Παράθυρο αλλαγών στο πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ από Δραγασάκη

Παράθυρο αλλαγών στο πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ από Δραγασάκη

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Η αναμενόμενη για σήμερα λεπτομερής ανταπάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στην αποτίμηση, χθες, των εξαγγελιών του κ. Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ από το υπουργείο Οικονομικών, επιβεβαιώνει ότι η πολιτική σύγκρουση που εγκαινιάσθηκε με την ομιλία του επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη θα έχει και διάρκεια και ένταση. Η Κουμουνδούρου έσπευσε χθες να σχολιάσει την τοποθέτηση του υπουργείου Οικονομικών πριν καν αυτή δοθεί στη δημοσιότητα, αποδίδοντας τον όλο χειρισμό σε πανικό της κυβέρνησης, που «όσο κι αν προσπαθεί δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα». Μάλιστα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκαλεί το υπουργείο Οικονομικών για παράβαση κάθε δεοντολογίας, καθώς επιχειρεί «αποδόμηση του κοστολογημένου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ» έπειτα από «εντολή Σαμαρά».

Την τοποθέτηση του ΥΠΟΙΚ επί των εξαγγελιών Τσίπρα τρεις ημέρες μετά τη διατύπωσή τους, η Κουμουνδούρου την χαρακτηρίζει ένδειξη ότι «η κυβέρνηση έχει απολέσει κάθε δυνατότητα πολιτικών πρωτοβουλιών» και «αδυνατεί να συγκροτήσει τεκμηριωμένη απάντηση στη συμπαγή και ρεαλιστική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ».

Πάντως, ο υπεύθυνος οικονομικού προγράμματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Δραγασάκης επανέλαβε χθες «Ρ/Σ ΒΗΜΑ) ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται «υπό συνθήκες ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Δεν επιστρέφουμε ξανά στα ελλείμματα», ανέφερε και διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «οι αριθμοί είναι όλοι ενδεικτικοί, διότι και προσωπικά δεν θα εκπλαγώ όταν αποκτήσουμε εικόνα με στοιχεία, να βρούμε κάποιους αριθμούς με υπερτιμολόγηση και άλλους με υποτιμολόγηση». Με την τοποθέτησή του αυτή, ο κ. Δραγασάκης ουσιαστικά άνοιξε ένα «παράθυρο» ενδεχόμενης μελλοντικής αναθεώρησης των οικονομικών στοιχείων που παρουσιάσθηκαν στη ΔΕΘ από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με επίκληση «καμένης γης», προκειμένου να αιτιολογηθεί μια διαφορετική πολιτική.

Την ίδια στιγμή, ως παραδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης ότι «έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της» και ότι τα κυβερνητικά κόμματα «έχουν συνειδητοποιήσει την ήττα τους», αντιμετωπίζουν στην Κουμουνδούρου την ανακίνηση του θέματος του εκλογικού νόμου και τη συζήτηση που έχει ανοίξει περί κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επανέρχονται στη θέση του κόμματός τους για καθιέρωση της απλής αναλογικής, με συνταγματική κατοχύρωση. Ο κ. Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε χαρακτηριστικά (Ρ/Σ ΣΚΑΪ) ότι «ο εκλογικός νόμος δεν πρέπει να είναι ένας άσος στο μανίκι, τον οποίο πετάμε στο τραπέζι» και πρόσθεσε ότι εάν η κυβέρνηση πράγματι κατάλαβε ότι θα πρέπει να πάει σε απλή αναλογική, τότε θα πρέπει να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές. Τόνισε, ωστόσο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει μόνον την πρόταση απλής αναλογικής, συνταγματικά κατοχυρωμένης. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Βίτσας αναφέρθηκε και αυτός (Ρ/Σ ΒΗΜΑ) στην καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η προσωπική γνώμη του «είναι ότι πρέπει να πληρώσουν τον εκλογικό νόμο που έφτιαξαν αυτοί (σ.σ. οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος) και τους βολεύει χρόνια. Πρέπει να πάμε σε εκλογές χθες ή άντε μέχρι τον Μάρτη, με αυτόν τον εκλογικό νόμο».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή