Προσπάθεια συμβιβασμού στον ΣΥΡΙΖΑ

Προσπάθεια συμβιβασμού στον ΣΥΡΙΖΑ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Με τις ενστάσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, που επικεντρώνονται στο μοντέλο διαχείρισης του τραπεζικού συστήματος από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (η Αριστερή Πλατφόρμα επιμένει στην αναφορά σε δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών) και στο θέμα της διαχείρισης των κονδυλίων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (η μειοψηφία ζητεί να αξιοποιηθούν αποκλειστικά μέσω δημοσίων επενδύσεων), η οριστικοποίηση της παρουσίασης από τον κ. Αλ. Τσίπρα της οικονομικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη παραπέμπεται για αύριο. Στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε τις ενστάσεις και το κείμενο της ομιλίας του θα διαμορφωθεί μέχρι αύριο το μεσημέρι, οπότε και σε νέα συνάντηση στη Θεσσαλονίκη θα οριστικοποιηθεί.

Οι άξονες των εξαγγελιών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι: άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, μέτρα για τη βελτίωση εισοδήματος, την αποκατάσταση εργασιακών δικαιωμάτων και την αντιμετώπιση της ανεργίας και, τέλος, μέτρα για τις τράπεζες και τα «κόκκινα» δάνεια.

Για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει την ενίσχυση των κοινωνικών δομών και την καθολική πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Στα εισοδηματικά – εργασιακά, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί στην επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, την κατάργηση του νόμου για τη μετενέργεια, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και την ενίσχυση του εισοδήματος των χαμηλοσυνταξιούχων με παροχή 13ου μισθού. Οσον αφορά το Δημόσιο, πρόκειται να μιλήσει για κατάργηση της διαθεσιμότητας και άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών και των εργαζομένων στην πρώην ΕΡΤ. Η επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ θα συμπαρασύρει σε αύξηση το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, για το οποίο θα υπάρξει δέσμευση για διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων με διπλασιασμό του χρόνου χορήγησης του επιδόματος, το οποίο, όμως, θα είναι μειωμένο κατά το δεύτερο έτος. Για την αντιμετώπιση της ανεργίας, είναι γνωστή η πρόταση για διάθεση 5 δισ. ευρώ, με τα οποία, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα επιδιωχθεί η δημιουργία 200 – 300 χιλιάδων θέσεων απασχόλησης.

Για το τραπεζικό σύστημα και τα «κόκκινα» δάνεια, αναμένεται να φανεί πώς θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση, ώστε να συγκεράσει τις αντικρουόμενες προσεγγίσεις.

Στην αιτιολόγησή του για τη χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος, ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί στη φορολογική πολιτική του κόμματός του, στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, στην επαναφορά του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ και την καθιέρωση περισσότερων φορολογικών κλιμακίων, τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ενώ θα επιμείνει στις δυνατότητες αύξησης των εσόδων από πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή