Αποτελεσματική αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης ζήτησε ο Δ.Αβραμόπουλος

Αποτελεσματική αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης ζήτησε ο Δ.Αβραμόπουλος

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μιλάνο, στο πλαίσιο της ιταλικής προεδρίας, συμμετείχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η επισκόπηση των αποτελεσμάτων και του βαθμού εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2013 στον τομέα της Άμυνας, όπως επίσης και η αξιολόγηση και η ανάπτυξη των δυνατοτήτων στον τομέα της Άμυνας και η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Οι παρεμβάσεις των υπουργών Άμυνας των χωρών-μελών της ΕΕ εστιάστηκαν στις τρέχουσες εξελίξεις στο σκηνικό κρίσης που έχει διαμορφωθεί στην «ευρωπαϊκή γειτονιά»: στην Ουκρανία, αλλά και σε όσα συμβαίνουνε στο Ιράκ, στη Συρία, αλλά και στη Λιβύη, όπου υπάρχουν σαφείς και εκτεταμένες ενδείξεις αστάθειας.

Ο κ. Αβραμόπουλος επικεντρώθηκε, κυρίως, στην ανάγκη να υπάρξει η κατάλληλη μέριμνα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ουκρανία, με στόχο την επίλυση της κρίσης και τη διατήρηση της εκεχειρίας, αλλά και της κατάλληλης προετοιμασίας για κάθε ενδεχόμενο. Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στην κατάσταση στη Συρία και στο Ιράκ, «με τις ακρότητες του Ισλαμικού Κράτους, που μας πηγαίνουνε στα πιο σκοτεινά χρόνια της ανθρωπότητας».

«Ήρθε η ώρα για αποφάσεις, και τα θέματα της Άμυνας θα πρέπει να αντιμετωπισθούν μέσα από την ευρύτερη προοπτική των θεμάτων της ασφάλειας, διότι άμυνα και ασφάλεια τείνουν να έχουν συνώνυμες και απόλυτα συνδεδεμένες συνέπειες» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο υπουργός Άμυνας στάθηκε, επιπλέον, στην ανάγκη να υπάρξει συνεργασία στον τομέα ανταλλαγής πληροφοριών στον τομέα της «κυβερνοασφάλειας», ώστε οι μεγάλες αυτές προκλήσεις της εποχής να αντιμετωπισθούν μέσα από στοχευμένες λύσεις και δράσεις, και με απόλυτη αξιοποίηση των πρόσφατων επιτευγμάτων της τεχνολογίας.

«Η ιταλική προεδρία, όπως φαίνεται, θα συνεχίσει επιτυχώς το έργο που ξεκίνησε η Ελλάδα για τη θαλάσσια ασφάλεια» πρόσθεσε ο υπουργός και τόνισε την ανάγκη ανάδειξης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, διότι «η επιδίωξη των βασικών στόχων της πολιτικής μας δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα αν δεν στηριζόμαστε σε μια ισχυρή ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία».

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας ζήτησε να ενισχυθεί ο βασικής σημασίας ρόλος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με ουσιαστικό τρόπο και όχι μόνον ως ευχολόγιο και διακήρυξη. Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη να στηριχθεί και να ενισχυθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας. «Πρέπει να αναδειχθεί η πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης, της αστάθειας και της ασφάλειας στη γειτονιά μας» υπογράμμισε με έμφαση ο υπουργός Άμυνας, απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Μιλάνο.

Ο κ. Αβραμόπουλος, τέλος, τόνισε ότι πρέπει να τύχει προσεκτικότατης αντιμετώπισης το φαινόμενο του «υβριδικού πολέμου», το οποίο, όπως είπε, στοχεύει στην ολοκληρωτική, προπαγανδιστική αποδόμηση του αντιπάλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή