Ουκρανία, Συρία στη σύνοδο ΝΑΤΟ

Ουκρανία, Συρία στη σύνοδο ΝΑΤΟ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλλία είχε χθες ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλο και Δ. Αβραμόπουλο. Η συνάντηση είχε ως κύριο θέμα τον συντονισμό του πρωθυπουργού και των δύο υπουργών, καθώς θα συμμετάσχουν και οι τρεις στη Σύνοδο Κορυφής και θα έχουν χωριστές συναντήσεις με τους ομολόγους τους.

Κύριο θέμα της Συνόδου θα είναι οι σχέσεις με τη Ρωσία και οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τα προβλήματα των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ με την αστάθεια στη Συρία και το Ιρακ. Αν και η Συμμαχία έχει υιοθετήσει μια επιθετική στάση απέναντι στη Ρωσία, στην Αθήνα θεωρούν απίθανο να υπάρξει κάποια «μεγάλη» πρωτοβουλία από την πλευρά της Συμμαχίας σε σχέση με την Ουκρανία. Στην ατζέντα της Συνόδου βρίσκονται όμως και ο μελλοντικός ρόλος του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, αλλά και η πρόθεση της Συμμαχίας να δεσμεύσει τις χώρες-μέλη σε υψηλότερες αμυντικές δαπάνες, στο 2% του ΑΕΠ. Αυτό πάντως δεν αγγίζει την Ελλάδα, η οποία είναι μια από τις χώρες που βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο αμυντικών δαπανών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση συζητήθηκαν και το πρόγραμμα του πρωθυπουργού και των δύο υπουργών. Πέραν της συνάντησης του κ. Σαμαρά με τον κ. Ερντογάν, θα υπάρξουν διμερείς επαφές με τις αντιπροσωπείες του Καναδά, Βουλγαρίας, Αλβανίας.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλος θα μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες όπου θα έχει συνάντηση με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Η συνάντηση θα γίνει στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών που πραγματοποιεί ο κ. Γιουνκέρ με τους νέους επιτρόπους. Ο κ. Αβραμόπουλος έλαβε έγγραφη πρόσκληση από τον κ. Γιουνκέρ, ο οποίος εξέφρασε τη βούληση να συζητήσουν διά ζώσης. Στη συνάντηση αναμένεται να οριστικοποιηθεί και το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει ο νέος Ελληνας επίτροπος, με αυτό της μετανάστευσης να βρίσκεται ψηλά στις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, δεν αναμένονται ανακοινώσεις. Μετά τη συνάντηση με τον κ. Γιουνκέρ, ο κ. Αβραμόπουλος θα ταξιδέψει από τις Βρυξέλλες προς το Κάρντιφ της Ουαλλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή