«Αγκάθι» με τρόικα τα εργασιακά

«Αγκάθι» με τρόικα τα εργασιακά

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημεία ισορροπίας μετά τη χθεσινή «δύσκολη» τηλεδιάσκεψη με την τρόικα αναζητεί η κυβέρνηση, καθώς η, πιθανότατα, τελευταία αξιολόγηση του μνημονιακού κύκλου κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι. Το Μέγαρο Μαξίμου αναζητεί τα «κλειδιά» εκείνα που θα ξεκλειδώσουν την αξιολόγηση και, συνεπώς, θα ανοίξουν τον δρόμο για την κρίσιμη συζήτηση σχετικά με το μέλλον του ελληνικού προγράμματος και τη βιωσιμότητα του χρέους, επί των οποίων θα οικοδομηθεί το διακύβευμα της προεδρικής εκλογής ή, αν αυτή αποδειχθεί άκαρπη, των πρόωρων εθνικών εκλογών.

Πέραν του προϋπολογισμού, στον οποίο η δικομματική έχει ήδη αποφασίσει ότι θα περιλαμβάνονται και οι ελαφρύνσεις της, διατηρούμενης, εισφοράς αλληλεγγύης, του πετρελαίου θέρμανσης (σ.σ. ήδη κατατέθηκε η τροπολογία), του νέου μισθολογίου των ενστόλων, σημαντικές δυσκολίες υπάρχουν και στο «διαρθρωτικό πακέτο». Κι αν για τη δημοσιονομική χαλάρωση η κυβέρνηση επικαλείται και τη μείωση του κόστους δανεισμού, που εξασφαλίζει ότι η χώρα δεν θα βρεθεί εκτός στόχων στο ζήτημα του χρέους, για τις διαρθρωτικές αλλαγές τα επιχειρήματα είναι αμιγώς πολιτικά. Η κυβέρνηση αποκλείει ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, ενώ θεωρεί ασύμβατο με την πολιτική συγκυρία το αίτημα για αλλαγές στα εργασιακά. Ωστόσο, στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχει η εκτίμηση ότι η παραχώρηση προς την τρόικα κάποιου μέρους των αλλαγών στα εργασιακά θα μπορούσε να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας. Αυτή η προσέγγιση, όμως, αντιμετωπίζει την κάθετη άρνηση του ΠΑΣΟΚ και είναι ενδεικτική η χθεσινή αναφορά (Αlpha) του κ. Γ. Κουτρουμάνη: «Το έχουμε δηλώσει πως στα εργασιακά έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές. Υπάρχουν όρια που δεν μπορούμε να τα ξεπεράσουμε».

Χαμηλότερου βεληνεκούς, αλλά ενδεικτικές του ρευστού κλίματος, είναι και οι αψιμαχίες των κυβερνητικών εταίρων στη Βουλή, που χθες είχαν ως αποτέλεσμα να αποσύρει ο κ. Ν. Δένδιας τρεις υπουργικές τροπολογίες (προέβλεπαν μεταβολές στον ορισμό προϊσταμένων στη Διοίκηση, στην αγορά αερίου και ρυθμίσεις για το παράκτιο Αττικό μέτωπο). Είχε προηγηθεί η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που τις χαρακτήρισε εκπρόθεσμες και, κυρίως, η τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ, διά του κ. Θ. Μωραΐτη, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει.

Εν μέσω αυτών, αλλά και του έντονου εκνευρισμού που καταγράφεται στο κόμμα με αφορμή τις δηλώσεις του Αδ. Γεωργιάδη για ανάληψη των χρημάτων από τις τράπεζες σε περίπτωση εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. πολλά στελέχη, όπως οι Ανδρ. Παπαμιμίκος, Κ. Μαρκόπουλος, Κυρ. Μητσοτάκης, Μαριάννα Πυργιώτη, Φ. Κρανιδιώτης έλαβαν αποστάσεις ή αποδοκίμασαν τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο), η Ν.Δ. μετακομίζει στη… Χαλκιδική, όπου αύριο θα διεξαχθεί η κοινή συνεδρίαση των πολιτικών επιτροπών του κόμματος και της ΟΝΝΕΔ. Απόψε το βράδυ ο κ. Σαμαράς, που σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες (σ.σ. τις οποίες, πάντως, δεν επιβεβαιώνει το Μαξίμου) είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, προγραμματίζεται να έχει δείπνο, σε χαλαρή ατμόσφαιρα, με τους δεκάδες βουλευτές της Ν.Δ. που θα βρίσκονται στη Χαλκιδική. Από την εκδήλωση θα απουσιάζουν στελέχη όπως οι Ντόρα Μπακογιάννη και Πρ. Παυλόπουλος, που είχαν ενημερώσει εγκαίρως ότι έχουν ανειλημμένες υποχρεώσεις αλλά θα παραστούν στην εκδήλωση της Αθήνας, και ο Γ. Βλάχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή