Η ατζέντα Σαμαρά για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Η ατζέντα Σαμαρά για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Κάρντιφ της Ουαλίας θα βρίσκεται αύριο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για να λάβει μέρος στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός είχε το πρωί της Τετάρτης μακρά συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος και ο υπουργός Άμυνας Δημ. Αβραμόπουλος, οι οποίοι θα έχουν τις δικές τους ιδιαίτερες συναντήσεις με τους ξένους ομολόγους τους.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ελληνικής αποστολής στην Σύνοδο Κορυφής οι κ.κ. Βενιζέλος και Αβραμόπουλος είχαν συνεργασία χθες το απόγευμα με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς και η οποία εκκρεμούσε από διμήνου, γίνεται σε συγκυρία κατά την οποία το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών έχει φορτιστεί από τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν για το Κυπριακό, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στα κατεχόμενα.

Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου προκάλεσαν απογοήτευση στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς διέψευσαν τις προσδοκίες για μία πιο εποικοδομητική στάση από την Τουρκία στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Στο πλαίσιο δε αυτό, στη συνάντηση Σαμαρά- Ερντογάν θα συζητηθούν το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί σταθερά αποφόρτιση και βελτίωση του κλίματος, πάντα με την προώθηση των ελληνικών θέσεων.

Εν προκειμένω, ο Αντ. Σαμαράς είχε το πρωί της Τετάρτης μακρά συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Οι δύο άνδρες συζήτησαν την εξέλιξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και επιβεβαίωσαν για μία ακόμη φορά την στενή συνεργασία Αθήνας- Λευκωσίας. Και αναφέρθηκαν εκτενώς και στις επαφές που θα έχει ο κ. Σαμαράς με τον κ. Ερντογάν και ηγέτες των χωρών της συμμαχίας, καθώς και οι δύο υπουργοί κ.κ. Βενιζέλος και Αβραμόπουλος με ξένους ομολόγους τους.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια κατά τη σημερινή συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Στην Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας θα παραβρεθεί και αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ, ως χώρας που έχει αποστείλει δυνάμεις στο Αφγανιστάν, που είναι και θέμα το οποίο θα συζητηθεί στη Σύνοδο. Στην ατζέντα της Συνόδου καταγράφεται ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, που συνοδεύεται από την επισήμανση ότι η Τουρκία αναγνωρίζει το κράτος με τη συνταγματική του ονομασία.

Οι σχέσεις ΝΑΤΟ και Ρωσίας

Η Σύνοδος της Ατλαντικής Συμμαχίας διεξάγεται σε μία δύσκολη διεθνή συγκυρία, η οποία σκιάζεται από την επιδείνωση της κρίσης στην Ουκρανία. Οι σχέσεις ΝΑΤΟ- Ρωσίας και οι εξελίξεις στην Ουκρανία, είναι, άλλωστε, το βασικό θέμα της συνόδου. Δεύτερο θέμα στην ατζέντα είναι οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, αλλά και η αστάθεια στη Συρία και στο Ιράκ. Την περασμένη Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φόγκ Ράσμουσεν, προανήγγειλε τη δημιουργία δύναμης ταχείας επέμβασης με αποστολή την προστασία των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, από ενδεχόμενη επέμβαση της Ρωσίας.

Η δε ρωσική κυβέρνηση απάντησε με δηλώσεις ότι «θεωρεί την επέκταση του ΝΑΤΟ μία από τις μείζονες απειλές εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Η Ρωσία προειδοποίησε, επίσης, ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ -που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της χώρας Αρσένι Γιατσένιουκ με αλλαγή της συνταγματικής δέσμευσης για ουδετερότητα- θα δυσχεράνει τις προσπάθειες για εξεύρεση πολιτικής λύσης στην ουκρανική κρίση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή