Η υποχώρηση της Ν.Δ. δίνει «αέρα» στον ΣΥΡΙΖΑ

Η υποχώρηση της Ν.Δ. δίνει «αέρα» στον ΣΥΡΙΖΑ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό όμως που απέχει πολύ από την επίτευξη αυτοδυναμίας, αποτυπώνει η δημοσκόπηση του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που διενεργήθηκε από τις 11 – 15 Σεπτεμβρίου για τον ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με την έρευνα, στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. μετριέται στο 18%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 24%, η Ελιά στο 5,5%, οι ΑΝΕΛ στο 3%, η Χ.Α. στο 6,5%, η ΔΗΜΑΡ στο 1%, το ΚΚΕ στο 5,5% και το «Ποτάμι» επίσης στο 5,5%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 21%.

Η δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε ίσως στην πιο δυσμενή για την κυβέρνηση συγκυρία της τελευταίας διετίας, κυρίως λόγω της εξαιρετικά αρνητικής επίδρασης του ΕΝΦΙΑ, δίνε μεν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο το ποσοστό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι χαμηλότερο από εκείνο των ευρωεκλογών του Μαΐου και των εθνικών εκλογών του 2012, επιβεβαιώνοντας την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αποκομίσει εκλογικά οφέλη από την υποχώρηση των αντιπάλων του. Επιπλέον, η αποτύπωση των τάσεων του εκλογικού σώματος επιτείνει τον προβληματισμό της δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η ΔΗΜΑΡ εμφανίζεται να παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά και να βρίσκεται εκτός Βουλής, γεγονός που δυσχεραίνει την αναζήτηση κυβερνητικών εταίρων από το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την «κυβερνησιμότητα» του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητούν, ούτως ή άλλως, οι πολίτες, καθώς μόλις το 25% θεωρεί ότι μπορεί να κυβερνήσει αποτελεσματικά, ενώ το 59% διαφωνεί. Την ίδια στιγμή βέβαια, μόλις το 24% των πολιτών πιστεύει ότι η παρούσα κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να βγει από την κρίση.

Αναφορικά με την παρουσία στη ΔΕΘ, το 18% των πολιτών θεωρεί ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ το 52% εκτιμά πως δεν εξαγγέλθηκε κάτι καινούργιο και η κατάσταση θα χειροτερεύσει. Για τον κ. Τσίπρα, το 28% θεωρεί ότι οι προτάσεις του ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, έναντι ποσοστού 53% που θεωρεί ότι οι προτάσεις δεν είναι εφαρμόσιμες και ορθώς μελετημένες, και 19% που εκτιμά ότι εάν γίνουν πράξη, θα πάνε πολλά χρόνια τη χώρα πίσω. Τέλος, το 46% θεωρεί καλύτερο η παρούσα Βουλή να εκλέξει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ το 54% πιστεύει ότι η Βουλή θα πρέπει να διαλυθεί και να προκηρυχθούν εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή