Η κρίσιμη άνοιξη του 2015

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την άνοιξη του 2015 μετατίθενται οι κρίσιμες αναβαθμολογήσεις της ελληνικής οικονομίας από τους μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα «βγουν» μεν κάποια στιγμή, τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, με statements που θα αφορούν στη χώρα μας και ενδεχομένως σε μία ή δύο περιπτώσεις να υπάρξει και μια μικρή αναβάθμιση –ιδιαίτερα από εκείνα τα «σπίτια» τα οποία εξακολουθούν να δίνουν στην Ελλάδα πολύ χαμηλό raiting–, ωστόσο οι μεγάλες και αποφασιστικές κινήσεις θα γίνουν προς το τέλος του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους. Τότε που θα έχει οριστικά ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τα μεγάλα ανοικτά μέτωπα της ελληνικής οικονομίας, όπως, για παράδειγμα, αυτό του χρέους και της αναδιάρθρωσής του, αλλά και με τα κρίσιμα πολιτικά, με βασικότερο εκείνο των πρόωρων εκλογών.

Μέχρι τότε –όπως ξεκαθαρίζεται αρμοδίως– οι κινήσεις θα είναι προσεκτικές, καθώς το ρίσκο (οικονομικό και πολιτικό) που υπάρχει για τη χώρα μας εξακολουθεί να θεωρείται αυξημένο.

Στο διάστημα που μεσολαβεί, τον ρόλο τους θα παίξουν και μια σειρά από άλλες παραμέτρους, πολύ σοβαρές, όπως, για παράδειγμα, αυτή του stress test που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης και κατ’ επέκταση και στις ελληνικές. Ο λόγος αφορά στην Εθνική, την Alpha Bank, την Πειραιώς και την Eurobank.

Από το ύψος των νέων κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν από αυτή τη διαδικασία θα κριθούν πολλά, τόσο στο χρηματοπιστωτικό επίπεδο όσο και στο δημοσιονομικό. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι η ελληνική κυβέρνηση ποτέ δεν έπαψε να υπολογίζει στο αποθεματικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για να καλύψει μέρος του δημοσιονομικού κενού. Οι διοικήσεις των τεσσάρων τραπεζών εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι «ο τελικός λογαριασμός θα είναι μικρός και σε κάθε περίπτωση διαχειρίσιμος», ωστόσο όλοι σπεύδουν να κρατήσουν μια επιφύλαξη, για κάθε ενδεχόμενο.

Το «κλειδί» των εξελίξεων, πάντως, σε αυτό το μέτωπο βρίσκεται στα σχέδια αναδιάρθρωσης των ομίλων, που έχουν υποβληθεί ήδη στην DG com και στην αντιμετώπιση που θα τύχουν.

Τον δικό του ρόλο, τέλος, θα παίξει και ένα άλλο μεγάλο εγχείρημα που θα αναληφθεί επί ελληνικού εδάφους μέχρι το τέλος του 2014. Πρόκειται γι’ αυτό της αναδιαμόρφωσης του επιχειρηματικού τοπίου της χώρας, μέσω της νέου τύπου διαχείρισης των επισφαλών επιχειρηματικών δανείων, το συνολικό ύψος των οποίων υπολογίζεται πλέον σε πάνω από 40 δισ. ευρώ.

Ο στόχος είναι σαφής: εταιρείες με προοπτική και τα απαραίτητα εχέγγυα θα διασφαλίσουν την επόμενη μέρα τους με νέα τραπεζική χρηματοδότηση, είσοδο στρατηγικών εταίρων και αλλαγή του μάνατζμεντ. Οι παλιοί βασικοί μέτοχοι θα εξακολουθήσουν να έχουν κάποιο ρόλο εφόσον συμμετάσχουν με ίδια κεφάλαια στην προσπάθεια. Αλλιώς θα αποβάλλονται. Σε ό,τι αφορά τις χρεωμένες εταιρείες που θεωρούνται «τελειωμένες», η επιλογή του λουκέτου θα είναι η επικρατέστερη προοπτική.

Αν όλα πάνε καλά, το νομοθετικό υπόβαθρο του εγχειρήματος θα είναι έτοιμο έως το τέλος του 2014, έτσι ώστε μέσα στο 2015 να αρχίσει το μεγάλο ξεκαθάρισμα και σε αυτό το επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή