Με ανοιχτά χαρτιά στη Μέρκελ

Με ανοιχτά χαρτιά στη Μέρκελ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήρως τα χαρτιά του για τα επόμενα βήματα της ελληνικής πλευράς αλλά και τις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης άνοιξε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνάντησή του με την κ. Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Η Γερμανίδα καγκελάριος επιφύλαξε επαίνους, κάνοντας λόγο για «επιτυχίες» της Ελλάδας, ευχάριστες εξελίξεις σε πολλά μέτωπα, που πρέπει να επιβεβαιωθούν, αλλά και για εντατικές διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν με το σύνολο της Ευρωζώνης. Δεδομένου ότι το ελληνικό πρόγραμμα φτάνει στη λήξη του, τουλάχιστον από ευρωπαϊκής πλευράς, και ενόψει του ορόσημου της προεδρικής εκλογής, ο κ. Σαμαράς δεν αρκέστηκε απλώς να διαγνώσει προθέσεις της γερμανικής πλευράς, αλλά κατέθεσε ένα συγκεκριμένο πλάνο που προβλέπει βήμα προς βήμα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα, με «ανοχές» ή κατά τον πρωθυπουργό «ανάσες φοροελαφρύνσεων», αποτροπή ενός νέου πακέτου από την Ευρώπη, καθώς «η Ελλάδα μπορεί πλέον να σταθεί στα πόδια της», ολοκλήρωση του δανεισμού από το ΔΝΤ στα τέλη του 2014 με την Ελλάδα να καλύπτει το κενό με ίδιες δυνάμεις και, τέλος, ρύθμιση της βιωσιμότητας του χρέους με βάση την απόφαση του Eurogroup. Στη συζήτηση ετέθη, προφανώς, το ζήτημα της επικείμενης αξιολόγησης, με την ελληνική πλευρά να σημειώνει ότι πρέπει να αποφευχθούν εντάσεις και να χαρακτηρίζει «μη ώριμες» τις συνθήκες για ριζικές αλλαγές σε εργασιακά και, κυρίως, στο ασφαλιστικό, όπως ζητεί η τρόικα.

Απέναντι στη Γερμανίδα καγκελάριο αλλά και απέναντι στις αγορές, που αντιμετωπίζουν με εκνευρισμό τις ελληνικές πρωτοβουλίες (σ.σ.: χθες η απόδοση του 6ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 6%, εξέλιξη που κάποιοι αναλυτές απέδιδαν στο κυβερνητικό σχέδιο για αποχώρηση του ΔΝΤ) ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και επιμονή στη δημοσιονομική πειθαρχία. «Οι στόχοι εξυγίανσης παραμένουν τόσο στα δημοσιονομικά πλεονάσματα όσο και στις διαρθρωτικές αλλαγές», ανέφερε.

Αντίστοιχης λογικής, να διασκεδαστούν δηλαδή οι όποιες ανησυχίες, ήταν και η αναφορά του κ. Σαμαρά στο ζήτημα του χρέους, τη βιωσιμότητα του οποίου διεκδικεί η Αθήνα, όμως η τελική λύση του μοιάζει να παραπέμπεται, για προφανείς πολιτικούς λόγους, για μετά την προεδρική εκλογή ή, αν αυτή είναι άκαρπη, τις κάλπες που θα στηθούν. Πάντως, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι η βιωσιμότητα επιτυγχάνεται ήδη λόγω των δημοσιονομικών επιτυχιών της χώρας και της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού, αλλά απέφυγε να περιγράψει άλλες ρυθμίσεις. Θεωρείται βέβαιο, ωστόσο, ότι συζητήθηκε και η μείωση των επιτοκίων και το σενάριο επιστροφής μέρους των χρημάτων του ΤΧΣ. «Εχουμε διαμορφώσει ένα πλαίσιο για την επόμενη ημέρα, ωστόσο απαιτείται σοβαρότητα, τίποτε δεν έχει τελειώσει», υπογράμμιζε αργά χθες το βράδυ ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας, καταδεικνύοντας την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς και επιβεβαιώνοντας ότι στόχος είναι να «αποκρυσταλλωθεί το πλαίσιο των επόμενων βημάτων μέχρι τα τέλη του έτους».

Η κ. Μέρκελ προανήγγειλε διαβουλεύσεις «τις προσεχείς εβδομάδες για τα επόμενα βήματα», αναγνωρίζοντας τις επιτυχίες της χώρας. Η Ελλάδα επεξεργάζεται τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση του προγράμματος και βρίσκεται σε επαφή με την τρόικα, ανέφερε η καγκελάριος, κάνοντας λόγο για «ευχάριστες εξελίξεις που πρέπει να επιβεβαιωθούν», παραπέμποντας, επί της ουσίας, στην επικείμενη αξιολόγηση της τρόικας. Ο κ. Σαμαράς «αιφνιδίασε» την ομόλογό του παρουσιάζοντάς της εικόνες από τις ανασκαφές στην Αμφίπολη. Σύμφωνα με πηγές της Καγκελαρίας, η κ. Μέρκελ «εντυπωσιάστηκε ιδιαιτέρως» από το κάλλος των θαλάμων και των Καρυάτιδων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή