ΣΥΡΙΖΑ με τα… «κόκκινα» δάνεια

ΣΥΡΙΖΑ με τα… «κόκκινα» δάνεια

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο να πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει ρεαλιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα για την οικονομία και, κυρίως, να απαντήσει στο ερώτημα «πού θα βρεθούν τα λεφτά» για την υλοποίησή του, ο Αλέξης Τσίπρας ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη το επόμενο Σαββατοκύριακο. Στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σπεύδουν να προαναγγείλουν την ομιλία του στη ΔΕΘ ως την πλέον σημαντική πολιτική παρέμβαση που έχει πραγματοποιήσει μέχρι τώρα, καθώς στόχος του κ. Τσίπρα είναι να πείσει ότι το κόμμα του μπορεί να κυβερνήσει.

Τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, σε αλλεπάλληλες συσκέψεις καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες όσων ο κ. Τσίπρας πρόκειται να εξαγγείλει στη ΔΕΘ για το τραπεζικό σύστημα και τα «κόκκινα» δάνεια, τη φορολογία και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επαναλάβει τη θέση του κόμματός του για αυστηρό δημόσιο έλεγχο στις τράπεζες, ωστόσο αναγνωρίζουν στην Κουμουνδούρου ότι με την αναμενόμενη μετά τα stress tests αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το Δημόσιο, μέσω του ΤΧΣ, θα βρεθεί με μειοψηφικό πακέτο σχεδόν σε όλες τις τράπεζες. Αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια, στην Κουμουνδούρου επιμένουν στη δημιουργία Ενδιάμεσου Φορέα με τη συμμετοχή του Δημοσίου και των τραπεζών. Ποιος θα είναι ο ρόλος αυτού του ενδιάμεσου φορέα; Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω αυτού θα γίνει η αγορά από το Δημόσιο των «κόκκινων» δανείων (στεγαστικών και δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων) στο 40% της αξίας τους, με περίοδο αποπληρωμής προς τις τράπεζες διάστημα 7 – 10 ετών. Ο Ενδιάμεσος Φορέας, που, σύμφωνα με το σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί και από το κεφάλαιο του ΤΧΣ, αλλά και από τις ίδιες τις τράπεζες, θα αναλάβει την κατά περίπτωση ρύθμιση ενός εκάστου δανείου (παράταση του χρόνου αποπληρωμής, διόρθωση επιτοκίων κ.λπ.), με στόχο την ανάκτηση του ποσού που δόθηκε για την εξαγορά του, προσαυξημένου κατά 10%. Εναλλακτικά, σε περίπτωση που διαπιστωθεί αδυναμία σύστασης του Ενδιάμεσου Φορέα, προτείνεται η διά νόμου υποχρέωση των τραπεζών να τα ρυθμίσουν με παρόμοιο τρόπο.

Για την ενίσχυση της ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα σηκώσουν το βάρος για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκρίνει τη δημιουργία τραπεζών «ειδικού σκοπού», που θα αναλάβουν αποκλειστικά το έργο της διοχέτευσης κεφαλαίων σε αυτό τον επιχειρηματικό κλάδο. Στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για μετεξέλιξη του ΤΠΔ και αναπροσανατολισμό των συνεταιριστικών τραπεζών προς αυτή την κατεύθυνση, με στόχο, μέσω αυτών, να διακινηθεί η «μερίδα του λέοντος» των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη θα αναφερθεί στην επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, στην ενίσχυση του επιδόματος ανεργίας, σε παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, στην επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Για να απαντήσει στο ερώτημα «πού θα βρεθούν τα λεφτά», θα μιλήσει για πλήρη αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή. Το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι από τα 15 δισ. ευρώ που χάνονται ετησίως από μη απόδοση ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος μπορούν να ανακτηθούν με τις κατάλληλες παρεμβάσεις περί τα 10 δισ. ευρώ. Ειδική αναφορά θα γίνει στην πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και λαθρεμπορίου άλλων αγαθών, καθώς και στις τριγωνικές συναλλαγές, δραστηριότητες από τις οποίες υπολογίζεται ότι χάνονται άλλα 15 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή