Το παρασκήνιο της κρίσιμης ομιλίας

Το παρασκήνιο της κρίσιμης ομιλίας

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έτοιμο τον «κορμό» της ομιλίας του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ταξίδεψε την Παρασκευή για τη Θεσσαλονίκη ο σύμβουλός του Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο οποίος είχε και τη γενική επιμέλεια του περιεχομένου του κειμένου που, κατά το Μέγαρο Μαξίμου, δίνει τις συντεταγμένες των επόμενων μηνών. Βεβαίως, μέχρι και χθες το πρωί, υπήρξαν αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις μεταξύ του πρωθυπουργού, υπουργών αλλά και των στενών του συνεργατών, προκειμένου να γίνει η αναγκαία προσαρμογή του κειμένου στο πνεύμα και το γράμμα όσων συζητήθηκαν στο Παρίσι. Προσαρμογή, η οποία, πάντως, όπως επιβεβαιώνεται αρμοδίως, σε καμία περίπτωση δεν αλλοίωσε τον χαρακτήρα και την ουσία όσων ήθελε να σηματοδοτήσει με τη χθεσινή του ομιλία ο κ. Σαμαράς.

Οι κ. Χρ. Λαζαρίδης και Στ. Παπασταύρος που ήταν στη γαλλική πρωτεύουσα έκαναν τον τελικό απολογισμό των εκεί διαπραγματεύσεων. Από κοντά έζησε τις εξελίξεις αλλά και όσα συνέβησαν στην Ουαλλία ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γ. Μουρούτης, αλλά και η κυβερνητική εκπρόσωπος, που συμμετείχαν στην αποστολή που συνόδευσε τον πρωθυπουργό στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Τη μεταφορά του κλίματος και των εξελίξεων στην εγχώρια πολιτική σκηνή κωδικοποίησε από την πλευρά του στον πρωθυπουργό ο υπουργός Επικρατείας Δημ. Σταμάτης, συνεπικουρούμενος από τον διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού Κ. Μπούρα. Αυτοί ήταν και οι μόνοι που γνώριζαν σε γενικές γραμμές τι επρόκειτο να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Τη συνολική εικόνα, ωστόσο, την είχε αποκλειστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος, όπως επιβεβαιώνουν όλοι οι στενοί του συνεργάτες, είναι δυνατόν να αλλάξει, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, κάποια τμήματα των ομιλιών του. «Μερικές φορές αιφνιδιάζει ακόμη κι εμάς», λένε συνεργάτες του, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι οι σημαντικές ιστορικές αναφορές που συχνά περιέχονται στα πρωθυπουργικά κείμενα είναι πάντα γραμμένες διά χειρός Σαμαρά!

Ο πρωθυπουργός ταξίδεψε για την Ουαλλία με το ίδιο στικάκι που είχε ο κ. Λαζαρίδης, προκειμένου να επεξεργαστεί πτυχές της ομιλίας του καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του εκεί και κυρίως εν πτήσει προς τη Θεσσαλονίκη, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής αλλά και της συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, φτάνοντας εκεί, και παρότι η ώρα θα ήταν προχωρημένη, επρόκειτο να συναντηθεί με τους στενούς του συνεργάτες στο «Μακεδονία Παλλάς», στο οποίο διέμεινε η αποστολή, και θα «ξαναχτένιζε» το κείμενο μέχρι την εκφώνησή του χθες το πρωί.

Και φέτος τηρήθηκε το «τελετουργικό», που θέλει το Μέγαρο Μαξίμου να ζητεί έγκαιρα από τους υπουργούς να του αποστείλουν ενημερωτικά σημειώματα ενόψει της ΔΕΘ, αν και η σημασία τους εκ των πραγμάτων ήταν μικρότερη από παλιότερα, αφού μια σειρά από ζητήματα καθοριστικής σημασίας περιλαμβάνονταν στο πακέτο των συζητήσεων στη γαλλική πρωτεύουσα.

Σε διαρκή συνεργασία με το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου και ιδιαίτερα με τον κ. Λαζαρίδη, που επιμελήθηκε από την αρχή μέχρι το τέλος την ομιλία του πρωθυπουργού, ήταν δύο υπουργοί και ένας απερχόμενος: ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο νέος επίτροπος της Ελλάδας κ. Δημ. Αβραμόπουλος, ο οποίος επίσης ταξίδεψε από την Ουαλλία στη Θεσσαλονίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή