Βουλευτές στη «σκιά» του ΕΝΦΙΑ

Βουλευτές στη «σκιά» του ΕΝΦΙΑ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σοβαρές αναταράξεις που καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή με επίκεντρο την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ, έριξαν βαριά σκιά πάνω στο κυβερνητικό οικοδόμημα. Ταυτόχρονα δε, μετατόπισαν ουσιαστικά το κέντρο βάρους των πολιτικών αναλύσεων από την αισιόδοξου χαρακτήρα αναζήτηση 26 βουλευτών ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της προεδρικής εκλογής και της αποφυγής πρόωρων εκλογών, στον προβληματισμό για τις αντοχές που έχει το μικρό «μαξιλάρι» στο οποίο ακουμπά κοινοβουλευτικά η 154μελής κυβέρνηση.

Σε μόλις τρεις εβδομάδες εκπνέει η περίοδος των θερινών τμημάτων της Βουλής, κατά τη διάρκεια της οποίας υπάρχει, ως γνωστόν, διαδικαστικά η δυνατότητα αντικατάστασης «ανταρτών», προκειμένου να περάσουν στις ψηφοφορίες δύσκολα μέτρα και νομοθετήματα.

Στις αρχές Οκτωβρίου ανοίγουν πάλι οι εργασίες της Ολομέλειας και άπαντες γνωρίζουν ότι έρχονται νομοσχέδια και τροπολογίες με σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο – άρα και πολιτικό κόστος: η παράταση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, πιθανολογούμενα νέα «προαπαιτούμενα», όπως αυτά θα προκύψουν από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και, φυσικά, στο βάθος ο προϋπολογισμός του 2015, είναι ορισμένα από τα μείζονα.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών έχει προειδοποιήσει για τον βαθμό δυσκολίας που έχει το περιεχόμενο αυτών των νομοθετημάτων: «Το πολύ το ξύλο, το δημοσιονομικό, το έχουμε φάει. Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα», είπε κατά την πρώτη εμφάνισή του στην εθνική αντιπροσωπεία ο Γκίκας Χαρδούβελης.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία των τελευταίων 24ώρων αναφορικά με την τροπολογία που προωθήθηκε για να βελτιώσει την αρχική ρύθμιση υπολογισμού του φόρου ακινήτων κατέδειξε ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές μάλλον δεν αντέχουν άλλο «ξύλο», έστω κι αν αυτό είναι λιγότερο σε σχέση με το παρελθόν. «Κύριε Χαρδούβελη, εσείς μπορεί να μη στεναχωρηθείτε αν αυτό πλήξει τη Ν.Δ., γιατί μπορείτε να πείτε, “εγώ είμαι ένας τεχνοκράτης”. Εμένα, όμως, προσωπικά, ως βουλευτή αυτής της συγκυβέρνησης, και αν ακόμη επανεκλεγώ βουλευτής στον νομό Σερρών στις επόμενες εκλογές, θα με πειράξει πολύ αν χάσει η Ν.Δ.», είπε από του βήματος της Ολομέλειας η γαλάζια βουλευτής Φωτεινή Αραμπατζή, δημοσιοποιώντας χωρίς περιστροφές αυτό το οποίο άπαντες -εντός της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ- συζητούν πλέον στους διαδρόμους της Βουλής: ότι δηλαδή οι εκλογές μπορεί να είναι πολύ κοντά και η βουλευτική έδρα είναι πολύ καλή για να χαθεί.

Σχετικές με το πολιτικό κόστος κυβερνητικών επιλογών και χειρισμών αναφορές, σε εντονότερο ύφος, έκανε λίγες ημέρες πριν, σε κομματική συνεδρίαση, και η Αννα Καραμανλή, ενώ σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, καθημερινά πλέον ακούγονται από γαλάζια χείλη για υπουργούς και επιτελικά στελέχη πολλά, και μάλιστα σε ακόμα … χειρότερη εκδοχή.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο μεγάλος κυβερνητικός εταίρος παρατηρεί μέλη της Κ.Ο. του συγκυβερνώντος ΠΑΣΟΚ ολοένα και περισσότερο να εμφανίζουν εαυτούς ως «εγγυητές» φιλολαϊκών αλλαγών σε τομείς της ακολουθούμενης πολιτικής.

Αυτό το ιδιότυπο μπρα ντε φερ στους κόλπους της πλειοψηφίας έρχεται να επιδεινώσει περαιτέρω το κλίμα και να ενισχύσει την αίσθηση αβεβαιότητας που τροφοδοτεί διαρκώς και με τη σειρά της η διπλή πίεση εκ μέρους της αντιπολίτευσης: άλλοτε μέσω εξαγγελιών για αλλαγή πολιτικής και ενίοτε με αιτήματα για διεξαγωγή ονομαστικών ψηφοφοριών επί κρίσιμων σχεδίων νόμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή