Στην Αμερική για το χρέος;

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι, μετά το Παρίσι, σχεδιάζεται ήδη η επόμενη εκτός Ελλάδας συνάντηση τον Νοέμβριο στην Ουάσιγκτον, καθώς οι Ευρωπαίοι αντέδρασαν έντονα στη διαρροή. Αν και το ΔΝΤ φέρεται να έχει προτείνει ως χρόνο διεξαγωγής των συνομιλιών τις 14-15 Νοεμβρίου, αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί μια συνάντηση των δανειστών.

Το Ταμείο πιέζει για επίλυση των δύο εκκρεμοτήτων του ελληνικού προγράμματος –τη μελλοντική του χρηματοδότηση και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους– μέχρι την επόμενη αξιολόγηση. Πρακτικά, μέχρι τα τέλη του έτους οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει είτε ένα νέο είδος προγράμματος με την Ελλάδα καθώς το υπάρχον τελειώνει είτε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο (ή και τα δύο). Σε διαφορετική περίπτωση, η επόμενη δόση δεν αναμένεται να εγκριθεί από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ λόγω της αντίδρασης των αναπτυσσόμενων χωρών αλλά και του καταστατικού του, που θέτει ως προϋπόθεση τη βιωσιμότητα του χρέους.

Τα μέσα Νοεμβρίου θεωρούνται η καλύτερη περίοδος, καθώς θα έχουν ολοκληρωθεί τα τεστ κοπώσεως των τραπεζών από την ΕΚΤ, ενώ αφήνεται επαρκής χρόνος για μια απόφαση για το χρέος από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή