«Λύση-πακέτο» επιδιώκει η Αθήνα

«Λύση-πακέτο» επιδιώκει η Αθήνα

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαντήσεις στις μνημονιακές εκκρεμότητες που κρατούν την ελληνική οικονομία και, προφανώς, την ίδια την κυβέρνηση σε κατάσταση ομηρίας θα επιδιώξει να αποσπάσει ο πρωθυπουργός το κρίσιμο προσεχές δίμηνο, κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται να κριθούν εν πολλοίς η ανάγκη ή μη ενός νέου πακέτου, η συνέχεια και η μορφή της παρουσίας του ΔΝΤ στη χώρα, το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Αρχής γενομένης από το Βερολίνο, την προσεχή Τρίτη, ο κ. Σαμαράς θέλει να οριστικοποιηθούν οι όροι υπό τους οποίους η δικομματική κυβέρνηση της οποίας ηγείται θα κληθεί να πορευθεί το προσεχές διάστημα μέχρι το ορόσημο της προεδρικής εκλογής.

Την ίδια ώρα που η αντιπαράθεση για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μαίνεται και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αποσύρει» από τη Βουλή τις τροπολογίες που είχε καταθέσει για το πετρέλαιο θέρμανσης και για το ηλεκτρικό ρεύμα, η κυβέρνηση θέλει να εκπέμψει μήνυμα υπευθυνότητας και, ταυτόχρονα, αλλαγής σελίδας. Δεν είναι τυχαία η χθεσινή αναφορά του κ. Σαμαρά πως «η Ελλάδα προχωράει. Αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν. Επενδύουμε σε ένα καλύτερο μέλλον με ανάπτυξη και με θέσεις εργασίας. Το 2014 η Ελλάδα για πρώτη φορά, μετά έξι χρόνια, μπαίνει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης».

«Η εκκρεμότητα με το πρόγραμμα, με το χρηματοδοτικό κενό και, κυρίως, με το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους λειτουργεί ως βαρίδι», σημειώνει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, κρίνοντας ότι οι απαντήσεις εκ μέρους της Ευρωζώνης θα απελευθερώσουν τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, διασκεδάζοντας τις ανησυχίες για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Οι κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος, οι οποίοι και βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας, θα προτιμούσαν μια «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας από τη μνημονιακή περίοδο, ωστόσο είναι σαφές πως οι εταίροι επιδιώκουν να διατηρήσουν ισχυρή εποπτεία και για τα προσεχή χρόνια. Οι συζητήσεις με την κ. Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, αλλά και με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και φυσικά με τις Βρυξέλλες θα αφορούν τα μείζονα του ελληνικού προγράμματος, με το ζήτημα των φοροαπαλλαγών, επί παραδείγματι, να είναι ναι μεν κρίσιμο για τη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος στο εσωτερικό αλλά, επί της ουσίας, δευτερεύον στη «μεγάλη εικόνα» που επιδιώκει να διαμορφώσει ο κ. Σαμαράς.

Το κεντροδεξιό στοίχημα

Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις στο εξωτερικό, η εξέλιξη των οποίων θα επηρεάσει άμεσα και τη δυναμική της κυβέρνησης στο εσωτερικό, ο κ. Σαμαράς επιδιώκει να θέσει και τα θεμέλια ανασυγκρότησης της Κεντροδεξιάς στη χώρα, η οποία δέχθηκε ισχυρά πλήγματα από το Μνημόνιο και την παρουσία της Χρ. Αυγής. Με έντονο το «συναισθηματικό» στοιχείο και σύνθημα «40 χρόνια για την Ελλάδα», ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να απευθυνθεί στο συναίσθημα όσων ψήφισαν και στήριξαν Ν.Δ., όμως στην πορεία απομακρύνθηκαν. Με την παρουσίαση, δε, του σχεδίου για την Ελλάδα μετά την κρίση θα επιδιώξει να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο πάνω στο οποίο θα οικοδομηθεί μια νέα κεντροδεξιά συμμαχία.

Ωστόσο, πέραν των συνθημάτων και των πολιτικών επιδιώξεων, στο παρασκήνιο του εορτασμού των 40 ετών από την ίδρυση της Ν.Δ. βρίσκεται σε εξέλιξη μια διελκυστίνδα σχετικά με την de facto επιστροφή ή μη στελεχών που βρίσκονται εκτός κομματικών τειχών, με τα φώτα να πέφτουν στον κ. Γ. Καρατζαφέρη, υπέρ της επιστροφής του οποίου έχουν ταχθεί δημοσίως οι κ. Αδ. Γεωργιάδης και Μ. Βορίδης. Επί του παρόντος, πάντως, το ενδιαφέρον στρέφεται προς τα μικρομεσαία πολιτικά στελέχη, που έχουν επιρροή στις τοπικές κοινωνίες και όχι σε νυν ή πρώην «κορυφαίους».

Στο Αζερμπαϊτζάν ο πρωθυπουργός

Ως ευκαιρία για διά ζώσης επαφές με επικεφαλής μεγάλων ενεργειακών κολοσσών, σε μια περίοδο που η Ελλάδα επιδιώκει να μπει στον ενεργειακό χάρτη, αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την παρουσία του στις αυριανές εκδηλώσεις στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Ο κ. Σαμαράς έχει προσκληθεί από τον πρόεδρο της χώρας, Ιλχάμ Αλίγιεφ, για τα εγκαίνια του «νότιου διαδρόμου», o οποίος ως ΤΑΡ θα διέρχεται από την Ελλάδα, αλλά και για την επέτειο των 20 ετών από το «συμβόλαιο του αιώνα», την πρώτη μεγάλη συμφωνία εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που υπέγραψε ως ανεξάρτητο κράτος το Αζερμπαϊτζάν. Στο επίκεντρο των επαφών που προγραμματίζεται να έχει ο πρωθυπουργός δεν θα βρεθούν μόνον ο ΤΑΡ και η εξελισσόμενη εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από την αζερική Socar, αλλά και η εξασφάλιση ενδιαφέροντος για τα «ελληνικά οικόπεδα», επί των οποίων ο κ. Σαμαράς μοιάζει να επενδύει πολύ. Οι επίσημες εκδηλώσεις ξεκινούν το πρωί του Σαββάτου ενώ στη συνέχεια, στην ενεργειακή καρδιά του Αζερμπαϊτζάν, στο συγκρότημα Sangachal, θα γίνει η τελετή εγκαινίων του νέου «νότιου διαδρόμου». Στην τελετή θα βρεθούν για πρώτη φορά, ως πρωθυπουργοί, ο κ. Σαμαράς και ο Τούρκος Αχμέτ Νταβούτογλου. Κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν χθες βράδυ ότι δεν προγραμματίζεται κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή