Το παρασκήνιο των εξαγγελιών

Το παρασκήνιο των εξαγγελιών

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως το πρώτο αξιόπιστο βήμα μιας δύσκολης διαδρομής, που περιλαμβάνει πρωτοβουλίες περιορισμού των φορολογικών βαρών και, κυρίως, αφορά την ομαλή ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα και την έναρξη της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους, αντιμετωπίζουν στο Μαξίμου την πρωθυπουργική ομιλία στη ΔΕΘ.

Στην κυβέρνηση αντιπαρέρχονται την κριτική, από αριστερά και δεξιά, περί «άδειου καλαθιού», επικαλούμενοι την πραγματικότητα των αριθμών. «Ο πρωθυπουργός κυβερνά και έχει μπροστά του έναν προϋπολογισμό … τα χρήματά μας είναι συγκεκριμένα…», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος (ΣΚΑΪ), προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει τρόπος κάποιος να μας ρίχνει λεφτά από τον ουρανό, αυτό τελείωσε». «Ο Αντ. Σαμαράς επέλεξε έναν συγκεκριμένο δρόμο, τον δρόμο της αλήθειας … λέμε συγκεκριμένα πράγματα, αυτά που μπορούμε να κάνουμε σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αυτά που μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον», προσέθεσε, από την πλευρά του, ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδ. Παπαμιμίκος.

Ο πρωθυπουργός κατέληξε στη λίστα των μέτρων που θα ανακοίνωνε από τη ΔΕΘ πραγματικά την τελευταία στιγμή, καθώς για τα μέτρα (μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ που ανακοινώθηκαν από τον κ. Σαμαρά, καθώς και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και οι δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα που προαναγγέλθηκαν από τον ίδιο) είχε ενημερωθεί από την ελληνική πλευρά και η τρόικα.

Ο «περιορισμός» του καλαθιού φαίνεται ότι αποφασίστηκε το βράδυ της Παρασκευής σε σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ του άρτι αφιχθέντος από την Ουαλλία πρωθυπουργού και των στενών συνεργατών του Δημ. Σταμάτη και Χρύσ. Λαζαρίδη, με τη συμμετοχή και του κ. Ευ. Βενιζέλου. Σε αυτή τη συνάντηση, υπό το πρίσμα των όσων ειπώθηκαν στο Παρίσι αλλά και της συνεδρίασης του EuroWorking Group, αποφασίστηκε να ανακοινωθούν μόνον τα άμεσης εφαρμογής μέτρα (ΕΝΦΙΑ, τα εκκαθαριστικά του οποίου θα εκδοθούν τις επόμενες ημέρες, και ΦΚΕ πετρελαίου, καθώς αρχίζει η διάθεσή του) και να κρατηθούν τα υπόλοιπα για τον Οκτώβριο. Τότε αναμένεται να έχει ωριμάσει η συζήτηση με την τρόικα για το πρόγραμμα και να έχουν καθοριστεί και τα μεγέθη του προϋπολογισμού για το 2015, που θα κατατεθεί στη Βουλή. Αξίζει να σημειωθεί πως στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου, όπως ο κ. Λαζαρίδης, ήταν εξαρχής υπέρ της λογικής των δύο «δόσεων», τόσο για να μη δοκιμαστούν οι σχέσεις με την τρόικα, ενόψει και της συνεδρίασης του Eurogroup, όσο και για να διατηρήσει όπλα στη φαρέτρα της η κυβέρνηση κατά τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του προϋπολογισμού.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση εισήλθε, από τη ΔΕΘ, σε μια διακεκαυμένη ζώνη 120 ημερών κατά τη διάρκεια των οποίων θα επιδιωχθούν να τελειώσει η αξιολόγηση, να ολοκληρωθούν τα stress tests των τραπεζών και να ανοίξει η συζήτηση για τη ρύθμιση της βιωσιμότητας του χρέους, στον απόηχο και της διελκυστίνδας μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης για την «επόμενη μέρα». Η Αθήνα απορρίπτει το σενάριο ενός νέου προγράμματος, εξέλιξη που θα ακύρωνε τη γραμμή του πρωθυπουργού περί εξόδου από το Μνημόνιο, και σημειώνει ότι η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων και η επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς καθιστούν εφικτή την κάλυψη των όποιων αναγκών από τις αγορές. Εφόσον τα βήματα αυτά ευοδωθούν, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να εξασφαλίσει τους 180 βουλευτές που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με τη σχετική διαδικασία να ξεκινάει στις αρχές του 2015 αλλά με τις ζυμώσεις και την πολιτική διαπάλη επί του θέματος να είναι ήδη θερμές.

Στο Μαξίμου ο Πέδρο Πάσος Κοέλιο

Συνάντηση με τον κ. Πέδρο Πάσος Κοέλιο, πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, ενός άλλου «ασθενή» του ευρωπαϊκού Νότου, που πλέον όμως βρίσκεται εκτός Μνημονίου, θα έχει σήμερα το μεσημέρι στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς. Ο κ. Κοέλιο, που διατηρεί ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον Ελληνα πρωθυπουργό, καθώς και οι δύο κεντροδεξιοί ηγέτες ανέλαβαν τις τύχες των χωρών τους ενώ αυτές βρίσκονταν σε καθεστώς Μνημονίου, αναμένεται στο Μαξίμου στις 11.15 ενώ νωρίτερα (10.30) θα πραγματοποιήσει εθιμοτυπική επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Οι κ. Σαμαράς και Κοέλιο επενδύουν σημαντικά στην εκλογή Γιουνκέρ στην προεδρία της Κομισιόν και τη στροφή σε μία πιο αναπτυξιακή προσέγγιση που επιδιώκει να σηματοδοτήσει η Ε.Ε. Και οι δύο χώρες βρίσκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο υπό επιτήρηση, ενώ καλούνται να διαχειριστούν τις συνέπειες της περιοριστικής πολιτικής που επιβλήθηκε, με πρώτη την υψηλή ανεργία που συνιστά το υπ’ αριθμόν ένα κοινωνικό πρόβλημα. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται, άλλωστε, η Ιταλία του Ματέο Ρέντσι, αλλά και η Ισπανία του Μαριάνο Ραχόι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή