«Δώρα» για όλους από τον Αλ. Τσίπρα

«Δώρα» για όλους από τον Αλ. Τσίπρα

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο κι αν στον ΣΥΡΙΖΑ πασχίζουν να ξορκίσουν το στίγμα της «παροχολογίας» γύρω από την εμφάνιση του κ. Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, παραμένει το γεγονός ότι ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποσχέθηκε (δεσμεύθηκε, κατά τη δική του ορολογία) μια σειρά από παροχές σχεδόν προς όλους. Αν και αποτυπώθηκε σαφής προσπάθεια να μην καλλιεργηθούν υπερβολικές προσδοκίες και όσα ειπωθούν να ακουστούν πειστικά, εγείρονται ερωτήματα για τον ρεαλισμό των εξαγγελιών, αλλά και για το πόσο εφικτή είναι η εξεύρεση των αναγκαίων για την υλοποίησή τους πόρων, μέσω των οδών που ο κ. Τσίπρας υπέδειξε, συζήτηση που ήδη εξελίσσεται σε υψηλούς τόνους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε στο ευρύ ακροατήριο όλων όσοι έχουν πληγεί από τις οικονομικές πολιτικές των τελευταίων ετών. Μίλησε για την κάλυψη των άμεσων αναγκών εκείνων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, καλλιέργησε προσδοκίες για μείωση της ανεργίας, ενώ, μέσω φοροελαφρύνσεων και ρυθμίσεων οφειλών, διεύρυνε σημαντικότατα τον αριθμό εκείνων που μπορούν να ευελπιστούν ότι «έχουν λαμβάνειν», άμεσα ή έμμεσα, από μια μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Οι τέσσερις πυλώνες

Οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα διαρθρώθηκαν σε τέσσερις πυλώνες.

• Ο πρώτος, που αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, περιλαμβάνει παροχή δωρεάν ρεύματος σε 300.000 νοικοκυριά, χορήγηση κουπονιών σίτισης, επαναφορά του δώρου Χριστουγέννων για συνταξιούχους που λαμβάνουν 430 ευρώ καθαρά, εξασφάλιση στέγης, δωρεάν περίθαλψη για όλους, δωρεάν μετακίνηση για τους απόρους. Το κόστος αυτών των δράσεων υπολογίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ σε 2 δισ. ευρώ. Σε αυτόν τον πυλώνα εντάσσεται και η κατάργηση της εξίσωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

• Ο δεύτερος πυλώνας αφορά μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, όπου εντάσσονται η ρύθμιση ανείσπρακτων οφειλών έπειτα από εκκαθάριση και διακανονισμό 84 δόσεων, κατάργηση του αυτόφωρου για οφειλές προς το Δημόσιο, άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάσταση από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, επαναφορά του αφορολογήτου στα 12.000 ευρώ, «νέα σεισάχθεια» για «κόκκινα» δάνεια, σύσταση ενδιάμεσου δημόσιου φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και τράπεζας ειδικού σκοπού για μικρομεσαίους επιχειρηματίες και αγρότες, επαναφορά κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Το κόστος αυτών των δράσεων υπολογίζεται στα 6,5 δισ. ευρώ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προεξοφλεί ανάκτηση 3 δισ. κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής από τη ρύθμιση οφειλών.

• Ο τρίτος πυλώνας, που αφορά την αντιμετώπιση της ανεργίας, προβλέπει τη διάθεση 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 δισ. τον πρώτο χρόνο, για τη δημιουργία συνολικά 300.000 θέσεων εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, και διεύρυνση του αριθμού δικαιούχων επιδόματος ανεργίας ανάλογα με την εξοικονόμηση από τη μη παροχή επιδομάτων σε όσους βρίσκουν εργασία. Για τη χρηματοδότηση της δημιουργίας θέσεων εργασίας, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει άντληση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα.

• Ο τέταρτος πυλώνας αφορά παρεμβάσεις για τη θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους με ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την τοπική αυτοδιοίκηση και εισαγωγή θεσμών άμεσης δημοκρατίας, όπως τα δημοψηφίσματα, αλλά και αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Το συνολικό κόστος των εξαγγελιών, σύμφωνα με την αποτύπωση του ΣΥΡΙΖΑ, ανέρχεται σε 11,5 δισ. ευρώ για τον πρώτο χρόνο. Πέραν των 3 δισ. που θεωρούν βέβαιο ότι θα εισπραχθούν από τη ρύθμιση οφειλών, εκτιμούν ότι μπορούν να εισπράξουν άλλα 3 δισ. από την πάταξη του λαθρεμπορίου και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Σε αυτά προσθέτουν άλλα 3 δισ. που υποστηρίζουν ότι μπορούν να εκταμιεύσουν από το «μαξιλάρι» των 11 δισ. του ΤΧΣ, ώστε να χρηματοδοτηθούν ο δημόσιος ενδιάμεσος φορέας για το ιδιωτικό χρέος και η ίδρυση των τραπεζών ειδικού σκοπού.

Ο κ. Τσίπρας επιδίωξε με την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη να εμφανιστεί ότι ήδη συνομιλεί με την ευρωπαϊκή ηγεσία και την έχει καταστήσει κοινωνό των θέσεων και προθέσεών του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή