Δεν είναι αναγκαία η παραμονή ΔΝΤ μετά το τέλος 2014

Δεν είναι αναγκαία η παραμονή ΔΝΤ μετά το τέλος 2014

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βάσει των δικών μας υπολογισμών, δεν είναι αναγκαία η συνέχιση του προγράμματος από το ΔΝΤ μετά το τέλος του 2014», διεμήνυε, στον απόηχο της συνάντησης Μέρκελ – Σαμαρά, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος με πλήρη γνώση των διαπραγματεύσεων. Αλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, λίγο νωρίτερα κατά τις κοινές δηλώσεις με την καγκελάριο, είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την πρόωρη ολοκλήρωση του προγράμματος του ΔΝΤ στη χώρα. «Αν αυτό συμβεί, θα πρόκειται για επιτυχία και όχι για διαζύγιο», ήταν η αναφορά του κ. Σαμαρά, που έσπευσε να σημειώσει πως, ούτως ή άλλως, βάσει καταστατικού το ΔΝΤ εξακολουθεί και έχει «μια διαφορετική πια συνεργασία μετά την αποπεράτωση των δόσεων» όπως συνέβη σε Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Το παράδοξο είναι ότι για το ζήτημα δεν ζητήθηκε το σχόλιο της κ. Μέρκελ για το οξύμωρο να αποχωρεί από το ελληνικό πρόγραμμα η Ε.Ε. και να παραμένει σε μια χώρα της Ε.Ε. το ΔΝΤ. «Είχαν υπολογίσει ότι η Ελλάδα δεν θα τα κατάφερνε και θα χρειαζόταν επιπλέον ενίσχυση με εκ νέου συμμετοχή της Ε.Ε. Αυτό όμως δεν συνέβη», σχολίαζαν σχετικά οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς ανέπτυξε στη Γερμανίδα καγκελάριο όλο τον σχεδιασμό για έξοδο της Ελλάδας από την εποπτεία της τρόικας και για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού με ίδια μέσα. «Πιστεύω ότι τις χρηματοδοτικές ανάγκες την επόμενη χρονιά μπορούμε ασφαλώς να τις καλύψουμε», επεσήμανε στις κοινές δηλώσεις ο κ. Σαμαράς, ο οποίος φέρεται να ανέπτυξε στη γερμανική πλευρά την ανάλυση για τη δυνατότητα κάλυψης του κενού μέσω δανεισμού αλλά και ρέπος δημοσίων επιχειρήσεων. Προϋπόθεση, ωστόσο, της ομαλής παρουσίας της Ελλάδας στις αγορές, προκειμένου να χρηματοδοτήσει από αυτές τις όποιες ανάγκες της, είναι η συμφωνία της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, η πιστοποίηση της προόδου της χώρας και της βιωσιμότητας του χρέους της. Διαφορετικά, όπως έδειξε και η χθεσινή άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, η προσπάθεια θα έχει υψηλό βαθμό επικινδυνότητας. Προς τούτο, ο κ. Σαμαράς έσπευσε να σημειώσει ότι, πλην της τακτικής παρουσίας του ΔΝΤ, «ο έλεγχος και ο στόχος του χρέους είναι δεδομένοι για τη σταδιακή αποπληρωμή του χρέους… η χώρα μου έχει μπει καλά στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων που φέρνουν ανταγωνιστικότητα και φέρνουν εξωστρέφεια. Γυρισμός δεν υπάρχει. Πίσω στα ελλείμματα δεν πρόκειται να πάμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή