Προσωρινή ανακωχή στο ΠΑΣΟΚ

Προσωρινή ανακωχή στο ΠΑΣΟΚ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στο ΠΑΣΟΚ μετά τη δημόσια σύγκρουση κορυφής ανάμεσα στους κ. Ευ. Βενιζέλο και Γ. Παπανδρέου με την εμπλοκή και του κ. Κ. Σημίτη, ο οποίος απαξίωσε τις επιλογές του πρώην πρωθυπουργού, υπενθυμίζοντας τη φράση του «λεφτά υπάρχουν», κρατώντας όμως σαφείς αποστάσεις και από τον τρόπο που ηγείται του ΠΑΣΟΚ ο σημερινός του πρόεδρος. Οσοι, ωστόσο, γνωρίζουν τον τρόπο που σκέφτονται κυρίως οι κ. Βενιζέλος και Παπανδρέου χαρακτήριζαν χθες λήξαν το «σίριαλ» των τελευταίων ημερών, με την έννοια ότι ουδείς εκ των δύο θα επιδιώξει την οδό της οριστικής ρήξης πριν από τις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν. Ο λόγος είναι προφανής. Μια τέτοια σύγκρουση θα προκαλούσε πιθανότατα την πτώση της κυβέρνησης, ενδεχόμενο που ουδείς εκ των δύο ανδρών θα ήθελε να χρεωθεί.

Το πόσο φορτισμένο ωστόσο παραμένει το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ πρόδωσαν και οι νέες δηλώσεις που έγιναν χθες. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Χαρ. Τρικούπη Δημ. Καρύδης έσπευσε να αντιδιαστείλει την «εικόνα ενότητας που εξέπεμψε το κόμμα στην επίσημη εκδήλωση για την 3η Σεπτέμβρη» με αυτήν της εκδήλωσης Παπανδρέου και χαρακτήρισε τους οπαδούς του πρώην πρωθυπουργού «κλακαδόρους που πρέπει να απομονωθούν από το ΠΑΣΟΚ». Για μια ακόμη φορά, μάλιστα, εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου και οι διοργανωτές της δικής του εκδήλωσης δεν αποδοκίμασαν όσους φώναζαν συνθήματα κατά του κ. Βενιζέλου, καλώντας τους έτσι να το πράξουν έστω και τώρα. Από την πλευρά τους, οι στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου δεν θέλησαν να ρίξουν λάδι στη φωτιά για όσα ακούστηκαν σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού τόσο από τον κ. Βενιζέλο όσο και τον κ. Σημίτη. Παρέπεμπαν τους δημοσιογράφους στην ομιλία που εκφώνησε τη Δευτέρα ο κ. Παπανδρέου και, κυρίως, σε όσα είπε για την ανάγκη τον πρώτο λόγο να έχουν οι πολίτες για την αναγκαία ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου. Υπονοούσαν έτσι ως μάλλον αδύνατη την επίτευξη του εν λόγω στόχου από τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Λιγότερο φειδωλοί ήταν βουλευτές του περιβάλλοντος Παπανδρέου. Ο κ. Φίλ. Πετσάλνικος (μιλώντας στα Παραπολιτικά) καταλόγισε ευθέως στον κ. Βενιζέλο ότι με την ομιλία του παραδέχθηκε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι παρακολούθημα της Ν.Δ. και όχι σοσιαλιστικό κόμμα», ενώ, θέλοντας να διασκεδάσει τις σχετικές φημολογίες, «διευκρίνισε» ότι οι παρεμβάσεις του Γ. Παπανδρέου «δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκην τη δημιουργία νέου κόμματος».

Από τα πυρά στελεχών που πρόσκεινται στον κ. Παπανδρέου δεν γλίτωσε και ο κ. Σημίτης. Τον κάλεσαν συγκεκριμένα «αντί να λοιδορεί τον διάδοχό του για τη φράση “λεφτά υπάρχουν”, να ενημερώσει επιτέλους την κοινή γνώμη για το πώς τα χρήματα του ελληνικού λαού κατασπαταλήθηκαν τη δεύτερη τετραετία του».

Υπέρ Βενιζέλου

Στον αντίποδα, θέση υπέρ του κ. Βενιζέλου πήρε η άλλοτε στενή συνεργάτις του κ. Παπανδρέου και σήμερα υφυπουργός Διοικ. Μεταρρύθμισης κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου. Σε δηλώσεις της (Real), τόνισε ότι «οι κλάκες και τα γιουχαΐσματα δεν ανήκουν στον κώδικα αξιών μας», και εκτίμησε ότι με την προχθεσινή εκδήλωση και τις ομιλίες Βενιζέλου και Σημίτη «έκλεισε ένας δύσκολος κύκλος εσωστρέφειας». Κάλεσε «τους πρίγκιπες και τις πριγκίπισσες έξω από την παράταξη, αντί να περιμένουν στους θρόνους τους να τους καλέσει η Ιστορία, να βοηθήσουν να ξαναβρούμε τη χαμένη μας συλλογικότητα». «Δεν μπορούμε να είμαστε όλοι αρχηγοί», παρατήρησε τέλος (ΣΚΑΪ) και ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος υπερθεμάτισε μιας προχθεσινής αποστροφής του κ. Βενιζέλου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μπορούμε να προχωρήσουμε «μόνον με όσους στο παραβάν ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ» και όχι ΣΥΡΙΖΑ ή ΔΗΜΑΡ, όπως έκαναν κρυφίως κάποιοι στις τελευταίες ευρωεκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή