Βενιζέλος: Μη πολιτικό πρόσωπο στην Προεδρία

Βενιζέλος: Μη πολιτικό πρόσωπο στην Προεδρία

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Την προοπτική να επιλεγεί ως διάδοχος του κ. Κάρ. Παπούλια ένα μη πολιτικό πρόσωπο, προκειμένου να αποφύγει η χώρα τις πρόωρες εκλογές, ανέδειξε χθες ο κ. Ευ. Βενιζέλος σε συνέντευξή του στο Reuters. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε, μάλιστα, να εννοηθεί ότι το ενδεχόμενο αυτό έχει ήδη συζητηθεί και με τον πρωθυπουργό, καθώς εξήγησε ότι η κυβέρνηση θα ήταν θετική σε υποψηφιότητες προερχόμενες από τον ακαδημαϊκό χώρο ή τον χώρο του πολιτισμού, αν και τούτο είναι αντίθετο σε μία παράδοση δεκαετιών, «ώστε να επιτευχθεί συναίνεση και να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την οικονομική πρόοδο».

Από τα λεγόμενα του κ. Βενιζέλου προκύπτει, επίσης, ότι οι σχετικές συζητήσεις με τον κ. Σαμαρά έχουν προχωρήσει και σε συγκεκριμένα πρόσωπα. «Εχουμε κάποια σενάρια υπ’ όψιν μας, αλλά είμαστε απολύτως ανοιχτοί και σε άλλα», είπε, διευκρινίζοντας όμως ότι σε κάθε περίπτωση, «η λίστα (των υποψηφίων) είναι πολύ περιορισμένη». Σαφέστερος, αντιθέτως, υπήρξε ως προς τον χρόνο έναρξης της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου, τον οποίο προσδιόρισε «στις αρχές Φεβρουαρίου, ώστε να κατανοήσουν όλοι τη βαρύτητα του ζητήματος αυτού».

Στο ρεπορτάζ για τη χώρα μας που μετέδωσε το διεθνές πρακτορείο, επ’ αφορμή της συνέντευξης Βενιζέλου, επισημαίνει ότι «αν και ο ρόλος του Ελληνα Προέδρου είναι κυρίως τελετουργικός, τυχόν αδυναμία της Βουλής να εκλέξει τον επόμενο θα επιφέρει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες η οποία δεν φαίνεται να έχει ξεκάθαρο νικητή, κάτι που μπορεί να παρασύρει την Ελλάδα σε μια πολιτική κρίση, λίγο αφότου η χώρα ξεπέρασε τη χρεοκοπία». Το Reuters υπογραμμίζει, επίσης, ότι η κυβέρνηση διαθέτει 154 βουλευτές και αναζητεί επιπλέον 26 για να εκλέξει Πρόεδρο και βάσει αυτού του σκεπτικού, αναδεικνύει την προσπάθεια να βρεθεί ένα πρόσωπο που θα βοηθήσει τη συναινετική διαδικασία και τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, που υποστηρίζει ότι «η κοινή γνώμη είναι κατά των πρόωρων εκλογών» και ότι «η μεγάλη πλειοψηφία της καταλαβαίνει πολύ καλά την ανάγκη να προστατευθεί η πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα».

Σημειώνεται, τέλος, πως σε σχετική ερώτηση ο κ. Βενιζέλος δηλώνει αισιόδοξος ότι θα εξευρεθούν οι 180 ψήφοι που απαιτούνται, αλλά και τη βεβαιότητά του ότι σε αντίθετη περίπτωση, θα είναι αδύνατον στον νικητή των εκλογών να φτάσει στην αυτοδυναμία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή