Αντ. Σαμαράς: «Πολιτική αυτοκτονία οι πρόωρες εκλογές»

Αντ. Σαμαράς: «Πολιτική αυτοκτονία οι πρόωρες εκλογές»

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το διακύβευμα της επικείμενης προεδρικής εκλογής έθεσε, απερίφραστα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη χθεσινή ομιλία του στα εγκαίνια της 79ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα περάσει τον συνταγματικό κάβο των 180 βουλευτών ακριβώς λόγω της αλλαγής σελίδας στην πορεία της χώρας. «Θα ήταν πολιτική αυτοκτονία η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνους αυτούς που θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα στη χειρότερη περιπέτεια, τη χειρότερη στιγμή».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε σπεύσει τόσο προς το ελληνικό ακροατήριο, που ανέμενε με ενδιαφέρον το «πακέτο φοροελαφρύνσεων», όσο και προς τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, που αναμένουν την τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των στόχων που έχει αναλάβει η χώρα, να εξαγγείλει λελογισμένες φοροελαφρύνσεις, οι οποίες, όπως σημείωσε, συνιστούν την αρχή του τέλους της υπερφορολόγησης –με τελικό στόχο ανώτατους συντελεστές 32% για τα φυσικά πρόσωπα και 15% για τις επιχειρήσεις– και θα γίνουν σταδιακά ώστε η χώρα «να μην ξανακυλήσει στα προβλήματα του παρελθόντος».

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε, από τη γεμάτη αίθουσα του «Βελλιδείου», τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, με παράλληλη διατήρηση του επιδόματος θέρμανσης, ώστε αφενός το πετρέλαιο να διατεθεί σε χαμηλότερες τιμές για το σύνολο των πολιτών, ενώ για τους δικαιούχους του επιδόματος να διαμορφωθεί περί το ένα ευρώ. Παράλληλα, επιβεβαίωσε τις διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ, τόσο για τις περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών όσο και για τα μη ηλεκτροδοτούμενα, ξενοίκιαστα ακίνητα, οι οποίες και θα οριστικοποιηθούν τις προσεχείς ημέρες με την κατάθεση των σχετικών τροπολογιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σαμαράς υπερασπίστηκε τη δομή του φόρου ως αναλογικότερου, αφού διευρύνει τη φορολογική βάση, αν και επεσήμανε πως «όσοι ευθύνονται (σ.σ. για τα λάθη) έδωσαν ή θα δώσουν λόγο». Η φράση αυτή ήρθε ως συνέχεια του σχολίου του κ. Γκ. Χαρδούβελη, το βράδυ της Παρασκευής, ότι «ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι δικό του δημιούργημα».

Εξήγγειλε, παράλληλα, την επικείμενη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και τη σημαντική αύξηση των δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Δημόσιο και Ταμεία. Ωστόσο, παρέπεμψε για τις τελικές ρυθμίσεις στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή. Η «αναβολή» αυτή, που πάντως δεν ακυρώνει, όπως λέγεται αρμοδίως, τις κυβερνητικές αποφάσεις, σχετίζεται αφενός με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση με την τρόικα, αφετέρου δε με την ανάγκη να διατηρήσει κάποια μέτρα ελάφρυνσης στη φαρέτρα του ο πρωθυπουργός ενόψει της συζήτησης και ψήφισης του προϋπολογισμού. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι, ειδικά για τις δόσεις των ληξιπροθέσμων, η διαπραγμάτευση δεν αφορά μόνον στον αριθμό, αλλά επεκτάθηκε και στο επιτόκιο και τα πρόστιμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ανεξαρτήτως τελικού αριθμού (72 έως 100 είναι ο στόχος) η ελάφρυνση των υπόχρεων θα είναι δεδομένη. Θερμή ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού στους ενστόλους, τους οποίους και διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει «η μέγιστη δυνατή αποκατάσταση, χωρίς να ανατραπεί η οικονομική ισορροπία».

Σημαντικό μέρος της ομιλίας του επικεντρώθηκε στη σύγκριση της κατάστασης που παρέλαβε και της Ελλάδας που, όπως είπε, βγαίνει από την περίοδο του μνημονίου και ετοιμάζεται να απογειωθεί, καθώς επίκειται η ρύθμιση της βιωσιμότητας του χρέους, η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, η επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. «Ποιος θέλει να το ρισκάρει αυτό; Και να πετύχει τι; Την επιστροφή στο χάος;» είπε ο κ. Σαμαράς, οικοδομώντας την πολιτική επιχειρηματολογία ενόψει και της προεδρικής εκλογής. «Η χώρα σταθεροποιήθηκε και μπαίνει σε δρόμο ανάπτυξης, αν τώρα αρχίσει μία πρόωρη προεκλογική εκστρατεία όσα πετύχαμε κινδυνεύουν να πάνε χαμένα» προσέθεσε, αναδεικνύοντας παράλληλα και την αναταραχή στον διεθνή περίγυρο. «Στην Ελλάδα, που βρίσκεται τόσο κοντά στο “ηφαίστειο”, αντί να διατηρήσουμε τη σταθερότητα, να θωρακίσουμε την ασφάλεια που προσφέρει η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, θα μπούμε σε περιπέτεια εκλογών, σε νέο κύκλο αστάθειας, σε νέο κύκλο τριβών με τους εταίρους;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας ότι αυτό θα είναι το μείζον διακύβευμα ενόψει της προεδρικής εκλογής και αν αυτή δεν τελεσφορήσει ενόψει κάλπης.

Σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Αποφασισμένος να κρατήσει υψηλούς τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Αλέξη Τσίπρα εμφανίστηκε χθες ο πρωθυπουργός, χωρίς ωστόσο να κάνει καμία ονομαστική αναφορά. Ο κ. Σαμαράς όχι μόνον επέμεινε στην κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του έναντι των φαινομένων βίας, ανομίας και τρομοκρατίας στη χώρα, για τις θέσεις του υπέρ του ανοίγματος των συνόρων στους, όπως είπε, «λαθρομετανάστες» σε μία περίοδο μάλιστα αύξησης της τρομοκρατίας εκ μέρους του «Ισλαμικού Κράτους», αλλά ανέβασε έτι περαιτέρω τους τόνους, με προσωπικές αιχμές προς την ηγεσία της Κουμουνδούρου. «Οσοι ψεύτικα παριστάνουν τους ψευτοπροοδευτικούς αποδεικνύονται οι πιο αρτηριοσκληρωτικοί» ανέφερε ο κ. Σαμαράς, ενώ του καταλόγισε λαϊκισμό και ψέματα, γιατί «ευθύνες για την κρίση έχουν κι εκείνοι που κυβέρνησαν κι εκείνοι που δεν κυβέρνησαν, αλλά σκόρπαγαν συνεχώς το δηλητήριο του λαϊκισμού». Σχολίασε με δηκτικό τόνο («ο θεός να το κάνει πρόγραμμα») τις εξαγγελίες του κ. Δραγασάκη, ενώ παραπέμποντας στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Αθωνική Πολιτεία, σημείωσε πως «όταν επιλέγεις το παραμύθι… όταν τα γυρίζεις κάθε τόσο μόλις δεις τα σκούρα… ούτε το Αγιον Ορος δεν σε σώζει».

Από την ομιλία του, που για μία ακόμη φορά είχε έντονο το εθνικό, θρησκευτικό στοιχείο, δεν έλειψε και η αναφορά στον τάφο της Αμφίπολης, τον οποίο επικαλέστηκε έναντι της σκοπιανής προπαγάνδας: «Κάποιοι χτίζουν σύγχρονα αγάλματα-καρικατούρες, τάχα για τους αρχαίους Μακεδόνες και προσπαθούν να οικειοποιηθούν την Ιστορία μας. Ομως, εδώ, στη Μακεδονία, μιλούν οι ίδιοι οι αρχαίοι Μακεδόνες, μιλάει η ίδια η Μακεδονική γη και αναδεικνύει την οικουμενική δόξα του Ελληνισμού!».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή