Στα σκαριά το συνέδριο της προοδευτικής παράταξης

Στα σκαριά το συνέδριο της προοδευτικής παράταξης

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σκοπό την υπέρβαση της εσωστρέφειας και τη δρομολόγηση διαδικασιών ενδοκομματικής κινητικότητας στην πορεία προς το συνέδριο της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης προωθεί τα επόμενα βήματά του ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Στο επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να υπερκεράσουν τις δυσκολίες τις οποίες εκ των πραγμάτων δημιουργεί η ρήξη με τον κ. Γ. Παπανδρέου και ορισμένους εκ των συνεργατών του. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βενιζέλος θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στη σύσταση της εθνικής οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου που έχει προαναγγελθεί από τον ίδιο ήδη από τον Ιούνιο.

Η ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής είχε αρχικά αναγγελθεί για τις αρχές Αυγούστου, έπειτα μεταφέρθηκε στα τέλη του μηνός και οι αναβολές της ανακοίνωσης υποδηλώνουν και τις ουσιαστικές δυσκολίες που υπάρχουν στην προσπάθεια για τη διαμόρφωση ενός αντιπροσωπευτικού σχήματος που θα συνδυάζει αφενός τη σύνδεση με την ιστορική συνέχεια (δηλαδή το ΠΑΣΟΚ) και αφετέρου το επιχειρούμενο άνοιγμα στην ευρύτερη Κεντροαριστερά. Αλλωστε, ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος έχει δηλώσει σαφώς ότι το επικείμενο συνέδριο δεν θα διαθέτει παρά ελάχιστη οργανωτική σημασία, αλλά θα είναι σημαντικότερη η πολιτική διάστασή του. Εμπειροι παρατηρητές τονίζουν ότι, δεδομένης της διόλου ουδέτερης στάσης που έχει τηρήσει έναντι του κ. Βενιζέλου, ο κ. Παπανδρέου πιθανότατα θα παρέμβει εκ νέου σε χρόνο που θα επιλέξει, προκειμένου να επαναλάβει εκείνο που ουσιαστικά διακηρύσσει τους τελευταίους μήνες: την ύπαρξη ενός ρεύματος που δεν εκπροσωπείται επαρκώς από το σημερινό ΠΑΣΟΚ.

Ανεξαρτήτως της στάσης που τελικώς θα τηρήσει ο πρώην πρωθυπουργός, η διατήρηση χαμηλών τόνων αποκτά για τη Χαρ. Τρικούπη προεξάρχουσα σημασία, καθώς ο κ. Βενιζέλος καλείται να επιτύχει δύσκολες ισορροπίες που αφορούν τόσο την αντοχή του κυβερνητικού σχήματος όσο και την ενδοκομματική συνοχή. Για όλα αυτά τα ζητήματα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έχει άμεσα επαφές με τους στενούς συνεργάτες του, καθώς επίσης και για τη στάση που θα τηρήσει η Χαρ. Τρικούπη σε μια σειρά από θέματα για τα οποία, όπως διεφάνη από τις επαφές των Παρισίων με την τρόικα, εξακολουθεί να υπάρχει απόσταση με την πλευρά των δανειστών. Από το επιτελείο του κ. Βενιζέλου τονίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει σε θέσεις που έχει εκφράσει στα βασικά ζητήματα που έχουν αναδυθεί στην επικαιρότητα, όπως οι περισσότερες δυνατόν δόσεις (100 προτείνει η Χαρ. Τρικούπη) για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και η άρνηση για περαιτέρω αλλαγές στα εργασιακά (π.χ. ομαδικές απολύσεις).

Περί της Προεδρίας

Ως προς τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα, όπως η Προεδρία της Δημοκρατίας, ήδη από την προχθεσινή συνέντευξη του κ. Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη έγινε σαφές ότι από το ΠΑΣΟΚ δεν τίθεται ζήτημα ιδεολογικής κατεύθυνσης για το πρόσωπο που θα προταθεί ως διάδοχος του κ. Κάρ. Παπούλια. Ηταν μάλιστα ενδεικτική η αναφορά του κ. Βενιζέλου στο πρόσωπο του κ. Κ. Στεφανόπουλου, τονίζοντας ότι «δεν έχει σημασία η κομματική ή η παραταξιακή ταυτότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή