Πολλά δισ. το κόστος, κατά την κυβέρνηση

Πολλά δισ. το κόστος, κατά την κυβέρνηση

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το γενικό στο ειδικό περνάει σταδιακά η πολιτική αντιπαράθεση για τις εξαγγελίες του κ. Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, καθώς, μετά την αρχική αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης για παλαιοκομματικού τύπου παροχολογία, τη σκυτάλη πήραν χθες κυβερνητικά στελέχη τα οποία τοποθετήθηκαν επί συγκεκριμένων παραμέτρων.

Την ίδια στιγμή, η τοποθέτηση του υπευθύνου οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μηλιού, ότι «ένα όριο μεγάλης ακίνητης περιουσίας για την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ είναι οι 500.000 ευρώ», δείχνει σημαντική επιβάρυνση αυτής της κατηγορίας ιδιοκτητών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, επί συνόλου 5.569.336 ιδιοκτητών ακινήτων, οι 114.793 δηλώνουν ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ. Για τη συγκέντρωση 1,2 δισ. ευρώ που υπολογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ (καθώς εκτιμά σε 2 δισ. την απώλεια από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τα προϋπολογισθέντα έσοδα του οποίου ανέρχονται σε 3,2 δισ.), καθένας από αυτούς θα κληθεί να καταβάλει κατά μέσο όρο 10.450 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, αναφερόμενος στην επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, χαρακτήρισε «επικίνδυνη αυταπάτη» το να πιστεύει κανείς ότι με αυτό τον τρόπο «θα ξαναγυρίσουμε αυτόματα και στις συνθήκες προ κρίσης».

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη παροχολογία», σχολίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδ. Κωνσταντινόπουλος τις αναφορές του κ. Τσίπρα για χρηματοδότηση του προγράμματος καταπολέμησης της ανεργίας με κονδύλια του ΕΣΠΑ. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος υποστήριξε ότι όλα τα έργα του ΕΣΠΑ 2007-2013 έχουν συμβασιοποιηθεί και υλοποιούνται, διερωτώμενος εάν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προβεί σε απένταξη έργων ή αν κάτι τέτοιο θα γίνει από την κ. Ρένα Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής. Πρόσθεσε ότι 750 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ 2014-2020, συνολικού ύψους 1,5 δισ., έχουν εγκριθεί για δράσεις που ήδη υλοποιούνται και 365 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευθεί για τα επόμενα 7 χρόνια.

Απαντώντας, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι από το ΕΣΠΑ 2007-2013 περισσότερο από 1 δισ. παραμένει χωρίς απορρόφηση και κινδυνεύει να χαθεί, ενώ για την Περιφέρεια Αττικής η Κουμουνδούρου αναφέρει πως έχει γίνει υπερδέσμευση έργων και προχωρεί σε εκκαθάριση της λίστας των μη συμβασιοποιημένων και ότι τα 700 εκατ. που μένει να υλοποιηθούν μπορούν να επανασχεδιασθούν με κοινωνικό προσανατολισμό και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Για το νέο ΕΣΠΑ, στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται ότι τα έργα που έχουν κατατεθεί είναι σε διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. και τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή