Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείει τις εκλογές

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείει τις εκλογές

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο παράγοντας που θα κρίνει τον χρόνο διεξαγωγής εκλογών είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Ετσι, στην Κουμουνδούρου αναμένουν με έντονο ενδιαφέρον το αποτέλεσμά της, καθώς από αυτό θα διαφανεί, όπως επισημαίνουν, ποιες είναι οι προθέσεις της κ. Μέρκελ όσον αφορά τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης. Παράλληλα, η ηγετική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά ότι, με βάση το τι θα καταφέρει να αποκομίσει από τη συνάντηση αυτή, ο κ. Σαμαράς θα σχεδιάσει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησής του και το κυβερνητικό επιτελείο θα οριστικοποιήσει τις αποφάσεις όσον αφορά τον χρόνο εκλογών. Η κυρίαρχη αίσθηση στην Κουμουνδούρου είναι ότι εάν η κυβέρνηση καταφέρει να διαμορφώσει ένα αφήγημα εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια και απεξάρτησής της από νέο δανεισμό μέσω της τρόικας, δεν αποκλείεται να αποφασίσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, πιστεύοντας ότι μπορεί να αξιοποιήσει την εν λόγω συγκυρία προς όφελός της. Στο κλίμα αυτό, κατά την προγραμματισμένη για αύριο συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αναμένεται να αρχίσει η συζήτηση για εκλογική ετοιμότητα του κόμματος.

Η Κουμουνδούρου, θέλοντας εκ των προτέρων να απαξιώσει τη συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ, έσπευσε να χαρακτηρίσει τον Ελληνα πρωθυπουργό «ικέτη», που, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης (ΣΚΑΪ), «προστρέχει στο μοναδικό του αποκούμπι». Επικεντρώνει, δε, την κριτική της στην παρατήρηση ότι η όποια έξοδος από το Μνημόνιο προαναγγέλλει η κυβέρνηση είναι λεκτική, καθώς οι πολιτικές που έχουν νομοθετικά προωθηθεί δεν πρόκειται να μεταβληθούν.

Εν τω μεταξύ, χθες, ο κ. Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορές στις προτεραιότητες μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην εξωτερική πολιτική, με αφορμή τη συνάντησή του με την τιμημένη με Νομπέλ Ειρήνης Ιρλανδή Μορίντ Μαγκουάιρ. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια ενεργό εξωτερική πολιτική, με ανάληψη διεθνών πρωτοβουλιών για την ειρήνη. Τόνισε, δε, την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ενώ μίλησε για ανάγκη εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, παραπέμποντας στις καταστροφικές συνέπειες του ανταγωνισμού εξοπλισμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα, επέλεξαν χθες να δώσουν συνέχεια στην κόντρα με την κυβέρνηση για τον τρόπο που καλύφθηκε από τη ΝΕΡΙΤ η παρουσία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ. Ο κ. Σκουρλέτης ζήτησε με επιστολή τους προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) να εξετάσει «εάν η μη μετάδοση από τη ΝΕΡΙΤ της ομιλίας του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου είναι σύμφωνη με τη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία και ιδίως με την αποστολή της δημόσιας τηλεόρασης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή