Οι ατρόμητοι που απειλούνται

Οι ατρόμητοι που απειλούνται

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι αυτό που συμβαίνει όταν ο κόσμος φωτίζεται απ’ τη λάμψη της φαιδρότητας: όλα μοιάζουν αλλιώς. Πάρτε τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, ας πούμε: όταν τον ρώτησαν τι γνώμη έχει για τις απειλές που δέχθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ, εκείνος ξεσπάθωσε. «Η δήλωσή της είναι συγκλονιστική! Να γιατί δεν έχει προχωρήσει ο έλεγχος! Να γιατί οι λίστες πήγαιναν απ’ το ένα συρτάρι υπουργού στο άλλο! Ποιο είναι αυτό το λόμπι, αυτή η μαφία που έχει τη δυνατότητα να κυβερνάει τον τόπο;».

Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα, τρεις ημέρες αργότερα η κυρία Λαγκάρντ είπε πως τις απειλές τις δέχθηκε μέσω facebook. Οπότε, η «μαφία» που εμποδίζει τον φορολογικό έλεγχο είναι μάλλον το «λόμπι» των χρηστών με τα προφίλ. Μπορεί κανείς να φανταστεί δικτυωμένους τους μεγιστάνες της μικρής μας χώρας: καθισμένα αναπαυτικά μπρος στο πληκτρολόγιο, τα ζάπλουτα τρολ κάνουν στην Κριστίν Λαγκάρντ δικτυακό βουντού μέσω email. Και όταν πλήττουν, μετακινούν και τους φακέλους των υπουργών απ’ το ένα συρτάρι στο άλλο, με «drag and drop» απ’ την επιφάνεια εργασίας τους…

Ή, τουλάχιστον, αυτή ήταν η τσιπρική εκδοχή των γεγονότων. Βλέπετε, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μόλις άκουσε για απειλές, πρόλαβε να πει πως «κι εμένα με απείλησαν το 2012!», ενώ πίσω του η Ρένα Δούρου, για να μην υστερήσει, πήδηξε κι εκείνη στο «τρένο της μεγάλης φυγής απ’ τη λογική». «Επειδή πήγα κόντρα στους επιχειρηματίες», είπε, όχι μόνο «δέχτηκα απειλές κατά της ζωής μου», αλλά της κρέμασαν και υβριστικά πανό στα γήπεδα και εισέπραξε και σεξιστικές ύβρεις. Κατόπιν αυτού, ο Θ. Πάγκαλος θα πρέπει ήδη να νιώθει φαγούρα στα δάκτυλα, σκεπτόμενος τι θα γινόταν αν ξεκινούσε στο τουίτερ hashtag «#apeilimeni perifereiarxis». Οπως ακριβώς ο Γ. Στουρνάρας ακόμη και τώρα θα πρέπει κάπως να χαμογελά όταν του λένε για την «Κρητική Επανάσταση». Ετσι υπέγραφαν, βλέπετε, οι αλλόκοτοι κύριοι που καταγράφηκαν στη λαϊκή μνήμη ως «τρομοκράτες με φωτοτυπικό»: για να στείλουν 5 απειλητικές επιστολές σε 4 ΔΟΥ και στον υπουργό, έβγαλαν 5 φωτοτυπίες, τύλιξαν μέσα 5 σφαίρες και τις έστειλαν με το ταχυδρομείο. Μόνο που τσιγκουνεύτηκαν να πληρώσουν εξπρές! Αποτέλεσμα; Δύο εβδομάδες αργότερα, έμεινε η γραμματέας του κ. Στουρνάρα με τον χαρτοκόπτη στο χέρι. ««Σας ενημερώνουμε», έγραφε η επιστολή που είχε μόλις ανοίξει, «ότι σε περίπτωση εκποίησης κινητής και ακίνητης περιουσίας σε οποιονδήποτε ΚΡΗΤΙΚΟ & ΕΛΛΗΝ οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες για εσάς και τους εντολείς σας». Ο Γ. Στουρνάρας, πάντως, κοίταξε πλαγίως τους δημοσιογράφους όταν τον ρώτησαν αν νιώθει πως, εκτός απ’ το συντακτικό, απειλείται κι εκείνος απ’ την «Κρητική Επανάσταση». «Αρνούμαι να το πάρω σοβαρά αυτό», είπε. «Εχω πιο σημαντικά πράγματα να ασχοληθώ».

Αντιθέτως, ο μητροπολίτης Ανθιμος πέρυσι τέτοια εποχή μάλλον δεν είχε τίποτε καλύτερο να ασχοληθεί. Κι έτσι, βγήκε να πει πως τον φοβερίζουν «ξένοι παράγοντες» επειδή μιλάει «για τα εθνικά θέματα». Και μπορεί αρχικά οι υποψίες να έπεσαν στο κλιμάκιο των μουτζαχεντίν του «Ράδιο Αρβύλα», αλλά η ΕΛ.ΑΣ. πήρε τις απειλές κατά του μητροπολίτη σοβαρά. Δύο δύστυχοι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να παρακολουθούν τον μητροπολίτη νυχθημερόν, ο οποίος πάντως δήλωσε πως «ό,τι και να γίνει, εγώ δεν φοβάμαι!».

Αλλά πάλι, παραδοσιακά όλοι οι «απειλημένοι» δηλώνουν ατρόμητοι. Οι πιο θαρραλέοι, μάλιστα, είναι οι εκπρόσωποι της trash TV, που όλο και κάποιος τους απειλεί και δεν είναι η αστυνομία γούστου. Την Αννίτα Πάνια, ας πούμε, πρόσφατα την έψαχνε ένας κρατούμενος των φυλακών, ο οποίος την έπαιρνε τηλέφωνο στον σταθμό και έλεγε απειλητικά «σας παρακολουθούμε!», χωρίς να υπολογίσει πως αφού την παίρνει στο κανάλι, μάλλον κι άλλοι θα την παρακολουθούν… Την Αγγελική Νικολούλη, πάλι, την κυνηγούσε κάποιος που εκείνη τον ήξερε, γιατί, όπως έλεγε, «τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;». Ισως ο γάτος στην οροφή του τούνελ; Ενώ τον Αγγελο Πυριόχο τον φοβέριζαν μέσω Ιντερνετ, σαν την Κριστίν Λαγκάρντ. Συγκεκριμένα, του έγραφαν: «Καθίκι! Αύριο δεν θα μπορείς να περπατήσεις!». Κι αν είχαν λίγο περισσότερο χιούμορ, θα υπέγραφαν «…με αγάπη, η κράμπα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή