Συνάντηση στον απόηχο παραβιάσεων

Συνάντηση στον απόηχο παραβιάσεων

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα, Παρασκευή, αναμένεται να λάβει χώρα η συνάντηση ανάμεσα στον κ. Αντ. Σαμαρά και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Το κλίμα έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες παραμένει, καθώς οι Τούρκοι προχώρησαν χθες σε 27 παραβιάσεις στο Αιγαίο, ενώ το τουρκικό ΥΠΕΞ έκρινε σκόπιμο να απαντήσει στη σκληρή ανακοίνωση της Αθήνας για τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν στα Κατεχόμενα, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν αφορούν την Αθήνα» οι ερευνητικές δραστηριότητες του «Μπαρμπαρός» στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Πηγές του ΥΠΕΞ σχολίαζαν ότι η ανακοίνωση αυτή ήταν ήπια και έδειχνε διάθεση να κλείσει το θέμα ενόψει της συνάντησης των δύο ηγετών.

Πέραν τούτου, πάντως, η Αγκυρα δεν δείχνει καμία διάθεση για κινήσεις καλής θελήσεως στο Κυπριακό. Χθες ο νέος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, κατέστησε σαφές ότι η χώρα του δεν πρόκειται να ανοίξει τον δρόμο της επιστροφής του Βαρωσιού με αντάλλαγμα τη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου. Οπως είπε, ακόμη και σε περίπτωση που η Ε.Ε. προχωρήσει άμεσα στο άνοιγμα νέου κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αυτό δεν θα γίνει.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε χθες με τον Αλβανό ομόλογό του Εντι Ράμα. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Αλβανία απέκτησε το καθεστώς υποψήφιας χώρας και του ζήτησε, με αφορμή την πρόσφατη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε βάρος της μειονότητας, να παρέμβει προσωπικά ώστε να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα της μειονότητας, ενώ στηλίτευσε τον αλυτρωτισμό των Τσάμηδων. Μάλιστα, του επισήμανε ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Επίσης, του έθεσε το ζήτημα του καθορισμού των θαλασσίων συνόρων. Ο κ. Ράμα απάντησε ότι αναγνωρίζει τις ευαισθησίες για τη μειονότητα, εγγυάται τον σεβασμό των δικαιωμάτων της και ότι δεν υπήρχε πρόθεση να θιγούν, ενώ αναφέρθηκε στον κίνδυνο του θρησκευτικού φονταμενταλισμού. Ο κ. Σαμαράς είχε επίσης μια σύντομη συνομιλία με την κ. Μέρκελ. Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, τουρκικές πηγές είχαν διαρρεύσει ότι θα γίνει την Πέμπτη, ωστόσο δεν βρέθηκε κοινό περιθώριο χρόνου. Στην κορυφή της ατζέντας των κ. Σαμαρά και Ερντογάν στο Κάρντιφ θα βρίσκεται το Κυπριακό, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ωστόσο αναμένεται να γίνει συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.

Την ενόχληση της ελληνικής αποστολής προκάλεσε Βρετανός στρατιωτικός αξιωματούχος, ο οποίος προσφώνησε τον ΥΠΕΞ της FYROM Ν. Ποπόφσκι «ΥΠΕΞ της Μακεδονίας». Το ΥΠΕΞ προτίθεται να προβεί σε διαμαρτυρία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή