ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Deutsche Welle: Αναμένεται σκληρή διαπραγμάτευση στη συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ

Deutsche Welle: Αναμένεται σκληρή διαπραγμάτευση στη συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ

Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά την ερχόμενη Τρίτη στο Βερολίνο και στην ατζέντα της συνάντησής του με την καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ, αναφέρεται η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle σε εκτενές δημοσίευμά της, στο οποίο ο συντάκτης διερωτάται αν θα πρόκειται απλώς για μια «επίσκεψη ρουτίνας».

«Όπως ανακοίνωσε στο σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Βερολίνο η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Κριστιάνε Βιρτζ, στο επίκεντρο των συνομιλιών της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ με τον Αντώνη Σαμαρά αναμένεται να βρεθούν κυρίως η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής αλλά και τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Ούτε η κ. Βιρτζ αλλά και ούτε και ο εκπρόσωπος του υπουργείο Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ, θέλησαν να αναφερθούν στις λεπτομέρειες των συνομιλιών, για παράδειγμα αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με την τρόικα.

Η κ. Βιρτζ θέλοντας να μετριάσει πιθανές εντυπώσεις ενόψει αυτών των διαπραγματεύσεων και δεδομένης της επίσκεψης στο Βερολίνο του Γάλλου πρωθυπουργού, Μανουέλ Βαλς, τη Δευτέρα, δηλαδή μια μέρα πριν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, χαρακτήρισε τη συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά ως "επίσκεψη ρουτίνας"», αναφέρει η DW και προσθέτει ότι «δύσκολα όμως μπορεί να δεχτεί κανείς ότι η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά θα είναι μια "επίσκεψη ρουτίνας" ενόψει των επικείμενων κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την τρόικα» και να συνεχίσει: «Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, oι διαπραγματεύσεις αναμένονται σκληρές καθώς η τρόικα είναι αποφασισμένη να κλείσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με κυριότερες το ασφαλιστικό και το εργασιακό. Θα πρέπει να αναμένεται ότι ο κ. Σαμαράς θα εκθέσει στην κ. Μέρκελ τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζε η κυβέρνηση του εάν δεχόταν νέα σκληρά αιτήματα της τρόικας. Αν κρίνει κανείς από τη στάση της καγκελαρίου στο παρελθόν, δύσκολα μπορεί να διανοηθεί ότι θα επιδείξει μεγάλη κατανόηση. Εδώ θα πρέπει να συνυπολογισθεί η προ ημερών δήλωση του Eurogroup, το οποίο ζήτησε την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου».

«Θα πείσει ο Σαμαράς την γερμανική κυβέρνηση;», θέτει το ερώτημα ο συντάκτης, για να επισημάνει ότι κεντρικό κεφάλαιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα είναι το ζήτημα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για το 2015 και ότι ενώ η ελληνική κυβέρνηση οπωσδήποτε θέλει να αποφύγει ένα νέο μνημόνιο, οι εταίροι στην ευρωζώνη αλλά και η ΕΚΤ θα το προτιμούσαν επειδή εκτιμούν ότι μόνον κατά αυτόν τον τρόπο θα συνεχιστεί το μεταρρυθμιστικό έργο στην Ελλάδα και τονίζει: «Τη λογική αυτή συμμερίζεται και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Είναι λοιπόν συζητήσιμο αν με αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ο Αντώνης Σαμαράς θα καταφέρει να πείσει την γερμανική πλευρά για την αναγκαιότητα των φοροελαφρύνσεων, τις οποίες έχει εξαγγείλει. Βέβαια υπάρχει και το θέμα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως και η πιθανότητα νέων εκλογών από τις οποίες θα μπορούσε να προκύψει μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Οπωσδήποτε η Άγγελα Μέρκελ δεν θα ήθελε στην Ελλάδα για πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Το ζητούμενο όμως είναι, αν είναι διατεθειμένη να στηρίξει τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση κάνοντας συμβιβασμούς σε θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας και εφαρμογής των συμφωνηθέντων προκειμένου να αποφευχθεί μια αριστερή κυβέρνηση».