«Λύση» δύο κρατών προκρίνει ο Νταβούτογλου

«Λύση» δύο κρατών προκρίνει ο Νταβούτογλου

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο εβδομάδες μετά τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη σκυτάλη των προκλήσεων στο Κυπριακό πήρε ο Τούρκος πρωθυπουργός Α. Νταβούτογλου, που επισκέφθηκε χθες την κατεχόμενη Κύπρο. Ο κ. Νταβούτογλου εμφανίστηκε επισπεύδων για λύση, επέρριψε την ευθύνη για το τέλμα εξ ολοκλήρου στην ελληνοκυπριακή πλευρά και έθεσε ζήτημα διεθνούς αναβάθμισης του ψευδοκράτους εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις. Κατέστησε επίσης σαφές ότι η Τουρκία εφεξής θα υποστηρίζει πως η «λύση των δύο κρατών» περιγράφεται από το Κοινό Ανακοινωθέν. Σε ερώτηση αν η Τουρκία επιδιώκει ομοσπονδία ή συνομοσπονδία στην Κύπρο, ο κ. Νταβούτογλου απάντησε: «Αυτό που θέλουμε είναι αυτό που οι δύο πλευρές συμφώνησαν και η Τουρκία υποστήριξε, το κείμενο είναι καθαρό».

Ο κ. Νταβούτογλου επέλεξε να συμπέσει η επίσκεψή του με την επανέναρξη των συνομιλιών υπό τον νέο ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ κ. Ασπεν Αϊντα και το δείπνο που εκείνος παρέθεσε στον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντ. Ερογλου. Στη συνέντευξη Τύπου, άλλωστε, θέλησε να επηρεάσει τις συνομιλίες, αναφερόμενος στα θέματα των εποίκων, και της εκ περιτροπής προεδρίας. Στον κ. Νταβούτογλου απάντησε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Κ. Κούτρας, που δήλωσε ότι εναπόκειται στην Τουρκία «να συμβάλει στην επίτευξη λύσης, αναλαμβάνοντας ουσιαστικές πρωτοβουλίες που αφορούν τον πυρήνα του προβλήματος, δηλαδή την ύπαρξη των κατοχικών της στρατευμάτων, τον μη σεβασμό των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, τον συνεχιζόμενο εποικισμό και την αντιπαραγωγική στάση που τηρεί η τουρκοκυπριακή πλευρά».

Οι προκλήσεις ξεκίνησαν με το μήνυμα στο οποίο ο κ. Νταβούτογλου τόνιζε ότι η επίσκεψή του «εκφράζει την υποστήριξη που παρέχει η Τουρκία στην ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ και στον δίκαιο αγώνα του λαού της». Στη συνέντευξη απηύθυνε έκκληση, όπως είπε, στον κ. Αναστασιάδη για λύση «όχι αύριο, σήμερα» και σε μία προφανή επίδειξη εντυπωσιασμού ζήτησε από τον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να επισκεφθούν την Κύπρο μαζί: «Αν ο κύριος πρωθυπουργός είναι έτοιμος, ας πάμε μαζί στον Νότο, ας πιούμε μαζί τσάι και να συνομιλήσουμε. Μετά ας πάμε στον Βορρά, πάλι να είμαστε μαζί. Ελάτε και ας ιδρύσουμε εδώ μαζί την ειρήνη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή