Οι ξένοι επενδυτές παρακολουθούν

Οι ξένοι επενδυτές παρακολουθούν

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόκειται για μια απλή ερώτηση, που διατύπωσαν διαχειριστές μεγάλων αμερικανικών funds στα δύο road shows στα οποία συμμετείχαν στη Νέα Υόρκη, αρχές της εβδομάδας, οι ελληνικές τράπεζες. Το πνεύμα τους, με δυο λόγια, ήταν το εξής: Σήμερα, με όρους Μνημονίου, δανείζεστε ως χώρα, για να καλύψετε τα «κενά» σας, με επιτόκιο χαμηλότερο του 2%. Αν επιχειρήσετε να βγείτε από την επιτήρηση, θα αναγκαστείτε να δανειστείτε με 5% και 6% στις 10ετίες. Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει όμως η οικονομία σας έτσι;

Προφανώς και δεν ήταν ο ρόλος των Ελλήνων τραπεζιτών να απαντήσουν στο ερώτημα, το οποίο, ωστόσο, το τελευταίο διάστημα δείχνει να γίνεται ολοένα και πιο επίκαιρο, αλλά και πιο πιεστικό, αφού η Αθήνα φαίνεται αποφασισμένη να κάνει το μεγάλο άλμα, με τη λήξη του τρέχοντος Μνημονίου.

Το «κλειδί» για τη σωστή απάντηση θα πρέπει να αναζητηθεί στο rating της χώρας, καθώς το ζητούμενο είναι το επιτόκιο δανεισμού της να πέσει στο 3% ή και πιο χαμηλά. Μόνο που για να γίνει κάτι τέτοιο δεν αρκούν αναβαθμίσεις της μιας μονάδας, στις οποίες είχε αναφερθεί η «Κ» ήδη από την προηγούμενη Κυριακή. Επίσης δεν αρκούν μόνο οι θετικές εκτιμήσεις και τα σχόλια. Χρειάζεται, όπως παραδέχονται και από το οικονομικό επιτελείο, να μεσολαβήσει, μεταξύ άλλων και ένα πρώτο, έπειτα από πολύ καιρό, θετικό τρίμηνο για την ελληνική οικονομία.

Τι άλλο απασχολεί τους ξένους επενδυτές αυτή τη στιγμή; Το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα. Γι’ αυτό ρωτούν συνέχεια, όπως και για το οικονομικό πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θέλουν να μάθουν τι πρεσβεύει για συγκεκριμένα πράγματα και ρωτούν να μάθουν πού μπορούν να το… βρουν. «Προς το παρόν, δεν το βλέπουν και γι’ αυτό είναι το μόνο πράγμα για το οποίο ανησυχούν, σε ό,τι έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Προφανώς, για όλα τα υπόλοιπα θεωρούν ότι είναι μέρος του πολιτικού παιχνιδιού, με βάση την εμπειρία τους απ’ όλες τις χώρες ανά τον κόσμο όπου επενδύουν. Γι’ αυτό και εν αντιθέσει με ό,τι πιστεύεται αποφεύγουν τους χαρακτηρισμούς και τις υπερβολές. Η Αθήνα, γι’ αυτούς, δεν είναι το κέντρο του κόσμου και κατά συνέπεια αντιλαμβάνονται διαφορετικά τα πράγματα.

Και μια και ο λόγος στην Αθήνα, όσοι ασχολούνται με τις τελευταίες εξελίξεις από το κρίσιμο τραπεζοεπιχειρηματικό τοπίο στην Ελλάδα, πληροφορούνται τα τελευταία 24ωρα ότι το σχέδιο για την αναδιάρθρωση των εταιρικών δανείων έχει σταλεί από την κυβέρνηση στην τρόικα. Οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι η πρώτη αντίδραση δεν ήταν αρνητική, γεγονός το οποίο είναι ενθαρρυντικό. Ωστόσο, οι διευκρινίσεις που ζητήθηκαν ήταν πολλές κι αυτό είναι το ένα γκρίζο σημείο.

Το άλλο έχει να κάνει με την υποχρέωση, πριν απ’ όλα, να ολοκληρωθεί το νέο προπτωχευτικό και το πτωχευτικό δίκαιο, πάνω στα οποία θα στηριχθεί εν πολλοίς το νέο επιχειρηματικό τοπίο που τείνει να δημιουργηθεί στην Ελλάδα. Ωστόσο, εκεί οι ρυθμοί δεν είναι ταχείς, γεγονός που προβληματίζει. Κι αυτό γιατί μέσα στον Οκτώβριο θα πρέπει να έχουν τελειώσει όλες οι προετοιμασίες. Θα προλάβουν;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή