Το παρασκήνιο πριν από το Βερολίνο

Το παρασκήνιο πριν από το Βερολίνο

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σιωπή που καλύπτει τις λεπτομέρειες του καθορισμού αλλά και της ατζέντας της συνάντησης που θα έχει, την προσεχή Τρίτη, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ είναι ενδεικτικές της σημασίας που της αποδίδουν οι δύο πλευρές. Αλλωστε, Σαμαράς και Μέρκελ έχουν οικοδομήσει, αρχής γενομένης από την πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο τον «δύσκολο» Αύγουστο του 2012, έναν ισχυρό, και στην πορεία του χρόνου αξιόπιστο, δίαυλο επικοινωνίας που, προφανώς, δεν έχει τα στοιχεία της «επικαιρότητας» που επιδιώκουν και οι δύο πλευρές να προβάλλουν προς τους δημοσιογράφους. Εν προκειμένω, η επικείμενη συνάντηση, η τρίτη στο Βερολίνο, δεν οριστικοποιήθηκε, προφανώς, λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί, όπως θέλει η επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση, αλλά αποτελούσε, όπως λένε γερμανικές πηγές, ένα συμφωνημένο «βήμα» στην ατζέντα των δύο ηγετών, δεδομένου ότι το ελληνικό πρόγραμμα μπαίνει στην τελική του φάση.

Αντίστοιχη επιδίωξη υποκρύπτεται πίσω από τις μάλλον «άνευρες» πληροφορίες για το περιεχόμενο των μεταξύ τους συζητήσεων. Και ναι μεν, πηγές της Καγκελαρίας σημειώνουν ότι «το ζήτημα του χρέους δεν θα αποφασιστεί διμερώς και δεν θα κριθεί την Τρίτη», ωστόσο είναι σαφές πως Μέρκελ και Σαμαράς θα εξετάσουν βήμα προς βήμα τον οδικό χάρτη με ορίζοντα τις αρχές Ιανουαρίου του 2015, όταν, πλην απροόπτου, θα ανοίξει ο κύκλος ψηφοφοριών για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα κριθεί η μακροημέρευση της κυβέρνησης.

Οι δύο πλευρές, άλλωστε, βρίσκονται σε συνεχή επαφή για την προετοιμασία της συνάντησης, καθώς μπορεί μεν «η κ. Μέρκελ να μην ασχολείται πλέον πέντε φορές την εβδομάδα με την Ελλάδα», ωστόσο η Καγκελαρία έχει πλήρη εικόνα όχι μόνον των εξελίξεων και της πολιτικής δοκιμασίας της κυβέρνησης, αλλά και των σεναρίων που βρίσκονται υπό επεξεργασία για την «επόμενη ημέρα». Δεν είναι τυχαίο πως ο κ. Σαμαράς επέλεξε να αφήσει πίσω τους συνήθεις συνοδοιπόρους στα διεθνή ταξίδια του. Οι Χρ. Λαζαρίδης και Στ. Παπασταύρου δεν ακολούθησαν τον πρωθυπουργό στο Μπακού, καθώς προέχει η προετοιμασία της συνάντησης του Βερολίνου. Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιτύχει την πολιτική απεμπλοκή, που συνοπτικά συνοψίζεται στο τρίπτυχο ολοκλήρωση αξιολόγησης – τέλος μνημονίου / διακρατικής χρηματοδότησης – ελάφρυνση χρέους, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι Βρυξέλλες. Η νέα Επιτροπή υπό τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ μπορεί να μην έχει αναλάβει, ωστόσο ο ίδιος κινείται ήδη, καθώς γνωρίζει ότι από τις πρώτες «καυτές πατάτες» που θα κληθεί να διαχειριστεί θα είναι και η ελληνική. Ο κ. Σαμαράς βρίσκεται, όλο το τελευταίο διάστημα, σε ανοικτή γραμμή με ξένους ηγέτες, καθώς είναι προφανές ότι μπροστά του έχει το πλέον ιστορικό και κρίσιμο στοίχημα της πολιτικής του διαδρομής.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, καλείται να βλέπει και εντός συνόρων. Είτε παρεμβαίνοντας, ακόμη και με οξύ τρόπο, προκειμένου να ανακόψει τη φορά του ΣΥΡΙΖΑ και την ηττοπάθεια των βουλευτών του (σ.σ. όπως προ ημερών στη Βουλή) είτε σχεδιάζοντας το πλάνο «ανασυγκρότησης της Κεντροδεξιάς» που του είναι διπλά αναγκαίο, τόσο εντός Βουλής (προς εξασφάλιση των 180 της προεδρικής πλειοψηφίας) όσο και εκτός (εάν τελικά η χώρα οδηγηθεί στις κάλπες).

Αντικείμενο εσωτερικής διελκυστίνδας αποτελεί το εάν θα έχει θέση ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, στην πρώτη φάση αυτής της προσπάθειας, που αφορά στις δύο εκδηλώσεις για τα 40ά «γενέθλια» της Ν.Δ. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου και, πιο εμφατικά, η Συγγρού διέψευδαν χθες πληροφορίες ότι έχει οριστικοποιηθεί η παρουσία του προέδρου του ΛΑΟΣ σε μία από τις δύο εκδηλώσεις. «Δεν έχει κληθεί εκπρόσωπος κόμματος, άρα ούτε και του ΛΑΟΣ», σημείωναν οι ίδιες πηγές, αποδίδοντας τις σχετικές φήμες στην επιθυμία συγκεκριμένων γαλάζιων να διαδραματίσουν μεσολαβητικό ρόλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή