«Μόλις ξεκινήσαμε…»

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αποτέλεσμα των συναντήσεων στο Παρίσι μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και των επικεφαλής της τρόικας συμπυκνώνεται στη φράση ενός εκ των συμμετεχόντων: «Μόλις ξεκινήσαμε».

Η ελληνική πλευρά παρουσίασε το σημείο στο οποίο βρίσκεται η εφαρμογή του προγράμματος και τις προθέσεις της για τα μεγάλα ζητήματα που έρχονται. Από την πλευρά της, η τρόικα επιφυλάχθηκε να απαντήσει, ζητώντας χρόνο να μελετήσει τα στοιχεία που της παραδόθηκαν και θα τοποθετηθεί όταν οι συζητήσεις ξεκινήσουν στην Αθήνα.

Ωστόσο, αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι παρά την πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει γρήγορα ο έλεγχος του Σεπτεμβρίου, θα είναι πολύ δύσκολο να ολοκληρωθεί επιτυχώς μέσα σε δύο ή τρεις εβδομάδες. Τα πολλά και δύσκολα θέματα, σε συνδυασμό με την έως τώρα εμπειρία από τις επισκέψεις της τρόικας και τον τρόπο με τον οποίο εκτυλίσσονται οι διαπραγματεύσεις, δεν δικαιολογούν την αισιοδοξία για ένα «γρήγορο έλεγχο». Μόνο το ζήτημα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 2015 μπορεί να απαιτήσει συζητήσεις δύο – τριών εβδομάδων.

Παρά το δύσκολο του εγχειρήματος, όμως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί. Εάν επέλθει συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο και κάποια ζητήματα να μην απασχολήσουν τον τρέχοντα έλεγχο, τότε θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης.

Πάντως, σε αυτή τη χρονική στιγμή, η ατζέντα του ελέγχου που θα ξεκινήσει στο τελευταίο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου με την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, είναι μεγάλη. Η «βεντάλια» των ζητημάτων άνοιξε στο Παρίσι και σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει:

1. Τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Τον Νοέμβριο θα πρέπει βάσει Μνημονίου να έχει ψηφιστεί το νέο καθεστώς, ώστε να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2015.

2. Την αλλαγή του ενιαίου μισθολογίου. Μπορεί να μην υπάρξει δημοσιονομικό όφελος ή κόστος, αλλά το σχέδιο προβλέπει τη μείωση των αποδοχών για τους μισούς δημοσίους υπαλλήλους περίπου και την αύξηση για τους υπόλοιπους. Επίσης, θα επιφέρει αλλαγές και στη δομή του μισθολογίου.

3. Την αναδιάρθρωση του καθεστώτος που ισχύει για τον ΦΠΑ. Στόχος είναι να εξορθολογιστούν οι συντελεστές ΦΠΑ. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων θα αυξηθούν και σε άλλες θα μειωθούν. Ωστόσο, οι αυξήσεις θα γίνουν κυρίως σε βασικά αγαθά.

4. Τη διαμόρφωση ενός νέου ποσοτικού στόχου για απολύσεις στο Δημόσιο το 2015. Η τρόικα επιμένει, αλλά η κυβέρνηση αρνείται να το συζητήσει.

5. Τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Βασικό ζήτημα είναι οι ομαδικές απολύσεις, με την τρόικα να παίρνει σαφή θέση στο Παρίσι υπέρ της νομοθετικής κατοχύρωσης του μέτρου. Κάτι το οποίο η κυβέρνηση δεν δέχεται.

6. Την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.

Η τρόικα θεωρεί ότι όλα τα παραπάνω θα πρέπει να έχουν επιλυθεί για να κλείσει ο έλεγχος του Σεπτεμβρίου. Αντιθέτως, η ελληνική πλευρά επικαλέστηκε τον αρνητικό πολιτικό αντίκτυπο που θα έχει η εφαρμογή τους. Οπως αναφέρεται αρμοδίως, δεν αρνήθηκε την υλοποίησή τους, αλλά έθεσε θέμα πολιτικού χρόνου για την προώθηση των δράσεων. Οι επικεφαλής της τρόικας έδειξαν να κατανοούν το επιχείρημα αυτό, αλλά προς το παρόν δεν επέδειξαν κάποια ελαστικότητα στη στάση τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποιου είδους συμβιβασμός για γρήγορη ολοκλήρωση του ελέγχου με περιορισμό της ατζέντας του σε λίγα και σημαντικά μέτρα, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα και η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα αποδεικνύουν τη δέσμευσή της στην εφαρμογή του προγράμματος και ότι δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα.

Η συμφωνία, όμως, για ένα τέτοιο συμβιβασμό είναι καθαρά πολιτικής φύσεως και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι αγορές δεν θα εκλάβουν την όποια ευελιξία επιδείξει η τρόικα ως δείγμα οπισθοχώρησης από τη δημοσιονομική πειθαρχία και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή