Ποινική ρήτρα διαφθοράς στις συμβάσεις ΥΕΘΑ

Ποινική ρήτρα διαφθοράς στις συμβάσεις ΥΕΘΑ

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ειδική ποινική ρήτρα διαφθοράς» επιχειρείται να θεσμοθετηθεί με νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση για περιπτώσεις σύναψης συμβάσεων με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Σχετική τροπολογία, το περιεχόμενο της οποίας ανέγνωσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Ι. Λαμπρόπουλος, κατατέθηκε ήδη με στόχο να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα.

«Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, που εκδίδεται κατόπιν εισήγησης της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, επιβάλλεται στα υπαίτια φυσικά ή νομικά πρόσωπα ειδική ποινική ρήτρα διαφθοράς, ισόποση κατ’ ανώτατο όριο με το τεσσαρακονταπλάσιο της αξίας των παράνομων πληρωμών, χορηγήσεων ή ανταλλαγμάτων που έχουν δοθεί σε στελέχη του ΥΕΘΑ για τη σύναψη συμβάσεων προμήθειας υλικού ή υπηρεσιών επί ζημία του δημοσίου συμφέροντος», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της κατατεθείσας τροπολογίας και προστίθεται ότι η σχετική εισήγηση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής «υποβάλλεται εντός έξι μηνών από τη γνωστοποίηση σε αυτή της αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης για τα υπαίτια πρόσωπα». Με την ίδια τροπολογία, επίσης, προβλέπεται ότι «το σύνολο των συμβάσεων που συνάπτονται για την υλοποίηση νέων προγραμμάτων αποστέλλεται για προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας στο Ελεγκτικό Συνέδριο».

Στο πλαίσιο της ψήφισης νομοσχεδίου του ΥΕΘΑ χθες, τέλος, εγκρίθηκαν και ορισμένες βουλευτικές τροπολογίες που έγιναν αποδεκτές από την αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής Αμυνας Φώφη Γεννηματά, μέσω των οποίων ρυθμίζονται θέματα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (δημιουργία αποθέματος για καταβολή μερίσματος, ρύθμιση οφειλών του προς το ελληνικό Δημόσιο με ορίζοντα το 2034), καθώς και διευθέτηση εκκρεμοτήτων αναφορικά με ορισμένες παλαιότερες συμβάσεις του ΥΕΘΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή