Μαργαρίτης Σχοινάς, το δεξί χέρι του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ στην Κομισιόν

Μαργαρίτης Σχοινάς, το δεξί χέρι του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ στην Κομισιόν

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

28 Μαΐου 1979. H εικόνα στις τηλεοράσεις της Ελλάδας εκείνη τη μέρα είναι μία. Ο τότε πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, υπογράφει στο Ζάππειο Μέγαρο τη συνθήκη που θα άλλαζε την πορεία της χώρας όσο λίγες, αυτή της προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Ο τότε 17χρονος Μαργαρίτης Σχοινάς, που πριν από λίγες μέρες απέκτησε μία πολύ σημαντική θέση στο πλευρό του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ως εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βρίσκεται μαζί με όλη του την οικογένεια στο σαλόνι του σπιτιού του στη Θεσσαλονίκη και παρακολουθεί τους Eλληνες πολιτικούς να υπογράφουν στο μεγάλο ξύλινο τραπέζι του Ζαππείου. Για τον ίδιο, αυτή η στιγμή είναι που παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο για την πορεία που θα ακολουθούσε στη μετέπειτα ζωή του. Τότε καταλαβαίνει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική που ξεκινούσε με εκείνη την υπογραφή ήταν και το στοίχημα της γενιάς του.

Ο 52χρονος πλέον πολιτικός, που παρά τον κοσμοπολιτικό του αέρα και τη μεγάλη ευκολία στο να εναλλάσσει τον λόγο του από ελληνικά σε ισπανικά, αγγλικά και γαλλικά, είναι παιδί της περιφέρειας, γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, έχοντας όμως σπίτι του τη Χαλκιδική. Για τους ανθρώπους που τον γνωρίζουν από την αρχή της καριέρας του, η είδηση ότι θα γίνει ο επόμενος εκπρόσωπος Τύπου στην Κομισιόν δεν εκπλήσσει. «Μα ποιος άλλος θα ήταν καλύτερος από αυτόν;» λέει η Μαρία Μπενίτεθ Σάλας, η υψηλόβαθμη αξιωματούχος που τον αντικατέστησε όταν το 2013 από υποδιευθυντής του γραφείου πολιτικού σχεδιασμού του Ζοζέ Μπαρόζο βρίσκεται επικεφαλής της Task Force στην Αθήνα.

Ομως η επιθυμία του για ευρωπαϊκή καριέρα ξεκινάει στα χρόνια που σπουδάζει στο Κολέγιο της Ευρώπης, γνωστό και ως το «φυτώριο των ευρωκρατών» στην Μπριζ του Βελγίου. Εκεί μετά τη Νομική Θεσσαλονίκης γίνεται η πρώτη του επαφή με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και παίρνει και την απόφαση ότι δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα. Μετά την απόκτηση μεταπτυχιακού από το LSE ξεκινάει από πολύ νωρίς να δουλεύει σε γραφεία επιτρόπων. Το 1995 επιστρέφει στην Αθήνα ως εκπρόσωπος Τύπου της E.Ε. Ο Πάνος Καρβούνης είναι τότε ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου και θυμάται τον 33χρονο Σχοινά «να το έχει» επικοινωνιακά. «Από την αρχή ήταν ανερχόμενος αστέρας στην Επιτροπή, όπου και να πήγε τον εξετίμησαν» λέει και τονίζει ότι για την Ελλάδα είναι πολύ θετικό ότι ο Μ. Σχοινάς θα βρίσκεται στον στενό κύκλο των συνεργατών του ανθρώπου με την κορυφαία δουλειά στην Ευρώπη, του Ζ.-Κ. Γιουνκέρ. Σε αυτό συμφωνεί και ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα από πολύ κοντά. Γι’ αυτόν, ο διορισμός του Σχοινά μπορεί να παίξει και ρόλο-κλειδί για τους επόμενους μήνες όπου θα παρθούν καθοριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα, καθώς λήγει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα. «Είναι πολύ καλό ότι ο Μαργαρίτης, που γνωρίζει το ελληνικό πρόγραμμα από μέσα θα βρίσκεται δίπλα στον Γιουνκέρ δίνοντάς του κατευθύνσεις και συμβουλές». Και η γνώση «από μέσα» στην οποία αναφέρεται ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος δεν είναι άλλη από αυτήν που απέκτησε από την άνοιξη του 2013, όταν ο Ζοζέ Μπαρόζο τον στέλνει στην Αθήνα, επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα. Μία θέση που πρέπει να συντονίσει δύο ομάδες που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν περπατούσαν με τον ίδιο βηματισμό, την ομάδα της τρόικας που τρέχει τους δημοσιονομικούς στόχους για την Ελλάδα και την ομάδα της Τask Force που έχει συμβουλευτικό ρόλο στην αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης. «Βοήθησε πολύ στο να υπάρχει μεγαλύτερη συνεργασία των δύο αλλά συγχρόνως ήταν και ο άνθρωπος που είχε την ευρύτερη εικόνα της κατάστασης, τους πολιτικούς περιορισμούς και τα περιθώρια για πίεση».

Για τον Σχοινά που οι φίλοι του τον χαρακτηρίζουν «πολιτικό ον», το μικρόβιο της πολιτικής υπάρχει από νωρίς και το 2004 ο τότε πρόεδρος της Ν.Δ., Κ. Καραμανλής τον βάζει πρώτο επιλαχόντα στην λίστα των ευρωβουλευτών. Το 2007 βρίσκεται στα έδρανα της Ευρωβουλής, καθώς αντικαθιστά τον μέχρι τότε ευρωβουλευτή Α. Σαμαρά που εκλέγεται βουλευτής Καλαμάτας. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα βρίσκεται στη λίστα των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. και στις επόμενες εκλογές του 2009, αποκλείεται. Οι κοντινοί του άνθρωποι μιλάνε για «ευλογία μεταμφιεσμένη», καθώς από εκεί η καριέρα του επιταχύνεται γρήγορα.

Τον Αύγουστο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γιουνκέρ στην Αθήνα ο Λουξεμβουργιανός πολιτικός ζήτησε να συναντηθεί μαζί του ενώ δεν ήταν στο πρόγραμμα. «Αρχίζει μία νέα εποχή, να βασίζομαι σε σένα;» ρώτησε τον Σχοινά. Και όπως φαίνεται βασίστηκε. Εχοντας έναν Ελληνα στον στενό πυρήνα του ανθρώπου που θα πάρει μεγάλες αποφάσεις για τη χώρα και την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια δεν μπορεί παρά να είναι σημαντικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή