Στον χώρο του Κέντρου ρέει το «Ποτάμι»

Στον χώρο του Κέντρου ρέει το «Ποτάμι»

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το “Ποτάμι”  είναι το κίνημα του Κέντρου. Δεν είναι όμως το αραχνιασμένο Κέντρο. Δεν είναι οι ισορροπιστές που θέλουν να τα έχουν καλά και με τους αριστερούς και με τους δεξιούς. Το “Ποτάμι” είναι το Κέντρο των αλλαγών».

Αυτός ήταν ο επίλογος του Στ. Θεοδωράκη στη μαραθώνια προχθεσινή του ομιλία. Και ο λόγος που προτάσσεται ο επίλογος είναι γιατί ο ιδεολογικός προσδιορισμός του «Ποταμιού» στο Κέντρο και όχι στην Κεντροαριστερά έμελλε τελικά να επισκιάσει τις 21 βασικές θέσεις του τις οποίες απαρίθμησε ο επικεφαλής του. Οχι αδίκως, διότι το έλλειμμα του σαφούς προσανατολισμού ήταν η βασική κριτική που ακουγόταν μέχρι την Κυριακή για τον κ. Θεοδωράκη, εξ ου και επέλεξε να δώσει ταυτότητα στο κόμμα του. «Είμαστε το Κέντρο που επιθυμεί να αλλάξει την Ελλάδα χωρίς να την γκρεμίσει», ήταν μια χαρακτηριστική αποστροφή του.

Η οριστική απαλλαγή του κόμματος από τον όρο «Αριστερά» αιφνιδίασε ακόμη και στελέχη του «Ποταμιού». Αλλοι δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους, όπως οι προερχόμενοι από τη Δράση, ενώ άλλοι έδειχναν να προβληματίζονται. Είναι ενδεικτικό ότι στην πρωινή του παρέμβαση ακόμη και ο ευρωβουλευτής Γ. Γραμματικάκης εξέφρασε την απορία του για την επιλογή σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το “Ποτάμι” έχει μια καρδιά που χτυπά αριστερά». Την απάντηση, ωστόσο, στον κ. Γραμματικάκη είχε φροντίσει να τη δώσει πριν από τον κ. Θεοδωράκη ο έτερος ευρωβουλευτής του “Ποταμιού” Μιλτ. Κύρκος, ο οποίος με ευγενικό τρόπο είπε ότι «η καρδιά μας μπορεί να χτυπά εδώ ή αλλού, αλλά σημασία έχει να δουλέψει το μυαλό μας για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα του τόπου»…

Σε κάθε περίπτωση, το «Ποτάμι» πλέον βαδίζει με έναν ιδεολογικό μπούσουλα, γεγονός που εξηγεί προφανώς και το ενθουσιώδες χειροκρότημα του πολυπληθούς ακροατηρίου στην ομιλία του κ. Θεοδωράκη με τις 21 θέσεις. Τι πρότεινε μεταξύ πολλών άλλων; Για τα τρέχοντα, την ανάγκη να εκλεγεί ένα άξιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή η οποία «θα πρέπει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο βάσει του γερμανικού μοντέλου και να εκκινήσει και την αναθεώρηση του Συντάγματος». Για τον τρόπο διακυβέρνησης, τη μείωση των κυβερνητικών μελών σε 25 με πάγια καθήκοντα και τη σύσταση πρωθυπουργικού Γραφείου με αυξημένες εποπτικές εξουσίες. Για την παιδεία, τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά και τη μεταφορά των φροντιστηρίων εντός των σχολείων· και για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής Νομοθεσίας που θα διατυπώνει το τελικό κείμενο του κάθε νόμου. Τέλος, για τη διαπραγμάτευση του χρέους, την ανάγκη παγώματος των δόσεων μέχρι να βρει ρυθμούς η οικονομία. Είπε πολλά ακόμη ο κ. Θεοδωράκης, πρωτότυπα ή και αυτονόητα και πολυακουσμένα. Και γι’ αυτό οι περισσότεροι μετά την εκδήλωση συμφωνούσαν πως το στοίχημα στο εξής είναι να βρεθούν τα 5-10 στελέχη που ως δυνάμει βουλευτές θα διαδώσουν αλλά και θα πείσουν τους πολίτες για την ορθότητα των 21 κεντρικών προτάσεων του «Ποταμιού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή