Αντικαταστάσεις βουλευτών λόγω του ΕΝΦΙΑ

Αντικαταστάσεις βουλευτών λόγω του ΕΝΦΙΑ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Σε πλήρη κινητοποίηση έχει τεθεί ο κυβερνητικός μηχανισμός υπέρβασης των εμποδίων που τίθενται σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, από γαλάζιους και πράσινους βουλευτές, αναφορικά με την τροπολογία για τον νέο υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ: ο μηχανισμός αυτός περιλαμβάνει τόσο προσπάθειες πολιτικής πειθούς όσων «γκρινιάζουν» όσο και αντικαταστάσεις εκείνων που από χθες δηλώνουν δημοσίως ότι δεν προτίθενται να ψηφίσουν την επίμαχη ρύθμιση, στην ψηφοφορία που θα γίνει σήμερα στη Βουλή. Εως χθες, δύο ήταν οι προς αντικατάσταση «δεδηλωμένοι» αντάρτες: Ελ. Αυγενάκης (Ν.Δ.) και Ν. Σηφουνάκης (ΠΑΣΟΚ).

«Αντιλαμβάνομαι την πίεση που αισθάνονται οι βουλευτές της συμπολίτευσης. Σέβομαι το καθήκον τους να μεταφέρουν τα αιτήματα συμπολιτών μας και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη, σε μια πολύ σκληρή περίοδο, όπως αυτή που διανύουμε τα τελευταία χρόνια», είπε σε ολιγόλεπτη παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, για να προσθέσει ταυτόχρονα πως δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος εκείνου που ακολουθεί η κυβέρνηση: «Οφείλω να πω ότι τώρα που το πρόγραμμα φτάνει στο τέλος του, τώρα που αρχίζουμε να πατάμε στα πόδια μας, με λιγότερες εξαρτήσεις και δεσμεύσεις, ο δικός μου ρόλος, και είμαι σίγουρος και των βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση, είναι να διαφυλάξουμε την πορεία της ελληνικής οικονομίας και της χώρας προς την έξοδο από την κρίση». Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, έχοντας να αντιμετωπίσει ένα «τσουνάμι» παρεμβάσεων –εντός κι εκτός Βουλής– βουλευτών της κυβερνώσας πλειοψηφίας οι οποίοι ζητούν ώς την τελευταία στιγμή κι άλλες «βελτιώσεις» πέραν εκείνων που υπάρχουν στην προς ψήφιση τροπολογία, αφού επανέλαβε ότι με την τροπολογία αυτή «διορθώνονται λάθη και αποκαθίστανται αδικίες», δεν έδειξε ότι στις προθέσεις του είναι να κάνει αποδεκτές άλλες προτάσεις για αλλαγές. Ωστόσο, στο Περιστύλιο, διάχυτη ήταν χθες το απόγευμα η εντύπωση ότι σήμερα, λίγο πριν από την ψηφοφορία, κάποιες έστω μικρές διορθώσεις θα μπορούσαν να γίνουν, τουλάχιστον για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις.

Αν δεν υπάρξουν ουσιαστικές διορθώσεις στην τροπολογία Χαρδούβελη, η κυβέρνηση θα δεχθεί και δεύτερο αυτογκόλ, έπειτα από εκείνο που υπήρξε προ εβδομάδων με τα λάθη του υπ. Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ, σημείωσε στην προσωπική σελίδα του στο Διαδίκτυο ο κ. Αυγενάκης.

«Λυπάμαι, αλλά προσωπικά δεν θα συναινέσω σε αλλαγές που δεν λύνουν το πρόβλημα», είπε από του βήματος της Βουλής ο κ. Σηφουνάκης.

Οπως ήταν φυσικό, η δημόσια διαφοροποίηση των δύο προκάλεσε συναγερμό στις ηγεσίες των δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και από χθες αποφασίστηκε να ενεργοποιηθούν οι –προβλεπόμενες από τον Κανονισμό της Βουλής για τα θερινά τμήματα– διαδικασίες αντικατάστασής τους. Την πρόθεσή του να καταψηφίσει την τροπολογία εξέφρασε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χρ. Αηδόνης, ο οποίος, πάντως, εμφανιζόταν μέσω πληροφοριών ότι βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής του στο ΠΑΣΟΚ.

Στην ανάγκη να εισακουστούν προτάσεις βουλευτών για βελτίωση της τροπολογίας αναφέρθηκαν και άλλα μέλη των Κ.Ο. της πλειοψηφίας, χωρίς πάντως να αφήνουν να εννοηθεί ότι σε αντίθετη περίπτωση θα την καταψηφίσουν. Ενδεικτικά αναφέρονται: η αύξηση της μείωσης από το 20% στο 25% ή και στο 30% για τα ανοίκιαστα ακίνητα. «Η τροπολογία είναι καλύτερη από τον προηγούμενο νόμο, αλλά πρέπει να βελτιωθεί», τόνισε ο κ. Α. Ψυχάρης (Ν.Δ.), αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια για έκπτωση σε εκείνους που θα πληρώσουν το σύνολο του φόρου. Τη διεύρυνση της λίστας με τις σεισμόπληκτες περιοχές που θα τύχουν ευνοϊκής αντιμετώπισης ως προς τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ ζήτησε ο Γ. Δριβελέγκας (ΠΑΣΟΚ), ενώ αίσθηση προκάλεσε το προχθεσινό «ξέσπασμα» της γαλάζιας Αννας Καραμανλή κατά του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, σε κομματική σύσκεψη με στελέχη του υπ. Οικονομικών για το θέμα της φορολόγησης των ακινήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή