ΥΠΟΙΚ: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί επιλεκτικά τα αποτελέσματα του ΣΔΟΕ

ΥΠΟΙΚ: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί επιλεκτικά τα αποτελέσματα του ΣΔΟΕ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε το ΣΔΟΕ προκειμένου να εξασφαλίσει το κατάλληλο σκηνικό για την παράστασή του» αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του. Προσθέτει, δε, πως «το σενάριο ήταν ήδη έτοιμο και είχε διαρρεύσει από την Κουμουνδούρου από χθες, είτε από απροσεξία είτε προκειμένου να δώσει μια πρόγευση. Επομένως, δεν χρειαζόταν την ενημέρωση για τις δηλώσεις του».

Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πως το «ΣΔΟΕ ανεπηρέαστο από οποιαδήποτε παρέμβαση, διεξάγει αγώνα για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος, της απάτης και της διαφθοράς.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του έργου του, αποτυπώνονται στις μηνιαίες ανακοινώσεις-Δελτία του. Τα αποτελέσματα αυτά το έχουν καταξιώσει στη συνείδηση των πολιτών και μόνο ο κ. Τσίπρας φαίνεται να τα αγνοεί ή να τα χρησιμοποιεί επιλεκτικά».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, κύκλοι του υπουργείου οικονομικών ανέφεραν πως η πάταξη της φοροδιαφυγής δεν επιτυγχάνεται με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, ούτε με στημένες παραστάσεις, αλλά με σκληρή δουλειά και συγκεκριμένες δράσεις.

«Η κυβέρνηση απέδειξε και αποδεικνύει, σε καθημερινή βάση, τη σταθερή βούλησή της για την πάταξη της φοροδιαφυγής» επισημαίνουν οι ίδιοι παράγοντες του υπουργείου και συμπληρώνουν ότι «ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αντίθετα δεν ψήφισε στη Βουλή καμία από αυτές τις παρεμβάσεις, τις οποίες αντίθετα πολέμησε με όλες του τις δυνάμεις. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ο κ. Τσίπρας είναι, συνεπώς, εκείνοι που όχι μόνο δεν μπορούν, αλλά και δεν θέλουν την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

Στο πλαίσιο αυτό από το υπουργείο αναφέρονται οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Μεταξύ άλλων:

– Στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος εντάχθηκαν διατάξεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, που υπάρχουν και σε άλλα προηγμένα φορολογικά συστήματα, όπως είναι το κριτήριο της χώρας πραγματικής διοίκησης για τις εξωχώριες εταιρείες και οι διατάξεις για ελεγχόμενες αλλοδαπές επιχειρήσεις.

– Στο νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας περιλήφθηκε νέα διάταξη για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής κατά το πρότυπο που έχει συστήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην περίπτωση συναλλαγών που δεν έχουν οικονομικό σκοπό και περιεχόμενο, αλλά μόνο την εκμετάλλευση κενών της νομοθεσίας για να υπάρχουν φορολογικά οφέλη.

– Ολοκληρώθηκε το θεσμικό πλαίσιο και τέθηκε σε λειτουργία η εφαρμογή του μητρώου τραπεζικών λογαριασμών, το οποίο μειώνει στο ελάχιστο τις καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση αιτημάτων των ελεγκτικών υπηρεσιών με διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων.

– Θεσπίστηκε το νομικό πλαίσιο για την εφαρμογή των διεθνώς αναγνωρισμένων έμμεσων τεχνικών ελέγχου για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος στις περιπτώσεις αδικαιολόγητου πλουτισμού ή πραγματοποίησης δαπανών που δεν δικαιολογούνται στη βάση των περιουσιακών στοιχείων.

– Κατέστη δυνατή η διενέργεια προσωρινού ελέγχου σε φυσικά πρόσωπα, ο οποίος εστιάζει σε συγκεκριμένα πεδία ελέγχου, χωρίς να αποκλείεται μελλοντικός επανέλεγχος, προκειμένου να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για την επιτάχυνση της ελεγκτικής διαδικασίας.

– Εκσυγχρονίσθηκε η νομοθεσία για τις ενδοομιλικές συναλλαγές.

– Προβλέφθηκε διαδικασία απενεργοποίησης των Αριθμών Φορολογικού Μητρώου όσων αποδεδειγμένα διαπράττουν αδικήματα φοροδιαφυγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή