«Οσοι θέλουν ας μας ρίξουν στη Βουλή…»

«Οσοι θέλουν ας μας ρίξουν στη Βουλή…»

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τέλους στη διαδικασία ανάδειξης του διαδόχου του κ. Κάρολου Παπούλια από τη Βουλή, «κι ας μας ρίξουν εκεί», εμφανίζεται ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς. Την ίδια στιγμή στο πολιτικό προσκήνιο και παρασκήνιο εντείνονται οι ζυμώσεις τόσο για το πρόσωπο του υποψηφίου όσο και για τον χρόνο έναρξης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Κι όλα αυτά εν μέσω του έκρυθμου κλίματος που δημιουργεί η κεντρική απόφαση της Κουμουνδούρου να καταγγείλει συναλλαγή και εκβιασμούς βουλευτών, σε μια προσπάθεια να στιγματίσει όσους τυχόν σκέπτονται το ενδεχόμενο υπερψήφισης Προέδρου Δημοκρατίας.

Το Μαξίμου επιδιώκει να «κλείσει» τη σχετική συζήτηση, παραπέμποντάς την στον «κατάλληλο χρόνο», δηλαδή στις αρχές του νέου έτους. Αυτό, ωστόσο, μοιάζει δύσκολο καθώς το πολιτικό προσωπικό έχει εμφανώς εισέλθει σε «τροχιά προεδρικής εκλογής». Αλλωστε, όλα τα ορόσημα της κυβερνητικής διαδρομής στο εξής -η ομαλή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η απόρριψη νέων αντιδημοφιλών μέτρων, η αποτροπή ενός νέου πακέτου και, εντέλει, η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους- έχουν ως κατάληξη τη δυνατότητα εξασφάλισης ή μη των 180 βουλευτών που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου και τη συνέχιση του βίου της κυβέρνησης.

Στον απόηχο των εκτιμήσεων (κατά κάποιους) ή εισηγήσεων (κατά τους περισσότερους εκ των συνομιλητών του) του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή περί επιτάχυνσης της διαδικασίας ώστε να μην παρατείνεται η πολιτική εκκρεμότητα, κυβερνητικοί παράγοντες αναγνωρίζουν ότι το «πολιτικό πρόβλημα» που έχει προκαλέσει η στείρα άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιδεινώνει τους συσχετισμούς στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Ωστόσο θεωρούν ότι, πέραν των συνταγματικών προβλέψεων για την εκλογή που δεν μπορούν να… ξεχειλώσουν, η τρέχουσα συγκυρία δεν ευνοεί την αναζήτηση προεδρικών συναινέσεων.

Αρκετοί, πάντως, εκφράζουν φόβους ότι η παράταση της πολιτικής εκκρεμότητας -ειδικά αν οδηγήσει σε εμπλοκή των διαπραγματεύσεων- θα είναι εις βάρος της κυβέρνησης και, εντέλει, της εκλογικής προοπτικής της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Τη θέση αυτή συμμερίζεται, μεταξύ άλλων, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Αλλοι υπουργοί τάσσονται υπέρ της εξάντλησης του χρόνου που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών ο κ. Μάκης Βορίδης αλλά και στελέχη που διατηρούν ανοικτούς διαύλους στο εσωτερικό της Ν.Δ., όπως οι κ. Νικ. Δένδιας και Μιλτ. Βαρβιτσιώτης.

Ως προς το πρόσωπο που θα στηρίξει ως υποψήφιο η κυβερνητική πλειοψηφία, στο Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να εκτιμούν ότι ο κ. Φώτης Κουβέλης συνεχίζει να είναι μία υποψηφιότητα με αξιώσεις. Ωστόσο, η εικόνα διχασμού της ΔΗΜΑΡ και η ανάλυση ότι μερίδα στελεχών της θα συνταχθεί, ανεξαρτήτως προσώπου, με τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ, αντιθέτως, άλλοι θα στηρίξουν την εκλογή Προέδρου από την υπάρχουσα Βουλή, οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις. Μεταξύ αυτών και το σενάριο μιας κεντροδεξιάς, ενδεχομένως δε και γυναικείας, υποψηφιότητας, για την οποία μίλησε προ ημερών και ο κ. Ανδ. Λοβέρδος.

Στον πυρήνα αυτού του σεναρίου βρίσκεται η εκτίμηση ότι, υπό προϋποθέσεις πάντοτε, μία τέτοια υποψηφιότητα θα μπορούσε να εξασφαλίσει ψήφους και από τη μεγάλη δεξαμενή των εκ δεξιών της Ν.Δ. «ανεξαρτήτων» βουλευτών, αν και αρκετοί εξ αυτών (Νικολόπουλος, Καπερνάρος, ο οποίος βρίσκεται όπως δηλώνει σε ανοικτή γραμμή με τον Τ. Μπαλτάκο για τη συγκρότηση πολιτικής κίνησης, και άλλοι) εμφανίζονται αρνητικοί.

Οργή για υπαινιγμούς ΣΥΡΙΖΑ

Το όλο κλίμα, εξάλλου, επιδεινώνουν οι βαριές κατηγορίες της Κουμουνδούρου (σ.σ.: αλλά και του Πάνου Καμμένου) για χρήση δόλιων μέσων πίεσης προς τους βουλευτές. Ο κ. Αλ. Τσίπρας επισκέφτηκε το ΣΔΟΕ αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς για χρησιμοποίηση του Σώματος ως εργαλείου πολιτικών σκοπιμοτήτων, ο κ. Νικ. Κωνσταντόπουλος έκανε λόγο για προσπάθεια εξαγοράς βουλευτών, αντίστοιχες ήταν και οι τοποθετήσεις των κ. Δημ. Παπαδημούλη, Π. Σκουρλέτη. Η ένταση κλιμακώθηκε κατακόρυφα, δημιουργώντας κλίμα εκτροπής. Οι πρωτοβουλίες αυτές, που κάποιοι γαλάζιοι συνδέουν και με την επιδίωξη του κ. Κωνσταντόπουλου να είναι ο ίδιος υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη φάση της εκλογικής διαδικασίας, έχουν προκαλέσει την οργή του Μαξίμου. Ο γραμματέας του κόμματος Ανδ. Παπαμιμίκος, κατ’ εντολήν του κ. Σαμαρά, έκανε λόγο για «μια πρωτόγνωρη απόπειρα εκβιασμού των βουλευτών… για βρώμικο πόλεμο».

Πρώτα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Εν μέσω εξελίξεων και δύσκολων διαπραγματεύσεων εκ μέρους της κυβέρνησης, ήλθαν και παρήλθαν και τα σενάρια περί εθνικών εκλογών πριν από τη συνταγματική διαδικασία για τον Πρόεδρο. Οχι τόσο στη λογική της «αριστερής παρένθεσης», καθώς ελάχιστοι θεωρούν ότι μπορεί μία δεύτερη αναμέτρηση σε ελάχιστους μήνες να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα (μάλλον θα το επιτείνει), αλλά με την επιδίωξη να υπάρχει άμεση λύση του πολιτικού ζητήματος και, μετέπειτα, δυνατότητα επιρροής του Προέδρου που θα αναδειχθεί. Κατά πληροφορίες, η σχετική εισήγηση έπεσε στο τραπέζι των δύο κομμάτων εξουσίας και, μάλιστα, σε υψηλό επίπεδο. Βάσει Συντάγματος, εφόσον οι τρεις πρώτες ψηφοφορίες στη Βουλή για τον νέο Πρόεδρο αποβούν άκαρπες (απαιτούνται 180 ψήφοι), τότε η Βουλή που θα προκύψει από τις πρόωρες εκλογές έχει τη δυνατότητα να εκλέξει Πρόεδρο με 151 ψήφους (απόλυτη πλειοψηφία) ή τελικά και με σχετική πλειοψηφία πλέον των 120 βουλευτών. Πλειοψηφία, που θα διαθέτει, από μόνο του, το πρώτο κόμμα των προσεχών εκλογών.

Επισήμως, το Μαξίμου και οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά (Δημ. Σταμάτης, ο οποίος φέρεται ότι θα έχει βασικό ρόλο στην αναζήτηση των… 180, Χρ. Λαζαρίδης και Κ. Μπούρας) απορρίπτουν κάθε σενάριο. Η μόνιμη επωδός είναι ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει αφού καταλήξει η μεγάλη διαπραγμάτευση με την τρόικα και τους πιστωτές. Ωστόσο, με τον ορίζοντα της προεδρικής εκλογής να απέχει λίγους μήνες, είναι σαφές ότι οι υπολογισμοί έχουν ήδη ξεκινήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή