Ο Αθανασίου ζητεί από τη Λαγκάρντ στοιχεία για τις απειλές

Ο Αθανασίου ζητεί από τη Λαγκάρντ στοιχεία για τις απειλές

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν οι δηλώσεις της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην εφημερίδα Financial Times, σύμφωνα με τις οποίες δέχθηκε απειλές για τη ζωή της όταν μίλησε για φοροδιαφυγή στην Ελλάδα.

Ηδη, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου εξετάζει το θέμα προκειμένου να διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου απέστειλε επιστολή (στα γαλλικά) στην κ. Λαγκάρντ, με την οποία της ζητεί να δώσει στις ελληνικές αρχές περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις απειλές που ισχυρίζεται ότι δέχθηκε.

Ανάλογες καταγγελίες, οι οποίες επίσης αναμένεται να διερευνηθούν, έκανε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξή του στη ΔΕΘ. Ο ίδιος μάλιστα, ο οποίος δεν αποκλείεται να κληθεί από τις εισαγγελικές αρχές, διερωτήθη γιατί δεν έχει ήδη κινηθεί η Δικαιοσύνη.

Τη δικαστική και διοικητική διερεύνηση των καταγγελιών της κ. Λαγκάρντ ζήτησαν με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Ασημίνα Ξηροτύρη και Νίκη Φούντα. Οπως επισημαίνουν οι βουλευτές, τα λεγόμενα της κ. Λαγκάρντ σε συνδυασμό με τη σαφή υστέρηση της Ελλάδας ως προς την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής παραπέμπουν περισσότερο σε πλαίσιο «άνομων σχέσεων τύπου μαφίας» παρά σε ευνομούμενο κράτος δικαίου. «Οταν πρόκειται για τη διευθύντρια του ΔΝΤ θα έπρεπε η ίδια η κυβέρνηση να αξιολογήσει την καταγγελία, να την ερευνήσει και να άρει τις συνέπειές της», δήλωσε σε συνέντευξή του (Βήμα FM) ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης. «Το μήνυμα που εστάλη είναι απίστευτο. Δεν θα έπρεπε η κυβέρνηση αμέσως να έχει μέσω του πρωθυπουργού μια επαφή με την κ. Λαγκάρντ και να της πει τι είναι αυτά που λες;», τόνισε ο κ. Τσούκαλης εκφράζοντας την επιθυμία για άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης στο θέμα.

Μιλώντας στους Financial Times, η κ. Λαγκάρντ ερωτήθηκε για τη φοροδιαφυγή των πλουσίων στην Ελλάδα. «Καλύτερα να μη λέω πολλά για αυτό το θέμα, γιατί όταν μίλησα στην Ελλάδα για το θέμα των πλουσίων που φοροδιαφεύγουν, δέχθηκα απειλές για τη ζωή μου. Χρειάστηκε να αυξηθεί η προσωπική μου ασφάλεια», απάντησε η κ. Λαγκάρντ. Η ίδια μάλιστα άφησε αιχμές και για τον κλάδο της ναυτιλίας στην Ελλάδα, καθώς διερωτήθη: «Πληρώνει όντως η ναυτιλιακή βιομηχανία τους φόρους της; Οι άλλοι; Δεν νομίζω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή