Τσίπρας με Πάπα για κοινωνικά θέματα

Τσίπρας με Πάπα για κοινωνικά θέματα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εκλογική ετοιμότητα τίθεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στελέχη της Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ μπορεί να ενεργοποιήσει διαδικασίες πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Στο πλαίσιο αυτό, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται προς τη βάση και θα επιχειρήσει να επικοινωνήσει μια εκλαϊκευμένη εκδοχή των θέσεων που παρουσίασε ο κ. Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ μέσω ανοιχτών συνελεύσεων των τοπικών οργανώσεων κατά δήμο. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η φημολογία περί παρασκηνιακών ζυμώσεων και προσέγγισης σε στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ. Μ. Μπόλαρης και η κ. Θ. Τζάκρη, προκαλεί τις πρώτες αντιδράσεις, με στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας να επαναφέρουν την επιχειρηματολογία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει «πλυντήριο» για πρόσωπα που δεν έχουν πλέον να πουν τίποτα στους πολίτες.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Γιάννης Δραγασάκης, μέσω ανάρτησής του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, διευκρίνισε ότι ο ίδιος και ο κ. Γιώργος Σταθάκης συμμετείχαν στο Βερολίνο σε γεύμα με Γερμανούς οικονομολόγους, στο οποίο συμμετείχε και ο κ. Γεργκ Ασμουσεν, αναφέροντας ότι δεν υπήρξε επίσημη συνάντηση με τη γερμανική κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, τα μείζονα κοινωνικά και ανθρωπιστικά ζητήματα της εποχής κυριάρχησαν στην άτυπη 20λεπτη συνάντηση που είχε χθες στο Βατικανό με τον Πάπα Φραγκίσκο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Η σημειολογία της επίσκεψης συμπυκνώνεται σε αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας, ότι η προσπάθεια για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών μπορεί να συνενώσει δυνάμεις με εντελώς διαφορετική αφετηρία, που τέμνονται, όμως, όπως ανέφερε, «σε πανανθρώπινες αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η ανάγκη για τον συνάνθρωπο, η κοινωνική δικαιοσύνη».

Ο Πάπας Φραγκίσκος εμφανίσθηκε για άλλη μια φορά ευαισθητοποιημένος έναντι των προκλήσεων της συγκυρίας, μίλησε για κρίση αξιών και για κυριαρχία των κερδοσκοπικών αγορών και του καταναλωτισμού, ενώ για την Ευρώπη είπε ότι έφυγε από το επίκεντρο ο άνθρωπος και μπήκαν στη θέση του οι τράπεζες και τα κέρδη. Χαρακτήρισε άδικο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα και επικαλέσθηκε την προσωπική εμπειρία του από την κρίση στην Αργεντινή. Για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης είπε ότι είναι αδιανόητο να θεωρούνται κάποιοι άνθρωποι «λαθραίοι» και να πνίγονται στη θάλασσα. Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε ότι «οι νέοι πολιτικοί μιλάτε μια διαφορετική γλώσσα, που μοιάζει με μια μελωδία ελπίδας».

Στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ζήτησαν από τον Πάπα Φραγκίσκο να αναλάβει πρωτοβουλία σε διεθνές επίπεδο για τον τερματισμό του πολέμου και για την ειρήνη, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης αναθεώρησης της ευρωπαϊκής πολιτικής για το μεταναστευτικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή