Ψηφίστηκε η τροπολογία αναβαλλόμενου φόρου τραπεζών

Ψηφίστηκε η τροπολογία αναβαλλόμενου φόρου τραπεζών

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις ψήφους μόνο της κυβερνώσας πλειοψηφίας, και εν μέσω μεγάλης πολιτικής έντασης εξαιτίας των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, ψηφίστηκε χθες η τροπολογία για την αναγνώριση του λεγόμενου αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών.

«Η εξέλιξη αυτή βοηθάει στη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος με πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία», είπε σε παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομικών, για να προσθέσει: «Καθιστά (ενν. η ρύθμιση) τις ελληνικές τράπεζες πιο ελκυστικούς επενδυτικούς στόχους, προσαυξάνοντας δυνητικά και το ενδεχόμενο τίμημα πώλησης για τα ποσοστά που διατηρεί το ελληνικό Δημόσιο. Δεύτερον, και κυριότερον, μειώνει την πιθανότητα ενεργοποίησης των περίπου 11,4 δισ. ευρώ αποθεματικών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας». Και ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου κατέληξε: «Η ρύθμιση εξασφαλίζει πλήρως το δημόσιο συμφέρον και τα χρήματα των φορολογουμένων. Και σας λέω ότι αν όλα πάνε καλά με τα stress tests, θα έχουμε περισσότερες δυνατότητες επίλυσης του προβλήματος των “κόκκινων” δανείων και παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία».

Η τελευταία αυτή επισήμανση του κ. Χαρδούβελη εκτός των άλλων «έκαμψε» και ενστάσεις που ήδη παρασκηνιακά, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν εμφανιστεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικό είναι ότι σε δήλωσή του ο κ. Απ. Κακλαμάνης υπογράμμισε πως δεν θα ψήφιζε την τροπολογία για τα stress tests των τραπεζών «αν ο υπουργός Οικονομικών δεν τη συνέδεε δεσμευόμενος με τη ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων από τις τράπεζες».

Για «αεροπλανική» τροπολογία και ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ελληνική Ιστορία έκανε λόγο νωρίτερα ο κ. Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ), ζητώντας, πάντως, από τον κ. Χαρδούβελη να πει εάν για την προώθηση της επίμαχης τροπολογίας έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται ότι ο αναβαλλόμενος φόρος είναι φορολογική κεφαλαιακή βοήθεια που δόθηκε παλαιότερα στις τράπεζες ως αντιστάθμισμα στις μεγάλες απώλειες που προκάλεσε το «κούρεμα» των ομολόγων – PSI.

Εν τω μεταξύ, μέσα σε ένα διαφορετικό κλίμα, υπερψηφίστηκαν και από την αξιωματική αντιπολίτευση δύο άλλες τροπολογίες (μία υπουργική και μία βουλευτική), μέσω των οποίων ρυθμίζονται ευνοϊκά για τους αγρότες θέματα συνταξιοδότησης. Ειδικότερα προβλέπεται η δυνατότητα αφενός συνταξιοδότησης στα 62 και όχι στα 67 έτη έπειτα από 40 χρόνια ασφάλισης και κύριο φορέα τον ΟΓΑ και αφετέρου εξαγοράς πλασματικού χρόνου για έτη στον στρατό, σπουδών, καθώς και με βάση τον αριθμό των παιδιών αγροτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή