Εκλογές στις αρχές του 2015 «βλέπει» ο Αλ. Τσίπρας

Εκλογές στις αρχές του 2015 «βλέπει» ο Αλ. Τσίπρας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκαταλείπει τις εκτιμήσεις για εκλογές το φθινόπωρο ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνει η τοποθέτηση του κ. Αλέξη Τσίπρα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC, όπου εξέφρασε την άποψη ότι στην Ελλάδα οι εκλογές θα γίνουν στις αρχές του 2015. Η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραπέμπει πλέον την προσφυγή στις κάλπες στον χρόνο κορύφωσης των διεργασιών για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην Κουμουνδούρου εισέρχονται στην τελική ευθεία της προετοιμασίας για την εμφάνιση του κ. Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη το προσεχές Σαββατοκύριακο. Για την οριστικοποίηση του περιεχομένου των εξαγγελιών του κ. Τσίπρα θα συνεδριάσει την Πέμπτη η Πολιτική Γραμματεία. Ως πρόγευση των εξαγγελιών στη ΔΕΘ μπορούν να θεωρηθούν δύο τροπολογίες που κατέθεσε χθες στη Βουλή η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον κ. Τσίπρα και ζητεί επαναφορά της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα του Μαρτίου του 2011 και παροχή δωρεάν ρεύματος σε φτωχές και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Στο ενδιάμεσο, είναι σαφής η προσπάθεια της Κουμουνδούρου για απαξίωση των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων στη ΔΕΘ, αλλά και για επικοινωνιακή προβολή της συμμετοχής του κ. Τσίπρα, το Σαββατοκύριακο που πέρασε, στο διεθνές φόρουμ του ιδρύματος Ambrosetti, στο Κόμο της Ιταλίας.

Ο σχολιασμός των συνεργατών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ χαρακτηρίζεται από λογική πλήρους αποδόμησης. Ετσι, για την Κουμουνδούρου, αυτό που προκύπτει από την ομιλία του κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ είναι η μονιμοποίηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία είχε εισαχθεί ως έκτακτο μέτρο και τώρα εξαγγέλλεται η παγίωσή της με κάποια έκπτωση. Η διατήρηση της κεντρικής φιλοσοφίας του ΕΝΦΙΑ, που, παρά τις όποιες διορθώσεις, δεν αλλάζει στον πυρήνα του. Η συνέχιση της εξίσωσης φόρων στα καύσιμα, με τη μείωση κατά 30% του ΕΦΚ να επιδρά ελάχιστα στην τελική τιμή. Η απουσία λύσης στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το φόρουμ στο Κόμο

Αναφορικά με τη συμμετοχή του κ. Τσίπρα στο φόρουμ του Κόμο, παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις που διατυπώθηκαν, από την Κουμουνδούρου προβάλλεται ως αναγνώριση του ΣΥΡΙΖΑ, από την ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομική ηγεσία και ελίτ, ως πιθανής επόμενης κυβέρνησης στην Ελλάδα. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του στο CNBC έσπευσε να φανεί καθησυχαστικός ότι μια πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα «δεν θα είναι απειλή για την Ευρώπη, αλλά πρόκληση για κοινές ευρωπαϊκές λύσεις στα κοινά προβλήματα». Στο περιθώριο των εργασιών του φόρουμ στο Κόμο, ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε συναντήσεις και συνομιλίες με τους κ. Μάριο Μόντι, Ρομάνο Πρόντι, Ενρίκο Λέτα και Γρεγκ Ασμουσεν. Μάλιστα, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, ο κ. Μόντι χαιρέτισε τη δημόσια αναφορά του κ. Τσίπρα σε διαπλοκή του οικονομικού με το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, λέγοντας ότι είναι ο μόνος Ελληνας πολιτικός από τον οποίο άκουσε ευθέως ότι κάποιοι στην Ελλάδα δεν πληρώνουν φόρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή