Προχωρεί η κινηματογραφική συνεργασία με την Κίνα

Προχωρεί η κινηματογραφική συνεργασία με την Κίνα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η επίσκεψη του κ. Γκανγκ και της κινέζικης αντιπροσωπείας συμπίπτει με μια χρονική περίοδο δυναμικής ανάπτυξης των σχέσεών μας με την Κίνα. Θέλουμε να ενισχύσουμε τη σχέση αυτή και στον τομέα του Πολιτισμού και ειδικότερα του Κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών μέσων. Η Εβδομάδα Κινεζικού Κινηματογράφου μπορεί να εγκαινιάσει μια δημιουργική συνεργασία και σε άλλα πεδία σε σχέση με τον Κινηματογράφο. Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο και σύντομα θα συσταθεί μια ομάδα εργασίας με εκπροσώπους των δυο πλευρών η οποία και θα επεξεργαστεί όλα αυτά τα θέματα», δήλωσε η υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, 'Αντζελα Γκερέκου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τονγκ Γκανγκ, υφυπουργό της Κρατικής Διοίκησης Τύπου, Δημοσιεύσεων, Ραδιοφώνου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, σχετικά με την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στον κινηματογράφο και τον οπτικοακουστικό τομέα γενικότερα.

Άλλωστε νωρίτερα οι προτάσεις που κατέθεσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έγιναν πλήρως αποδεκτές από την κινεζική αντιπροσωπεία, ενώ σε αυτές προβλέπονται:

– η ανταλλαγή προγραμμάτων προβολής ταινιών σε Ελλάδα και Κίνα, με πρώτη δράση την διεξαγωγή Εβδομάδας Ελληνικού Κινηματογράφου στην Κίνα, σε συνέχεια της 1ης Εβδομάδας Κινεζικού Κινηματογράφου που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη χώρα μας,

– η υπογραφή διμερούς σύμβασης κινηματογραφικών συμπαραγωγών, προσχέδιο της οποίας τέθηκε υπόψη της κινεζικής πλευράς,

– η εξαίρεση, σε ετήσια βάση, ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών από το κρατικό σύστημα ποσόστωσης προβολής ξένων ταινιών στις κινηματογραφικές αίθουσες της Κίνας, καθώς επίσης και των βραβευμένων στην Κίνα ελληνικών ταινιών,

– η δημιουργία θεσμικού πλαισίου συνεργασίας μεταξύ της ΝΕΡΙΤ και της Κρατικής Τηλεόρασης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας με σκοπό τις ανταλλαγές προγραμμάτων τουριστικού, πολιτιστικού και εθνογραφικού ενδιαφέροντος, τις συμπαραγωγές ταινιών κοινού θεματικού ενδιαφέροντος, την παροχή ad hoc διευκολύνσεων για την υλοποίηση παραγωγών σε Ελλάδα και Κίνα καθώς και την ανταλλαγή αρχειακού υλικού επί του οποίου η κάθε πλευρά διατηρεί δικαιώματα.

– η δημιουργία θεσμικού πλαισίου συνεργασίας της Ταινιοθήκης της Ελλάδος με το China Film Archive, το Hong Kong Film Archive καθώς και με το Κινηματογραφικό Μουσείο της Σανγκάης με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών μεταξύ των ανωτέρων Ιδρυμάτων,

– οι συνέργειες προωθητικών δράσεων μεταξύ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και των Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Πεκίνου και της Σαγκάης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή