Το «βιογραφικό» του Ρίσι Γκογιάλ

Το «βιογραφικό» του Ρίσι Γκογιάλ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το νέο πρόσωπο της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ο Ρίσι Γκογιάλ, ήταν που ηγήθηκε της μικρής αποστολής του Ταμείου στις συζητήσεις του Παρισιού. Ο Ινδός οικονομολόγος εντάχθηκε στην ελληνική ομάδα τον Μάιο του 2013, ως το νούμερο δύο της αποστολής του ΔΝΤ. Ηδη από την προηγούμενη αξιολόγηση, όταν ο κ. Τόμσεν ήταν συνεχώς στα τηλέφωνα για το πρόγραμμα της Ουκρανίας, ο κ. Γκογιάλ συνέχιζε τη διαπραγμάτευση για λογαριασμό του, ενώ ήταν εκείνος που ήρθε στην Ελλάδα στην επίσκεψη του Ιουλίου, αντικαθιστώντας τον κ. Τόμσεν. Ετσι, όταν ο τελευταίος ανέλαβε τα καθήκοντα του διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος μέχρι την εξεύρεση αντικαταστάτη, ο κ. Γκογιάλ ήταν η προφανής επιλογή για να «τρέξει» προσωρινά το πρόγραμμα.

Ελληνες συνομιλητές του τον χαρακτηρίζουν «έξυπνο, εργατικό και ευγενικό», ενώ συνεργάτες του στο Ταμείο προσθέτουν ότι είναι «ήσυχος και υπάκουος». Ο κ. Γκογιάλ έχει καλή συνεργασία με τον προϊστάμενό του Πόουλ Τόμσεν, ωστόσο δεν έχει αποφύγει και αυτός να μπει στο στόχαστρο κάποιων Ελλήνων υπουργών λόγω των «υπερφιλόδοξων ή και ανεδαφικών αξιώσεων» που πέρασε στην τρέχουσα αξιολόγηση – κάτι που αποδίδεται στην επιθυμία του να είναι τυπικός. Το ΔΝΤ τονίζει, πάντως, ότι ο κ. Τόμσεν εξακολουθεί να έχει την εποπτεία του προγράμματος, ελπίζοντας να καλύψει έτσι τη διαπραγματευτική απειρία του κ. Γκογιάλ.

Ως οικονομολόγος, έχει την περιέργεια που ωθεί τους επιστήμονες στην έρευνα και απολαμβάνει τις τεχνικές συζητήσεις για τα οικονομικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις, ήταν εκείνος που από την πλευρά της τρόικας αρεσκόταν στη διασταύρωση επιχειρημάτων και αντεπιχειρημάτων. Από την ελληνική πλευρά, πρόθυμος «αντίπαλός» του ήταν ο πρώην επικεφαλής του ΣΟΕ Πάνος Τσακλόγλου.

Εργάζεται στο ΔΝΤ από το 2002, όταν έλαβε το διδακτορικό του στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ένα από τα καλύτερα των ΗΠΑ. Εχει συμμετάσχει σε διάφορες αποστολές στην Ευρωζώνη, την Ουγγαρία, την Κίνα και τη Βραζιλία, ενώ πριν μετακινηθεί στο Ευρωπαϊκό Τμήμα εργαζόταν στο Τμήμα Στρατηγικής, Πολιτικής και Αναθεώρησης του Ταμείου. Αρκετά προσεκτικός ώστε να καλύπτει τα νώτα του και αρκετά διπλωματικός ώστε να χειρίζεται επιδέξια τη γραφειοκρατία και τις πολιτικές ισορροπίες εντός του Ταμείου, έχει προαχθεί γρήγορα σε division chief. Αν και είναι επίσης Αμερικανός πολίτης, στελέχη του Ταμείου τον τοποθετούν στην «ομάδα των Ινδών», μία πολυπληθή ομάδα οικονομολόγων με καταγωγή από τη χώρα, που τα πηγαίνουν πολύ καλά εντός του ΔΝΤ, στηρίζοντας αλλήλους.

Αν πάντως οι πεποιθήσεις ενός οικονομολόγου διαμορφώνονται από την έρευνά του, τα συμπεράσματα της έρευνας του κ. Γκογιάλ δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά για τις ελληνικές διεκδικήσεις: μία μελέτη του στην περιοχή της Ανατολικής Καραϊβικής καταλήγει ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις δεν σημαίνουν απαραίτητα αυξημένα έσοδα, ενώ μία άλλη στη Λατινική Αμερική δείχνει ότι η ασταθής δημοσιονομική πολιτική και οι υπαναχωρήσεις στις μεταρρυθμίσεις συνδέονται με χαμηλότερη ανάπτυξη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή