Πιέσεις σε Καμίνη για υποψηφιότητα στην προεδρία ΚΕΔΕ

Πιέσεις σε Καμίνη για υποψηφιότητα στην προεδρία ΚΕΔΕ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιέσεις δέχεται ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ώστε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της ΚΕΔΕ, προκειμένου να είναι αντίπαλος του δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη που έχει επιλεγεί από τη Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο, ο κ. Καμίνης δεν έχει ακόμα αποφασίσει, δεδομένου του όγκου εργασίας που συνεπάγεται ο Δήμος Αθηναίων. Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας είναι μέλος του προεδρείου της ΚΕΔΕ ex officio.

Η γαλάζια παράταξη

Το «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση» της Ν.Δ., με επικεφαλής τον κ. Πατούλη, υπολογίζει ότι θα εκλέξει από 12 έως 15 από τα 31 μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. Ετσι η γαλάζια παράταξη δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία, οπότε ενδέχεται να χάσει την προεδρία εφόσον υπάρξουν «διαρροές» ή οι άλλες παρατάξεις συμφωνήσουν σε έναν υποψήφιο.

Στο νέο κίνημα των ανεξάρτητων δημάρχων, στο οποίο συμμετέχουν τόσο ο κ. Καμίνης όσο και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης αλλά και ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. και νυν δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης, εμφανίζεται ως επικεφαλής ο δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι δήμαρχοι που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ αναφερόμενοι στο νεοσυσταθέν κίνημα κάνουν λόγο για κάποιους που συντελούν, σε μια δύσκολη μάλιστα στιγμή, στη διάσπαση του κινήματος με τη στάση τους. Το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» (ΠΑΣΟΚ) μετά την αποχώρηση του πρώην δημάρχου και προέδρου της ένωσης, Κώστα Ασκούνη, που δεν είχε θέσει υποψηφιότητα στις τελευταίες εκλογές, έχει μείνει ακέφαλο, ενώ για την ηγεσία ερίζουν οι δήμαρχοι Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης και Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. Είναι φανερό λοιπόν ότι ούτε ο κ. Ιωακειμίδης εύκολα θα ψηφιστεί από το ΠΑΣΟΚ ούτε κάποιος από τους δύο δημάρχους Νεάπολης ή Αμφιλοχίας θα κερδίσει τις ψήφους των ανεξάρτητων. Παράλληλα, η «Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» του ΣΥΡΙΖΑ (έχει εκλέξει 22 δημάρχους) θα επιχειρήσει να εκλέξει 3 με 4 μέλη στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Υπό προϋποθέσεις ο δήμαρχος Αθηναίων θα μπορούσε να ψηφιστεί από κάποιους του ΠΑΣΟΚ ή και του ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς προκειμένου να μην εκλεγεί ο κ. Πατούλης που έχει επιλεγεί από τη Νέα Δημοκρατία.

Ωστόσο ο κ. Καμίνης και ο κ. Μπουτάρης, σε συνάντηση που είχαν πριν από περίπου ένα μήνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο για το συγκεκριμένο θέμα, δήλωσαν ότι προτιμούν να μη θέσουν υποψηφιότητα. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο οι πιέσεις προς το πρόσωπο του δημάρχου Αθηναίων έχουν αυξηθεί με αποτέλεσμα να το «σκέφτεται», σύμφωνα με κύκλους της δημαρχίας.

Το ΚΚΕ

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» του ΚΚΕ σήμερα δεν διαθέτει κανένα μέλος στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, αλλά στις πρόσφατες εκλογές εξέλεξε τέσσερις δημάρχους (Πάτρα, Χαϊδάρι, Πετρούπολη και Ικαρία) και θα επιχειρήσει να εκλέξει τουλάχιστον έναν εκπρόσωπο. Πολλοί ωστόσο τονίζουν ότι είναι δύσκολο τελικά να τα καταφέρει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή