Σε αναζήτηση λεπτών ισορροπιών ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε αναζήτηση λεπτών ισορροπιών ο ΣΥΡΙΖΑ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κοινή συνισταμένη των διαφορετικών προσεγγίσεων πλειοψηφίας και μειοψηφίας επί των παραμέτρων του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, στις οποίες θα αναφερθεί ο πρόεδρος του κόμματος Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ, πρόκειται να αναζητήσει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο είναι τα ζητήματα στα οποία η εσωκομματική αντιπολίτευση εγείρει ενστάσεις. Το πρώτο αφορά τις τράπεζες και τα «κόκκινα» δάνεια, όπου η Αριστερή Πλατφόρμα διατυπώνει προβληματισμό για τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα δημιουργίας ενδιάμεσου φορέα που θα αναλάβει τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Παράλληλα, επιμένει ότι θα πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στη συνεδριακή θέση περί «δημόσιας ιδιοκτησίας και κοινωνικού ελέγχου των τραπεζών».

Το δεύτερο σημείο διαφοροποίησης αφορά το πρόγραμμα για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (200 – 300 χιλιάδες, σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Δραγασάκη), για τις οποίες θα διατεθούν 5 δισ. Η μειοψηφική τάση υιοθετεί τη θέση ότι τα χρήματα αυτά θα πρέπει να διατεθούν όχι (και) για την επιδότηση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, αλλά σε ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, μέσω του οποίου, υποστηρίζουν, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας με προοπτική και όχι πρόσκαιρες ευκαιρίες απασχόλησης.

Στη σημερινή συνεδρίαση θα διαμορφωθεί η τελική μορφή των εξαγγελιών του κ. Τσίπρα, με όλες τις πλευρές να συμφωνούν, πάντως, ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οι υπερβολές. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε χθες (Ρ/Σ REAL) ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φιλοδοξεί να σπάσει «μια κακή παράδοση που υπάρχει στην Ελλάδα» και αφορά την ακατάσχετη παροχολογία από την αντιπολίτευση. «Δεν μας επιτρέπεται να κινούμαστε με μια τέτοια λογική. Ο κόσμος έχει χορτάσει από ψέματα και θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Ετσι μπορούμε, αν θέλετε, να εμπνεύσουμε και τον κόσμο. Κατά συνέπεια, θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε ένα εφαρμόσιμο, ρεαλιστικό, εναλλακτικό πρόγραμμα, κοστολογημένο και θα το διαπιστώσετε αυτό», επισήμανε. Πρόσθεσε, δε, ότι κάθε εξαγγελία θα συνοδεύεται με τεκμηρίωση και σαφή αναφορά των πηγών χρηματοδότησης.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό CNBC (Ευρώπης), δήλωσε ότι η πρώτη ενέργεια μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα είναι «να διαπραγματευθούμε σκληρά και από την αρχή τη δανειακή σύμβαση, με ένα στόχο που θα είναι κοινά βιώσιμος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή