Νομική ισότης θρησκευτικών κοινοτήτων

Νομική ισότης θρησκευτικών κοινοτήτων

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Νομική προσωπικότητα» αποκτούν στην Ελλάδα η Καθολική Εκκλησία, οι ορθόδοξοι Αρμένιοι, οι κόπτες, οι Αιθίοπες ορθόδοξοι, οι Ασσύριοι, οι αγγλικανοί και η Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία. Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο για την «Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεών τους στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» που παρουσίασε χθες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. «ΝΠΔΔ είναι η ελληνική Εκκλησία και οι ισραηλιτικές κοινότητες, για ιστορικούς λόγους. Οι μουφτείες είναι δημόσιες υπηρεσίες. Ολοι οι υπόλοιποι θα οργανωθούν σε ΝΠΙΔ», δήλωσε χθες ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος.

Ειδικότερα, για το ν/σ ενδιαφέρθηκαν ξένες χώρες, καθώς ρυθμίζει ύστερα από 68 χρόνια εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν τη σχέση των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, «σήμερα οι θρησκευτικές κοινότητες πλην της ορθόδοξης Εκκλησίας, των ισραηλιτικών κοινοτήτων και των μουφτειών, είτε είναι οργανωμένες ως σωματεία του αστικού κώδικα είτε έχουν νομική προσωπικότητα μόνο τα ιδρύματά τους που λειτουργούσαν πριν από την εισαγωγή του αστικού κώδικα», δήλωσε χθες στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γεώργιος Καλαντζής και «το νομοσχέδιο στοχεύει στο να επιλύσει όλα αυτά τα προβλήματα δημιουργώντας ένα κοινό σύστημα για τη νομική οργάνωση όσων θρησκευτικών κοινοτήτων το επιθυμούν, εκτός από τις τρεις που έχουν ήδη συγκεκριμένο νομικό καθεστώς (Εκκλησία, ισραηλιτικές κοινότητες και μουφτείες)».

Ο τρόπος που το επιλύει είναι ο ακόλουθος: α) δημιουργία του θρησκευτικού νομικού προσώπου (δηλαδή ενός ΝΠΙΔ αποκλειστικά για θρησκευτικές κοινότητες), β) πλήρης αυτοδιοίκηση στο εσωτερικό του θρησκευτικού νομικού προσώπου υπό την προϋπόθεση ότι γίνονται σεβαστοί οι νόμοι και το Σύνταγμα, γ) απόδοση της νομικής προσωπικότητας μέσω δικαστηρίου. Οπως τόνισε ο κ. Καλαντζής, το ν/σ «επιλύει ένα χρονίζον πρόβλημα από τη σύσταση του ελληνικού κράτους, δημιουργεί ένα σύστημα και όχι κατακερματισμένες ρυθμίσεις “ειδικού χαρακτήρα”, έχει συναντήσει ενθουσιώδη διεθνή υποδοχή –από τον Πάπα ώς το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών αλλά και από κράτη όπως η Βρετανία– και θα ισχυροποιήσει πάρα πολύ τη διεθνή θέση της Ελλάδας σε θέματα θρησκευτικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Υπενθυμίζεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί τον Νομό Ροδόπης στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή