Επικοινωνία Αντ. Σαμαρά με Αναστασιάδη

Επικοινωνία Αντ. Σαμαρά με Αναστασιάδη

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Για την Ουαλλία αναχωρεί σήμερα ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Κάρντιφ. Στο περιθώριο της Συνόδου έχουν προγραμματιστεί και διμερείς συναντήσεις, ανάμεσά τους και η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα σήμερα. Ως αργά χθες το βράδυ γίνονταν διαβουλεύσεις για να προσδιοριστεί η χρονική στιγμή της συνάντησης, καθώς το πρόγραμμα της Συνόδου αλλά και το προσωπικό πρόγραμμα των δύο ηγετών είναι πολύ φορτωμένο. Η συνάντηση θα γίνει σε πολύ βαρύ κλίμα, μετά τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου στη διάρκεια της επίσκεψης στα Κατεχόμενα.

Πέραν του κ. Ερντογάν, ο κ. Σαμαράς και οι υπ. Εξωτερικών και Αμυνας κ. Βενιζέλος και κ.Αβραμόπουλος που απαρτίζουν την ελληνική αντιπροσωπεία θα έχουν συναντήσεις με αντιπροσωπείες του Καναδά, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας, που δεν είχαν οριστικοποιηθεί ακόμα.

Ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο κ. Σαμαράς είχε εκτεταμένη τηλεφωνική συνομιλία με τον Κύπριο Πρόεδρο κ. Ν. Αναστασιάδη. Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Ν. Χριστοδουλίδη, η συνομιλία έλαβε χώρα στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας Αθήνας-Λευκωσίας. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό και συμφώνησαν τα θέματα που θα εγείρει ο Ελληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των επαφών του και ειδικότερα στη συνάντηση με τον Ερντογάν. Στα θέματα αυτά, σύμφωνα με κυπριακές πηγές, συγκαταλέγονται η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας και η προώθηση των ΜΟΕ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, η πορεία του Κυπριακού και η συνάντηση με τον Ερντογάν βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον κ. Κάρολο Παπούλια, αμέσως μετά την ορκωμοσία του νέου υφυπουργού Παιδείας κ. Γ. Στύλιου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποίησε παρέμβαση και στο θέμα της μειονοτικής εκπαίδευσης, λέγοντας ότι η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει εκεί προβλήματα. Αυτό έγινε στη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος τον επισκέφτηκε για να τον ενημερώσει για την κατάσταση στα σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη μνεία έγινε στη διδασκαλία του Κορανίου στα ελληνικά από ιεροδιδασκάλους στα δημόσια σχολεία, την οποία ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε εξαιρετικά χρήσιμη, ενώ επισήμανε ότι το συνολικό πλέγμα μέτρων που έχει λάβει η πολιτεία βοηθάει όσους έχουν την ιθαγένεια και είναι Ελληνες πολίτες να αντιληφθούν ότι το ελληνικό κράτος τους σέβεται. «Το ακούω ευχάριστα, γιατί εκεί γίνεται μια προσπάθεια από τη γειτονική χώρα να δημιουργήσει προβλήματα», είπε ο κ. Παπούλιας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή