Φόροι 25 εκατ. από… λίστα Λαγκάρντ

Φόροι 25 εκατ. από… λίστα Λαγκάρντ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συντονισμένους ελέγχους στους καταθέτες της πολυσυζητημένης λίστας Λαγκάρντ, που για καιρό αποτέλεσε αντικείμενο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης και ποινικών ερευνών, επιχειρούν οι οικονομικοί εισαγγελείς με κλιμάκια του ΣΔΟΕ και των εφοριών.

Από τους 2.055 καταθέτες της λίστας που διέθεταν λογαριασμούς σε ελβετική τράπεζα (HSBC), τα αρχεία της οποίας υπεκλάπησαν από υπάλληλό της, οι οικονομικοί εισαγγελείς και τα κλιμάκια των κατά τόπους εφοριών έχουν ολοκληρώσει τον έλεγχο για 141 πρόσωπα, ενώ έχουν δρομολογηθεί έλεγχοι για τουλάχιστον άλλους πενήντα. Μεγάλα ονόματα της εγχώριας οικονομικής ζωής, επιχειρηματίες, μεγαλοεργολάβοι και άλλοι οικονομικοί παράγοντες ελέγχονται στο πλαίσιο της λίστας, ενώ από τους ελέγχους μέχρι τώρα έχουν καταλογιστεί φόροι ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι εκτιμήσεις των οικονομικών εισαγγελέων Παναγιώτη Αθανασίου, που είναι ο επικεφαλής, και του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση, ο οποίος τρέχει και το πρόγραμμα των ελέγχων, είναι πως ώς το τέλος του Οκτωβρίου οι έλεγχοι θα έχουν ολοκληρωθεί για τις καταθέσεις γνωστών οικονομικών παραγόντων που φιγουράρουν στη λίστα.

Πρόσθετο προσωπικό

Για την επίσπευση των ελέγχων ήδη διατέθηκε πρόσθετο προσωπικό στους οικονομικούς εισαγγελείς, οι οποίοι επιχειρούν να βγει άκρη σε έναν κυκεώνα στοιχείων προκειμένου να ξεκαθαριστεί αν οι καταθέτες της λίστας είχαν χρήμα αδήλωτο και αφορολόγητο. Από τους ελέγχους ώς τώρα, έχει καταδειχθεί ότι εκείνοι που εμφανίζουν σκανδαλώδη φοροδιαφυγή είναι καταθέτες που δεν είναι γνωστοί, με μεγάλα ποσά καταθέσεων στη λίστα και δυσανάλογα μικρές φορολογικές δηλώσεις. Ενδεικτική είναι η περίπτωση καταθέτη με 180 εκατ. ευρώ και φορολογικές δηλώσεις που δεν ξεπερνούσαν τις 17 χιλιάδες ευρώ!

Οι οικονομικοί εισαγγελείς, πάντως, εκτιμούν ότι και στη λίστα Λαγκάρντ είναι σκόπιμο να εφαρμοστεί σύστημα καταβολής φόρου σε ύψος που θα καθοριστεί με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, για παράδειγμα στο 10% των καταθέσεων, και να ελεγχθούν μόνον όσοι δεν το καταβάλλουν. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο ότι οι καταθέτες είναι πολλοί, τα μέσα για τον έλεγχό τους ελάχιστα και το προσδοκώμενο οικονομικό αποτέλεσμα πενιχρό.

Στο πλαίσιο των εκτιμήσεων για ουσιαστική πάταξη της φοροδιαφυγής, ο κ. Δραγάτσης στρέφει το ενδιαφέρον της υπηρεσίας στην πάταξη της τρέχουσας φοροδιαφυγής -αυτής που συντελείται καθημερινά- και όχι εκείνης που έχει συντελεστεί πριν από χρόνια και είναι δύσκολο να εντοπιστεί.

Και ενώ οι έλεγχοι για τους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ συνεχίζονται, το ποινικό σκέλος της υπόθεσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι ανακρίσεις για τους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη και Ιωάννη Καπελέρη, που βρέθηκαν στη δίνη του κυκλώνα για τους χειρισμούς τους σχετικά με τη λίστα, ολοκληρώθηκαν με τις απολογίες τους χωρίς να τους επιβληθούν περιοριστικά μέτρα.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Από την άλλη, η δικογραφία που αφορά την εμπλοκή του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου και στενών συγγενών του βρίσκεται προς κρίση στο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου. Η απόφαση του συμβουλίου που αναμένεται τον Οκτώβριο θα κρίνει και την τύχη της υπόθεσης, αν δηλαδή θα φθάσει στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου. Ο πρώην υπουργός, πάντως, έχει απολογηθεί και του έχουν επιβληθεί ήπιας αξιολόγησης περιοριστικοί όροι, ενώ στα συγγενικά του πρόσωπα κανένας όρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή