή των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων από την υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ. Επιπλέον, σημειώνοντας πως ο ΕΝΦΙΑ δημιούργησε προβλήματα, ζητεί από την κυβέρνηση διάλογο για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η ΚΕΔΕ, σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προωθεί ρύθμιση, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε περίπου 30 δήμους της χώρας που έχουν πάρει δάνεια από ιδιωτικές τράπεζες και δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στους όρους αποπληρωμής να τα αναχρηματοδοτήσουν και στη συνέχεια να ενταχθούν στο καθεστώς των ευνοϊκών ρυθμίσεων του Ταμείου Παρακαταθηκών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή