Εμπόδιο στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ οι αυξήσεις μισθών

Εμπόδιο στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ οι αυξήσεις μισθών

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μισθολογικές απαιτήσεις στα επίπεδα του 2009 εγείρουν οι εργαζόμενοι του ΑΔΜΗΕ με τη μετάβαση της εταιρείας στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς που θα προκύψει από την ιδιωτικοποίηση. Το θέμα έχει τεθεί στη διοίκηση της ΔΕΗ και στα συναρμόδια υπουργεία αλλά και στους επενδυτές, με το επιχείρημα ότι τα πλαφόν που τέθηκαν σε εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος αφορούν ΔΕΚΟ, και εμφανίζεται τεκμηριωμένο από νομική άποψης. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, μάλιστα, έχει δώσει κατευθύνσεις στη ΡΑΕ να συμπεριλάβει στην απόφαση που αναμένεται να εκδώσει ως αρμόδια Αρχή για το ετήσιο ρυθμιζόμενο έσοδο του ΑΔΜΗΕ που σήμερα κινείται στο 8% των επενδεδυμένων κεφαλαίων, και την αύξηση του λειτουργικού κόστους που προκύπτει από αυτήν την αλλαγή. Προκειμένου δε να περιοριστεί κατά το δυνατόν η αύξηση που θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές μέσω των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, το υπουργείο ζήτησε από τη ΡΑΕ το κόστος να επιμεριστεί σε ορίζοντα τριετίας. Αυτό σημαίνει ότι η ΡΑΕ θα πρέπει να βγάλει ρυθμιζόμενο έσοδο για την τριετία 2015-2017 με βάση τα λειτουργικά στοιχεία που καλείται να της αποστείλει ο ΑΔΜΗΕ για τα τρία έτη.

Ο υπολογισμός είναι δύσκολος για τον ΑΔΜΗΕ και αυτός είναι ο βασικός λόγος παράτασης της προθεσμίας κατάθεσης προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές μέχρι τον Δεκέμβριο. Η πλευρά των επενδυτών είναι ενήμερη για το αίτημα και το νομικό πλαίσιο που διέπει τις συλλογικές συμβάσεις της ΔΕΗ, γι’ αυτό και έχουν ζητήσει να συμπεριληφθεί η αύξηση του μισθολογικού κόστους που θα προκύψει στο λειτουργικό κόστος της εταιρείας και στις αποδόσεις που θα προκύψουν με βάση το ρυθμιζόμενο έσοδο, βάσει των οποίων θα καθορίσουν το τίμημα στις προσφορές τους. Αναφέρουν, μάλιστα, το προηγούμενο της Πορτογαλίας, όπου με την είσοδο της κινεζικής State Grid Corporation of China στον Διαχειριστή Δικτύου της χώρας (REN) οι μισθοί επανήλθαν στα προ Μνημονίου επίπεδα.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους επιδιώκουν να κατοχυρώσουν τα μισθολογικά των συμβάσεων του 2009, υπογράφοντας συλλογική σύμβαση τριετούς διάρκειας. Η συζήτηση για τη νέα συλλογική σύμβαση έχει ανοίξει και όπως τονίζουν συνδικαλιστές της ΔΕΗ θα υπογραφούν τρεις χωριστές συμβάσεις (ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ) υπό την ομπρέλα της ΓΕΝΟΠ. Αν και η σύμβαση λήγει τον Μάιο, στόχος των συνδικάτων είναι να υπογραφεί πριν από την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ.

Ενα από τα θέματα που επίσης απασχολεί τους επενδυτές είναι η υποστελέχωση του ΑΔΜΗΕ, θέμα στο οποίο έχει αναφερθεί στο παρελθόν και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιάννης Γιαρέντης. Οι ελλείψεις σε προσωπικό υπολογίζονται στα 270 άτομα και προήλθαν από αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων και την απαγόρευση των προσλήψεων. Η διοίκηση της επιχείρησης καταρτίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την περίοδο ένα σχέδιο εθελουσίας εξόδου που θα συνδυαστεί με προσλήψεις νέων και χαμηλόμισθων εργαζομένων για να μπορεί να χρηματοδοτηθεί χωρίς να επιβαρυνθεί η εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή