ΥΠΕΞ: Παραμένει η εκκρεμότητα με επανορθώσεις

ΥΠΕΞ: Παραμένει η εκκρεμότητα με επανορθώσεις

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απάντηση στις δηλώσεις του Γερμανού ΥΦΥΠΕΞ Μ. Ροτ, που είχε χαρακτηρίσει το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων οριστικά λήξαν, έδωσε χθες το ΥΠΕΞ, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του κ. Κ. Παπούλια στο Βερολίνο. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, κ. Κ. Κούτρας, δήλωσε ότι «οι ελληνικές θέσεις είναι γνωστές και τις έχει διατυπώσει η Ελλάδα προς την ΟΔΓ σε όλα τα πολιτειακά και πολιτικά επίπεδα» και πρόσθεσε ότι «προς το παρόν αναμένουμε το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής και τη γνωμοδότηση της Ολομέλειας του ΝΣΚ». Πηγές του ΥΠΕΞ σχολίαζαν ότι η εκκρεμότητα εξακολουθεί να υφίσταται, ότι η Ελλάδα θέτει πάντοτε το ζήτημα σε όλες τις διμερείς συναντήσεις και θα εξακολουθεί να το θέτει και ότι ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Βερολίνο έπειτα από πρόσκληση του ομολόγου του κ. Γ. Γκάουκ, με αφορμή την τελετή για την επέτειο των υποτροφιών Bellevue για νέα στελέχη της δημόσιας διοίκησης. Η Ελλάδα εντάχθηκε πρόσφατα στο πρόγραμμα. Στον χαιρετισμό του ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την ικανοποίησή του, κάνοντας λόγο για ένα «ελπιδοφόρο ξεκίνημα» και για τα οφέλη από την καλή γνώση της νοοτροπίας των άλλων λαών και την αμοιβαία κατανόηση. Επισήμανε, ωστόσο, ότι «η ειρήνη, η ευημερία, η ελευθερία διακίνησης και η συνεργασία είναι πιο εύθραυστες από ό,τι νομίζουμε» και, αναφερόμενος στις εστίες ανάφλεξης στην περιοχή μας, ανέδειξε τις συνέπειες που υφίσταται η Ελλάδα με την παράνομη μετανάστευση. «Πρόκειται για οξύ ευρωπαϊκό πρόβλημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί», τόνισε. Παρουσία των κ. Παπούλια και Γκάουκ, η αρμόδια υπουργός Μανουέλα Σβέζιγκ και ο πρέσβης στο Βερολίνο Π. Ζωγράφος υπέγραψαν τη δήλωση προθέσεων για την ίδρυση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας. Αν και από τη γερμανική πλευρά είχε αρχικά προταθεί να εκπροσωπηθεί και η Ελλάδα σε επίπεδο του αρμόδιου υπουργού, ο κ. Α. Λοβέρδος ειδοποίησε ότι δεν μπορεί να παραστεί λόγω των περιοδειών του στα σχολεία της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή